Neovisni novinarski portal
28.11.2023.
predsjednik RH / rat
Ruski ministar vanjskih poslova Sergei Lavrov o izjavi Zorana Milanovića: Pošteno. Iskreno!

Ruski ministar vanjskih poslova Sergei Lavrov o izjavi Zorana Milanovića:
Pošteno. Iskreno!

Ruski ministar vanjskih poslova Sergei Lavrov na konferenciji za novinare u Moskvi iskoristio je i jednu izjavu hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića koja mu je došla “k’o kec na desetku”. U Hrvatskoj je uslijedio val osuda Milanovićeve sporne vukovarske izjave…

Zoran  Milanović je ovih dana u Vukovaru izjavio da NATO u Ukrajini vodi tzv. proxy ( posrednički ) rat protiv Rusije, što je odlično sjelo ruskom ministru Lavrovu, koji je izjavu hrvatskog predsjednika nazvao poštenom i iskrenom.

S Pantovčaka takve kvalifikacije iz samog ruskog državnog vrha nisu htjeli komentirati, a za jasan komentar nije bio raspoložen ni šef SDP-a Peđa Grbin koji je tek inzistirao na činjenici da je “Rusija napala Ukrajinu, kao i svojevremeno Srbija Hrvatsku, i to je”, kazao je,” jedino točno, a ostalo me ne zanima.”

HDZ-ov Damir Habijan je poistovjetio narativ Kremlja s onim koji dolazi od hrvatskog predsjednika, baš kao da je brifiran od samog Putina.

Ako smo dosad mogli pretpostavljati, sumnjati i povezivati određene izjave predsjednika RH, danas, nakon ovih izjava i pohvala koje dolaze od šefa ruske diplomacije, sasvim je jasno kojeg je stava predsjednik RH kad je riječ o ruskoj agresiji na Ukrajinu- rekao je Habijan, javlja N1. Usput je podsjetio i da je Milanović Ukrajinu nazivao korumpiranom zemljom kojoj je Europska unija pomogla prilikom državnog prevrata na Majdanu, te da je standardna Milanovićeva retorika sada dobila jedan “level up” izravnim pohvalama od ruskog šefa diplomacije.

Za Ivanu Kekin ( zeleno-lijevi blok ) stvari su jasne, svatko bi se, kaže, trebao zabrinuti ako ga pohvali visoki dužnosnik Rusije  koja provodi agresiju na drugu zemlju što ima za posljedicu strašna razaranja i brojne ljudske žrtve. Nikolu Grmoju ( Most ), pak, ne zanima što govori Milanović, i o tome treba pitati, rekao je, one koji su ga birali.

Puno obazriviji u kritici predsjednika RH bio je čelnik HSL-a Dario Hrebak koji ne misli da Milanović “šuruje” s Rusima, ali se slaže da su neke njegove izjave o Ukrajini bile neprimjerene. Sve je sam sebi Milanović zakuhao svojim nespretnim istupima, zbog kojih su neki zaključili da je rusofil. A što se pohvale Lavrova tiče, on je samo iskoristio u prilog Rusije. Rusi običnio rade sve tajno, veli Hrebak, prenosi N1, a ovo što je ministar Lavrov rekao javno sračunato je više na to da napravi šteta Hrvatskoj unošenjem razdora u hrvatski politički prostor, ocijenio je HSLS-ovac  iz vladajuće Plenkovićeve grupacije.

I vanjsko-politički analitičar Denis Avdagić na N1 televiziji  će reći da je izjava predsjednika Milanovića zazvučala kao da nešto priznaje u ime Hrvatske.

– Je li to priznanje da Hrvatska vodi posrednički rat protiv Rusije? Čemu takva izjava? Misle li naši građani da je točna- pita se Avdagić, zaključujući da je teoretiziranje o proxy ratovima posve nepotrebno, jer se manje-više svi ratovi ocjenjuju takvima.

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI