Neovisni novinarski portal
9.12.2023.
hdz / POLITIKA / Vlada
Još jedna rekonstrukcija Vlade: Još samo da se Plenković rekonstruira!

Još jedna rekonstrukcija Vlade:
Još samo da se Plenković rekonstruira!

Još jedna rekonstrukcija Plenkovićeve vlade! Kako veli politički analitičar Ivan Rimac, ako ne znaš što činiti, mijenjaj ministre! A Plenković očito ne zna što bi pa je odlučio smijeniti Ivana Paladinu i Natašu Tramišak. Je li pritom ministrica europskih fondova, Tramišak, zapravo kolateralna žrtva potpunog debakla u obnovi nakon potresa, pa da ne bi bilo kako je Plenković podlegao javnom pritisku i smijenio ministra graditeljstva Paladinu, fingirao je mini rekonstrukciju vlade kojom je obuhvatio i zamjenu Tramišak.

Zašto odlazi Paladina svi znaju, ali što je presudilo ministrici regionalnog razvoja i EU fondova, e to je zasad enigma.  Neki kažu “molila se krivom bogu” ( Ivanu Anušiću ). Kako bilo, Paladinu će zamijeniti šef HDZ-ovog kluba zastupnika u Saboru, Branko Bačić, iako se spekuliralo i s imenom Mirjane Čagalj, savjetnice za graditeljstvo i promet, a umjesto Tramišak predlaže se državni tajnik u njezinom ministarstvu, Šime Erlić.

Ivan Paladina od dolaska u Vladu nije uspio stabilizirati ni svoju poziciju u Plenkovićevom timu, ni pokrenuti posao koji je preuzeo. Obnova je i s trećim ministrom u dvije godine potpuno podbacila. Odstrelom ministra, Plenković “pere ruke” od bilo kakve odgovornosti za takav debakl. Za sve će biti kriv Pedro- Paladina. A samo je desetak mjeseci prošlo od njegovog imenovanja…

Paladina je, kako se govori, u studenome predložio šefu reorganizaciju sustava obnove i njegovu potpunu centralizaciju, odnosno osnivanje ili posebnog tijela ili posebnog ministarstva isključivo za obnovu, ali Plenković za njegov dokument nije odvojio ni pet minuta, nijedne riječi. Naprosto ga je ignorirao. Doduše, ministar graditeljstva još je potkraj prošle godine rekao da on ne mora biti ministar i zapravo bio spreman na odlazak.

Zašto je Tramišak problem za premijera, i čime je ona isprovocirala “gnjev s Olimpa”, to još nije otkriveno. Doduše, o njezinom se odlasku spekuliralo i prije ove rekonstrukcije,  još proljetos, ali je tada ostala. Ovog puta nije joj bilo spasa. Mnogi smatraju da je “pala” samo da bi kamuflirala odlazak Paladine i na neki način bila alibi za takozvanu rekonstrukciju.  Formalno, iskorišten je slučaj s prijetnjama koje je dobivala a o čemu nije obavijestila premijera i tako je izgubila njegovo povjerenje. A svakako joj nije od velike koristi ni što ju se smatra kadrom potpredsjednika HDZ-a Ivana Anušića ( on je i predložio za ministricu ), a koji nosi stigmu svojevrsne Plenkovićeve oporbe. Na najavu smjene kolegice Tramišak, Anušić se zasad nije oglasio. No Plenković je novinarima potvrdio da je od svih članova Predsjedništva HDZ-a, pa dakle i Anušića, dobio bianco potporu za sve promjene u Vladi.

–  I za deset, ako treba- samouvjereno je kazao premijer.

Sama ministrica je izjavila da za njezinu smjenu nema razloga. U srijedu su i Paladina i Tramišak bili na užem kabinetu Vlade, premijer tvrdi da ih je o njihovom odlasku iz Vlade obavijestio. Tramišak, pak, navodi, da je njezina komunikacija s premijerom bila oko pozitivnih rezultata rada ministarstva kojem je na čelu i njezinog doprinosa Vladi ( ? )

Presudio joj je manjak povjerenja koji je u nju imao premijer, a za dobar rad tima povjerenje je ključno, apostrofirao je Plenković, zahvaljujući se Tramišak na doprinosu Vladi. Samo u ovom mandatu od 18 ministara otišlo ih je čak sedam. No, u tome Plenković ne vidi nikakav problem. Doduše, žao mu je zbog svojevremene promjene čak tri ministra koji su u Vladi radili, kako je rekao, vrlo dobar i ozbiljan posao.

No, koliko god Plenković taj HDZ-ov vrtuljak vrtio, a s njega ispadali dijelovi, ne može se ni na koji način ekskulpirati od odgovornosti  za vladine neuspjehe, i to ne samo u obnovi nego i u prelasku na euro u što je Vlada ušla potpuno nepripremljena pa se suočila s eskalacijom cijena, ili u bilo kojem drugom segmentu rada Vlade. Jer, tko u Vladi donosi odluke, jasno je. Nema toga ministra koji bi mogao i o čemu relevantnijem odlučiti bez premijera. Pa je stoga svaka rekonstrukcija Vlade uzaludna, bez “rekonstrukcije” premijera. Ukratko, red je da Plenković, nakon što je umalo promijenio sve ministre u 6 godina, i te bjesomučne vrtnje trulog HDZ-ovog vrtuljka, i sam ode. Tamo gdje će biti važnije kako govori od onoga kakve rezultate ostvaruje. Da je samo grijeh nečinjenja u obnovi u pitanju, dovoljno je krupan razlog za odlazak premijera.

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI