Neovisni novinarski portal
29.3.2024.
POLITIKA / sloboda izražavanja
Srbija najgora od država u regiji po slobodi izražavanja; Hrvatska u skupini država s “djelomično ograničenom slobodom izražavanja”

Srbija najgora od država u regiji po slobodi izražavanja; Hrvatska u skupini država s “djelomično ograničenom slobodom izražavanja”

Hrvatska je prema indeksu slobode izražavanja rangirana u četvrtu od mogućih 10 kategorija. Kategorije se kreću od otvorenih do potpuno zatvorenih a mjere se tri područja- akademsko, digitalno i medijsko. Što se tiče Hrvatske, ocijenjena je kao država s “djelomično ograničenom slobodom izražavanja”, i u istoj je kategoriji sa Slovenijom, Crnom Gorom i Kosovom, prenosi N1. Od svih država bivše Jugoslavije, najgore je prošla Srbija…

Potpuno otvorene zemlje po indeksu slobode izražavanja su Kanada, Australija, Njemačka, Nizozemska, Švicarska i Čile. A potpuno zatvorene i neslobodne u izražavanju su Kina, Saudijska Arabija, Bjelorusija, Sirija, Sudan itd.

Prema ovoj kategorizaciji Rusija je umalo svrstana u društvo najneslobodnijih, što je za dlaku izbjegla pa je završila u devetoj kategoriji zajedno s državama u kojima je sloboda izražavanja ozbiljno ograničena.

Srbija je od svih država u regiji po indeksu slobode izražavanja najgora. Svrstana je u sedmu skupinu u kojoj su i Sjeverna Makedonija i BiH, ali su kod njih medijske slobode ipak nešto veće od onih u Srbiji.

Tags:

VEZANE VIJESTI