Neovisni novinarski portal
11.12.2023.
djeca / životinje i ljudi
Stafordski terijer ponovo napao dijete: Vlasniku psa izmjereno 4,07 promila alkohola u krvi!

Stafordski terijer ponovo napao dijete:
Vlasniku psa izmjereno 4,07 promila alkohola u krvi!

Američki stafordski terijer često je u fokusu javnosti zbog napada na druge pse, ljude ili što nas najviše uznemirava – na djecu. Zakonom o zaštiti životinja jasno se propisuju uvjeti držanja kućnih ljubimaca. Tako je zabranjeno držanje i postupanje s kućnim ljubimcima na način koji ugrožava zdravlje i sigurnost ljudi, posebice djece i životinja.

Nažalost svjedoci smo kako su vlasnici opasnih pasmina često osobe koje su i same opasne po društvo pa je takva kombinacija zaista prijetnja društvu.

Ponovo napadnuto dijete –  vlasniku izmjereno 4,07 promila alkohola u krvi!

Tako opasni psi koji nisu pod nadzorom svojih „opasnih“ vlasnika, nerijetko se slobodno  kreću, što je naravno opasno i zabranjeno jer ugrožavaju zdravlje i sigurnost ljudi i životinja što je ponovo slučaj na području Policijske uprave zagrebačke o čemu na službenim stranicama stoji slijedeće:

„Policijski službenici Policijske uprave zagrebačke dovršili su kriminalističko istraživanje nad 48-godišnjakom zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela ‘dovođenje u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom’ na štetu maloljetnog djeteta. Sumnja se da je 48-godišnjak svog psa pasmine američki stafordski terijer držao na način koji ugrožava zdravlje i sigurnost ljudi, posebice djece te životinja, omogućivši mu kretanje bez nadzora, suprotno odredbama Zakona o zaštiti životinja.

Naime, 5. siječnja 2023. godine oko 16,45 sati, iskoristivši nepažnju osumnjičenog i njegovu alkoholiziranost od 4,07 promila alkohola u krvi, prilikom ulaska osumnjičenog u dvorište njegove kuće u Ulici Kustošijski venec, pas je napustio dvorište, nakon čega je na ulici napao i ugrizao maloljetno dijete pritom mu nanijevši ozljedu lijeve potkoljenice. Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja protiv osumnjičenog je podnesena kaznena prijava nadležnom državnom odvjetništvu, stoji u službenom priopćenju Policijske uprave zagrebačke.“

Učinkovitija koordinacija nadležnih službi i jača primjena zakona i pravilnika tek treba uslijediti

Kako bi se što je moguće više izbjegavali ovakvi uznemirujući događaji, nadležni za provođenje Zakona o zaštiti životinja trebali bi ozbiljnije shvatiti koordinaciju koja uključuje nadzor veterinarskih inspektora, koji mogu potencijalno opasnom vlasniku oduzeti životinju koju drži protivno pravilima zakona i tako ugrožava zdravlje i sigurnost ljudi, u ovom slučaju djeteta.

Uloga policije je pružanje pomoći inspektoru odnosno komunalnom redaru koji su prilikom provođenja nadzora onemogućeni u svom radu.

Nadležne inspekcije bi trebale raspolagati (ako ga već nisu) registrom posjednika opasnih pasa te sukladno Pravilniku o opasnim psima vršiti nadzor nad opasnim vlasnicima pasa koji su pravomoćno osuđeni za kaznena djela mučenja životinja, protiv života i tijela čovjeka, zlouporabe opojnih droga te kaznena djela nasilja, a sadržani su u kaznenim djelima protiv slobode i prava čovjeka i građanina, protiv imovine, protiv spolne slobode i spolnog ćudoređa, protiv javnog reda, protiv braka, obitelji i mladeži ili je za takvo djelo pokrenut postupak – istaknuto je u Pravilniku o opasnim psima. Također vlasnici opasnih pasa ne bih smjeli biti ni prekršajno kažnjavani, ne bih smjeli prekomjerno uživati u alkoholu i konzumaciji opojnih sredstava, ne bih smjeli biti obiteljski nasilnici te agresivne i ekscesne osobe. Trebali bi biti stariji od 21 godine.

U Pravilniku o opasnim psima propisano je da su opasni psi bilo koja pasmina koja je ničim izazvana, napala čovjeka i nanijela mu tjelesne ozljede ili ga usmrtila, ničim izazvana napala drugog psa i nanijela mu teške tjelesne ozljede, pasmina uzgajana i/ili dresirana za borbe pasa ili zatečena u organiziranoj borbi s drugim psom. Pas pasmine terijera tipa bull koji ne potječe iz uzgoja (pit bull terijer) i njegovi križanci opasna je pasmina. Nadležno tijelo je Ministarstvo poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja.

Može se zaključiti kako zakoni i pravilnici jasno propisuju i tko ne bi smio držati životinje, posebno potencijalno opasne životinje, međutim u Hrvatskoj kao da su zakoni napisani da se krše.

Čivave su među najmanjim i najagresivnijim pasminama

Kada govorimo o opasnim psima u tipu pit bulla bitno je naglasiti da se ne radi o najagresivnijoj pasmini, međutim ako dođe do napada jačina ugriza ove pasmine je fatalna. Pit bullovi i američki stafordski terijeri su dio iste pasmine.

Prema podacima profesora Hannes Lohi sa Sveučilišta u Helsinkiju dugodlaki škotski ovčar, pudl (toy, minijaturni i srednji) te minijaturni šnaucer su najagresivnije pasmine, dok je na stranici World dog finder istaknuto kako se Američki pit bull terijer (pasmina koja međunarodno nije priznata) često smatra najagresivnijom pasminom na svijetu zbog nesretne povijesti u kojoj su ti psi uzgajani prvenstveno zbog ilegalnih borbi, tako da njihovo agresivno ponašanje nije nešto neočekivano, dok su čivave, vjerovali ili ne, među najagresivnijim pasminama. Međutim čivave nisu u fokusu javnosti zbog napada jer je njihov ugriz slab.

Tags: , ,

VEZANE VIJESTI