Neovisni novinarski portal
11.12.2023.
POVIJEST/SADAŠNJOST
Dačić na božićnom domjenku SNV-a u Zagrebu: Umjesto natjecanja u mržnji, želim da se natječemo u izgradnji mira i dobrih odnosa!

Dačić na božićnom domjenku SNV-a u Zagrebu:
Umjesto natjecanja u mržnji, želim da se natječemo u izgradnji mira i dobrih odnosa!

Na tradicionalni božićni prijem Srpskog narodnog vijeća ove su godine došla čak dva predstavnika Vlade Srbije: Tomislav Žigmanov, ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog te Ivica Dačić, prvi potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova Srbije. Hrvatski predsjednik Zoran Milanović ove godine na domjenak nije pozvan, jer, kako je to ovih dana objašnjavao šef SNV-a Milorad Pupovac , “pozivali smo i pozivali,  i na kraju smo se umorili od pozivanja”. Ove godine u tradicionalnoj božićnoj česnici novćić je pronašao, a tko drugi, do li premijer Andrej Plenković, koji nije mogao izbjeći susret s Ivicom Dačićem i pružiti mu ruku…

-Mnogo se u ovih 30 godina primijenilo u našem okupljanju, a još više se promijenilo oko nas, ali ne i to da današnji dan slavimo, a svaki drugi dan živimo Badnjak i Božić mira– rekao je na domjenku čelnik SNV-a Milorad Pupovac zahvaljujući okupljenima na dolasku. Nismo mogli znati, dodao je, prenosi N1, da ćemo nakon tri desetljeća mi predstavnici Srba iz Hrvatske i predstavnici Hrvata iz Srbije crtati zlatni most između dva naroda i dvije države. Jer, uoći pravolavnog Božića u misiji mira i dijaloga našli su se na “čašici razgovora” Žigmanov i Pupovac kako bi, kao predstavnici manjina u Srbiji i Hrvatskoj pridonijeli odmrzavanju odnosa između dviju država i njihovog establihmenta.

Pupovac je pozvao na stišavanje govora mržnje, na prevladavanje starih i izbjegavanje novih podjela te kazao:

-Važno je da se stiša govor mržnje i svako “Za dom spremni” i svako vrijeđanje stradanja jednih od drugih, svako slavljenje ratnih zločinaca kao heroja i svako skandiranje ubij Srbina i Hrvata“.

Nije zaboravio ni stanovnike potresom razorene Banije koji čekaju obnovu svojih domova, a ministri odgovorni za nju smjenjuju se kao na tekućoj traci. Hoće li i ministar Ivan Paladina otići, o tome Pupovac nije mogao govoriti, jer, kako reče, nije bio na sastanku kad je Paladina, navodno, ponudio ostavku.

Govoreći o obnovi Banije, Pupovac je također kazao da je to pitanje o kojem odlučuje predsjednik Vlade.

-Potrebno je da se obnova ubrza, da se najveći dio zamjenskih kuća završi tijekom ove godine, i naravno, da se postignu značajni rezultati u konstrukcijskoj obnovi. A to će se napraviti tako da se stvari koje se moraju promijeniti- promijene- poručio je

Sudionicima skupa obratio se i srbijanski ministar Ivica Dačić koji se prisjetio svoga boravka u Zagrebu 2014. na ustoličenju mitropolita SPC-a Porfirija.

-Simbolika ovih praznika podsjeća na neprolazne i, nadam se, zajedničke vrijednosti – mir, toleranciju i solidarnost. Mislim da se od ovog današnjeg prijema mnogo očekuje jer je napravljena takva atmosfera u smislu onog što će uslijediti nakon toga. Najbolji odnosi RH i Srbije su u najboljem interesu naša dva naroda, ali i čitave regije- izjavio je Dačić, napominjući da njegov dolazak predstavlja snažnu poruku o potrebi razgovora i redefiniranja odnosa Beograda i Zagreba, odnosno dviju država koje o mnogočemu misle različito, ali razgovarati i dogovarati se moraju.

Komentirao je i ulazak Hrvatske u Schengen te čestitao uz opasku da bi se pojedinačni napredak susjeda trebao promatrati “kao naš zajednički uspjeh”.

-Umjesto natjecanja u mržnji želim da se natječemo u izgradnji mira i dobrih odnosa. Bez obzira u kojem vremenu živimo i što je bilo prije 10 ili 30 godina, moramo sagledati dio pitanja koji se odnosi na prošlost i dio koji se odnosi na sadašnjost i budućnost. Moja poruka je da probamo pronaći zajednički interes čak i onda kada ne mislimo isto- rekao je u Zagrebu Dačić.

A u potrebi pomirbe dviju država s njim se suglasio i hrvatski premijer Andrej Plenković, no podsjetio je da je Hrvatska bila žrtva agresije Miloševićevog režima iza kojega su ostale brojne žrtve, a za nestalima obitelji i danas tragaju. To je, kazao je, teško naslijeđe, a pomirenje se mora temeljiti na istini. Hrvatska vlada će činiti sve, dodao je Plenković, da se grade mostovi solidarnosti, ali i da se napokon pronađu svi nestali tijekom Domovinskog rata.

Ove godine novčić iz tradicionalne božićne česnice došao je u ruke hrvatskog premijera Plenkovića, što je Pupovac ocijenio zasluženim.

-Pa zaslužio je jer je on sasvim sigurno među najzaslužnijima u generaciji koja je doprinijela tome da Hrvatska dosegne ovako duboku i potpunu integraciju u Europsku uniju. Nekako je prirodno s obzirom na politiku koju vodi da taj novčić od 50 centi s likom velikoga Nikole Tesle pripadne njemu- rekao je Pupovac na božićnom prijemu SNV-a.

            Andrej Plenković, Milorad Pupovac i Ivica Dačić             Foto: Sanjin Strukić / PIXSELL
Tags: , , , , , ,

VEZANE VIJESTI