Neovisni novinarski portal
2.2.2023.
hadeze / KULTURA
Sara Renar, glazbenica: Čak 71 zastupnik glasao je protiv ispravljanja 13-godišnje nepravde prema samostalnim umjetnicima!

Sara Renar, glazbenica:
Čak 71 zastupnik glasao je protiv ispravljanja 13-godišnje nepravde prema samostalnim umjetnicima!

Teško je biti samostalan umjetnik u Republici Hrvatskoj! Samostalni umjetnici žive pod antirecesijskim mjerama od 2009. godine do danas, već dugih 13 godina. Te recesijske 2009. godine iznos koeficijenta samostalnih umjetnika za mirovinsko i zdravstveno osiguranje s ionako mizernih 1,2 smanjen je na 0,8. Svima onima koji su bili obuhvaćeni antirecesijskim mjerama 31. prosinca 2010. godine koeficijent se vratio na prethodno stanje, osim samostalnim umjetnicima i novinarima.

Nadalje, 84. amandman kluba zastupnika zeleno-lijevog bloka 28. studenog ove godine u Hrvatskom saboru nije prihvaćen, mirovine samostalnih umjetnika zadržavaju nesretni antirecesijski koeficijent od 0,8. Zastupnici su podigli ruke u zrak, njih 71, glasalo je protiv povećanja mirovina slobodnih umjetnika, a na istoj su sjednici glasali za povećanje vlastitih plaća.

Tako je birokracija presudila umjetnosti.

A kako je biti samostalna umjetnica u RH, pitali smo zagrebačku glazbenicu Saru Renar, vlasnicu pet studijskih albuma i dobitnicu Porina.

– Za početak, mislim da moram radi raznih predrasuda u javnosti razjasniti da se, kada govorimo o članstvu u Hrvatskoj zajednici samostalnih umjetnika, ne radi ni o kakvom “uhljebljivanju”: postoje točno propisani brojčani kriteriji za svako umjetničko područje koje, ako ih kandidat ispunjava, tek onda ide na kvalitativnu reviziju komisije.

Drugim riječima, komisija određuje predstavlja li umjetničko djelovanje kandidata “zamjetan doprinos za hrvatsku kulturu”. Član HZSU nije ni na kakvoj stalnoj plaći (što je česta zabluda), već ostvaruje pravo na socijalno i zdravstveno osiguranje koje plaća država te određene porezne olakšice na primanja. I dalje se sama ili sam bori za svoje angažmane, samostalno nabavlja svu potrebnu opremu za rad, vodi svoje računovodstvo te obavlja niz popratnih djelatnosti, uz osnovnu- umjetničku, kao i svaki freelancer – pojašnjava nam Sara Renar.

Za opstati na ograničenom hrvatskom tržištu zaista treba biti umjetnik! Recesija, zatim korona-mjere radi kojih je kulturna scena pala na koljena jer javnih nastupa nije ni bilo te maćehinski odnos vladajućih struktura, sustavno osiromašuju hrvatsku kulturu.

Zbog svega navedenog, hrvatski saborski zastupnici trebali su, ali nisu, biti blagonakloni i glasati ZA povećanje koeficijenta slobodnim umjetnicima. Zašto je mjera povećanja koeficijenta tako važna , Renar objašnjava:

– Moramo imati na umu da u ovako maloj i siromašnoj državi većina, i to izrazito kvalitetnih umjetnika, ne može tržišno opstati te da je ova mjera itekako važna, ako ne i presudna, za samostalni umjetnički rad. Kada govorimo o članstvu u HZSU govorimo, dakle, o potpori umjetničkom stvaranju koje ima socijalnu mjeru: postoji i maksimalna stopa zarade nakon koje kao samostalni umjetnik gubite pravo da vam država uplaćuje doprinose, što je uostalom i fer. Nadalje, status je potrebno nakon svakih pet godina obnavljati, opet po kvantitativnim i kvalitativnim kriterijima – ističe Sara.

A može li se i kako od umjetnosti živjeti u Hrvatskoj?

– Da ne ulazim u raspravu o individualnim slučajevima i izazovima svake pojedine discipline – mora se moći živjeti (ne samo preživljavati) od umjetnosti: bez kulture društvo propada. Društvo bez umjetnika naprosto ni dugoročno ni kratkoročno nije zdravo. U javnosti se konačno počelo više govoriti o tome da članove HZSU čekamizerna mirovina – kaže nam Sara.

– Država je 2009. kao antirecesijsku mjeru u javnom sektoru snizila koeficijente za mirovinu, da bi vratila svima samo, eto, ne i samostalnim umjetnicima, kojima je koeficijent ostao na 0,8. I tako 13 godina.

Nedavno je na inicijativu Nore Krstulović objavljeno točno tko je od saborskih zastupnika glasao protiv amandmana na državni proračun u kojem se tražilo ispravljanje ove trinaestogodišnje nepravde. Sve veliki Hrvat do Hrvata, a kada dođe konkretno pitanje izdvajanja za hrvatsku kulturu onda se naglo mijenja ploča. I još nešto – nije se glasalo za povećanje mirovine umjetnicima, nego za povratak osnovnog ljudskog dostojanstva – kazat će na kraju Sara Renar.

Saborske zastupnike, njih 71, to očito ne dira. Kao da ne znaju da je društvo bez umjetnosti – ništavno, poput čovjeka bez identiteta!

SABORSKA SJEDNICA

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI