Neovisni novinarski portal
28.3.2024.
POLITIKA / POVIJEST/SADAŠNJOST
Plenković o incidentu u Škabrnji: Anja Šimpraga došla je da bi iskazala poštovanje, poslala je poruku mira; jedini put naprijed su suživot i pomirba…

Plenković o incidentu u Škabrnji:
Anja Šimpraga došla je da bi iskazala poštovanje, poslala je poruku mira; jedini put naprijed su suživot i pomirba…

Počelo je obilježavanje Dana sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje, ali iskreni pijetet i poštovanje prema stradalima i ove godine prolazi u sjeni podjela u hrvatskom državnom vrhu i hrvatsko-srpskog animoziteta. U četvrtak je premijer Plenković bio u Škabrnji, predsjednik Milanović u Vukovaru, u petak će Milanović u Škabrnju, a Plenković u Vukovar, zajedno naprosto ne mogu čak ni pokloniti se najvećim ratnim stradalnicima. Žrtvama Vukovara i Škabrnje.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković posjetio je Škabrnju i položio vijenac ispred Središnjeg križa kod Spomen obilježja za poginule u Domovinskom ratu te ispred Spomen obilježja masovne grobnice. Uz njega je bila i potpredsjednica Vlade, SDSS-ova Anja Šimpraga, koja je bila izložena iznimno neugodnoj sceni. Skupina mještana i branitelja Škabrnje okreula joj je demonstrativno leđa, a stranku koju predstavlja, SDSS, nazvali su zločinačkom i u Škabrnji – nepoželjnom. Uzvikivali su “sramite se”, te tvrdili kako okreću leđa četnicima. Gotovo tri desetljeća od rata…

Premijer Plenković nije na to reagirao, a obraćajući se Škabrnjanima poručio je :
-Došli smo izraziti poštovanje, sjećanje, pijetet prema žrtvama strašnog zločina koji se ovdje dogodio 1991. Ne samo za 69 ubijenih tog dana, nego skoro stotinu Škabrnjana koji su nastradali u mjesecima Domovinskog rata. Ovo su trenuci kad se sjećamo važnih i bolnih trenutaka povijesti hrvatskog naroda, prijelomnih trenutaka u ratu koji je temelj hrvatske države, temelj naše slobode, neovisnosti. Bez žrtve hrvatskih branitelja ne bi bilo ni države ni slobode ni demokracije u kojoj živimo- rekao je Plenković.

Ipak, nije mogao izbjeći komentiranje incidenta kojem je bila izložena potpredsjednica Šimpraga kojoj je skupina mještana okrenula leđa.

-Čuli smo i vidjeli. Ono što bih htio kazati je da nije ovo prvi put da predstavnici SDSS-a sudjeluju u Danu sjećanja. Anja Šimpraga došla je da bi iskazala poštovanje, poslala je poruku mira– kazao je Plenković, napominjući da razumije teške traume obitelji poginulih, “to su užasne patnje, užasni bolovi, ali mi kao društvo moramo kretati prema pomirbi, a dolazak potpredsjednice Vlade nije nešto što odudara od politike koju vodimo u posljednje vrijeme. Jedini put naprijed su suživot i pomirba”, poručio je premijer Plenković iz Škabrnje.

Izvor: Jelena Bokun/N1

 

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI