Neovisni novinarski portal
26.2.2024.
crkveni kutak
Muško molitveno sijelo na Trgu bana Jelalića: Kleči, moli, soli…

Muško molitveno sijelo na Trgu bana Jelalića:
Kleči, moli, soli…

Evo ih ponovo: “Muškarci koji mrze žene”, koji kleče na Trgu bana Jelačića i mole krunicu. Navodno za mir i domovinu, za obraćenje hrvatskog naroda. A zapravo, za povratak u Srednji vijek…

Ekipa okupljena oko Vigilarea kojeg predvodi notorni Vice Batarelo, molila je klečeći i prije mjesec dana. Ovo je nova runda pravo “muške molitve”, a trebala bi postati redovita, svake prve subote u mjesecu. Prošli put, na istom mjestu, a vjerojatno i u istom sastavu molitelja, hrvatski pravovjerni katolici molili su zajedno s kolegama iz još 30 zemalja, pa su taj svoj “performance” nazvali svjetskim.

Ove subote mole domaći, punokrvni muškarci, oboreni na koljena, s krunicom u rukama. Kleče, mole i svima nama sole…Očekuje se, najavio je organizator, odaziv muškaraca “sve dobi”.

Muška molitvena subota počela je već u 8,30 sati na zagrebačkom središnjem gradskom trgu, ali bogme, u isto vrijeme, i na splitskom Peristilu, a molili su, kako je i najavljeno, “na sljedeće nakane” :

-Za domovinu, mir i obraćenje hrvatskog naroda.

-Za muškarce – da postanu duhovni autoriteti u obitelji koji će hrabro svjedočiti i prenositi katoličku vjeru.

-Za život u predbračnoj čistoći, za čednost u odijevanju i ponašanju te za obnovu katoličkih brakova.

-Za prestanak pobačaja i otvorenost bračnih parova životu.

-Za autentične i beskompromisne crkvene pastire i nova duhovna zvanja.

-Za duše u čistilištu.

-Za osobne nakane.

Zagrebačko “muško okupljanje na koljenima” organizirao je projekt “Muževni budite”-bratstvo “Vitezovi Bezgriješnog Srca Marijina”, a Batarelov Vigilare je, kao i inače, pozvao sve svoje podupiratelje na molitvu u Zagrebu ili Splitu ili gdje god se održava taj dan.

S obzirom da već drugi put nesmetano “kleče, mole, sole”, očito Batarelo nije bio u pravu kad je nakon prvog “molitvenog sijela” izjavio: Opasno je danas moliti krunicu u Hrvatskoj.

Pa, čini se da nije nimalo. Možda, jedino za zdravlje. Jer, stiže zima, pale su i prve  obilne kiše, nije baš ni ugodno ni zdravo moliti na otvorenom, pate zglobovi, napose koljena. Ali, oni to podnose – muški!

foto: Screenshot

 

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI