Neovisni novinarski portal
5.3.2024.
'rvatska / policija / praznici / šibenik
Blagdanska pirotehnika već je uzela danak i ove godine, ali ipak će biti dozvoljena od 27. prosinca do 1. siječnja?!

Blagdanska pirotehnika već je uzela danak i ove godine, ali ipak će biti dozvoljena od 27. prosinca do 1. siječnja?!

Piše: Margita Maričić

Proslava blagdana uz korištenje pirotehničkih sredstava primitivna je zabava koja nudi kratkotrajno zadovoljstvo samo onom tko uživa u pirotehničkim sredstvima, a straši i uznemirava djecu, starije osobe i životinje. No, mnogi gradovi će i ove godine dočekati Novu godinu uz „spektakularni“ vatromet koji dodatno podiže raspoloženje, a da pritom i ne pomisle na one koji zaista ne uživaju u vatrometu jer proizvodi veliku buku te utječe i na ozljede i smrt ptica.

Petarde su se i ove godine pokazale kao užasna zabava posebno za dječaka iz Zagreba koji je ostao bez četiri prsta. Slučaj nesretne mačke iz Splita kojoj su nepoznati počinitelji petardom raznijeli dio lica, pa je morala biti eutanazirana također govori kako je pirotehnika lako dostupna i sadistima što je posebno uznemirujuće.

I vlasnici izgubljenih pasa imaju posla u vrijeme blagdana jer prestrašeni psi od petardi i vatrometa bježe tako da se nerijetko traži pomoć i preko medija ne bi li se pronašli ljubimci koji imaju daleko osjetljiviji sluh i vid negoli je to kod ljudi.

Možemo zaključiti da je poželjno novac namijenjen za vatromet preusmjeriti u nešto manje uznemirujuće, kao što je ekološki prihvatljivi laserski show za koji se ove godine odlučio Grad Rovinj, a čiji bi primjer ubuduće mogli slijediti i ostali gradovi.

Na naše pitanje hoće li Šibenik ove godine slaviti uz vatromet, upućeno predsjedniku Turističke zajednice Grada Šibenika Dinu Karađoli, dobili smo ovaj odgovor:

– Hoće! Već je puno ranije dogovoreno. Vidjet ćemo u budućnosti u kojem će smjeru to ići. Nadam se da ćemo se i mi prilagoditi brizi za životinje. Nije toliki problem taj kratki vatromet koliko neodgovorni pojedinci i djeca koji imaju dozvolu na državnoj razini za bacanje petardi – smatra Karađole.

Što je nažalost dijelom točno jer je propisano slijedeće:

– Pirotehnička sredstva namijenjena za vanjsku uporabu na otvorenim prostorima, kategorije F2 i F3 koje predstavljaju nisku i srednju razinu rizika kao i nizak intenzitet buke, osim petardi i redenika iz tih kategorija čija je prodaja građanima zabranjena, mogu se prodavati od 15. prosinca do 1. siječnja građanima starijim od 18 godina,
Uporaba naprijed navedenih pirotehničkih sredstava dozvoljena je građanima starijim od 18 godina u razdoblju od 27. prosinca do 1. siječnja.
Pirotehnička sredstva koja građani mogu kupovati nije dozvoljeno koristiti u zatvorenim prostorima i na prostoru gdje se okuplja veći broj građana – istaknuto je na stranicama PU Šibensko – kninske.

Kada je u pitanju upotreba pirotehničkih sredstava budite na oprezu jer kao i proteklih godina, poručuju iz PU Šibensko – kninske, s ciljem održavanja javnog reda i mira i opće sigurnosti osoba i imovine u vrijeme božićnih i novogodišnjih blagdana, i ove godine se u vremenu od 12. prosinca 2022.g. (ponedjeljak) do 8. siječnja 2023.g. (nedjelja) na području Policijske uprave šibensko-kninske provodi operativna akcija „MIR I DOBRO“. Cilj ove akcije je sprječavanje nedozvoljene prodaje i nedozvoljene uporabe pirotehničkih sredstava, samim tim i sprječavanje stradavanja osoba, a naročito djece, kao i nastanka šteta na imovini od uporabe pirotehničkih sredstava i drugih eksplozivnih tvari.

Mogla bi se stranica PU Šibensko – kninske i ažurirati, jer akcija „Mir i dobro“ osim što sprječava stradavanje ljudi i imovine sprječava i stradavanje životinja, što je na stranici izostavljeno.

Nažalost, pirotehnička sredstva ipak se mogu koristiti, makar se radilo o pet dana, tako da uvedena novina po kojoj građanima više nije dopuštena nabava, posjedovanje niti uporaba petardi i redenika kategorije F2 i F3 za osobne potrebe, krši se petodnevnom blagdanskom iznimkom zbog koje će mnogi i ove godine imati manje zabavne blagdane.

Za kraj, dobili smo obavijest od udruge Prijatelji životinja – Ne želimo mrtve životinje, ratno stanje i smeće po ulici!, u kojoj se mole građani da prijavljuju svako korištenje zabranjene pirotehnike.

Također izdvojili smo pozitivan primjer gradova koji neće ove godine koristiti vatromet: Labin, Rovinj, Čazmu, Opatiju, Samobor, Rijeku, Pulu, Cres, Zabok, Sukošan, Lovran, Gornju Stubicu, Novigrad, Dugu Resu i Oroslavje, koji su se odazvali na apel udruga za zaštitu životinja da odbace vatromet za doček Nove godine, kao i trgovine koje iz obzira prema ljudima, životinjama i okolišu neće prodavati nikakvu pirotehniku.

Vjerujemo da će i ostali pratiti dobre primjere.

Više argumenata o nužnosti potpune zabrane pirotehnike nalazi se na www.prijatelji-zivotinja.hr.

Tags: , ,

VEZANE VIJESTI