Neovisni novinarski portal
11.12.2023.
POVIJEST/SADAŠNJOST / Vukovar
Milanović u Vukovaru na otkrivanju spomenika Kati Šoljić: U Bibliji ne znam za grozniju sudbinu od sudbine Kate Šoljić

Milanović u Vukovaru na otkrivanju spomenika Kati Šoljić:
U Bibliji ne znam za grozniju sudbinu od sudbine Kate Šoljić

Dok je premijer Plenković bio u Škabrnji, predsjednik Milanović je bio u Vukovaru na svečanom otvaranju spomenika Kati Šoljić ( 1922. – 2008. ) i njezinim sinovima Niki, Ivi, Miji i Mati,  poginulima u obrani Vukovara 1991. Za tragediju Kate Šoljić šef države kazao je kako u Bibliji ne zna za grozniju sudbinu od njezine…

 Kata Šoljić je majka koja je prošla tragediju za kakvom treba tragati u povijesti naše kulture i identiteta. A naša kultura i naš identitet su europski. Mi smo europski narod i nacija. U Bibliji ne znam za grozniju sudbinu od sudbine Kate Šoljić, ovom prilikom simboličke hrvatske majke, čija četiri sina su ostala bez života- rekao je predsjednik Republike pred tek otkrivenim spomenikom, rad akademskog kipara Vene Jerkovića, podignut na inicijativu umirovljenog pukovnika Mirka Čondića, a uz pomoć i potporu udruge 4. gardisjke brigade, udruge Oluja iz Podstrane, Grada Vukovara i općine Podstrana.

Milanović je, javlja N1, najavio i da će sljedeći zadatak organizatorima i inicijatorima izgradnje spomenika Kati Šoljić i sinovima biti popravak spomenika na  Kupresu.

-Ne smijemo izgubiti entuzijazam. Zemlju ste stvorili – ona je dobra, prije svega draga jer je naša. Druge nemamo i nikome osim nas do nje nije iskreno stalo. Drugima ili nije stalo ili imaju nešto protiv. Ta zemlja, osim što nam je draga mora biti dobra, mora biti zdrava, mora biti uspješna i instrument za postizanje naših ciljeva, a ti ciljevi su uvijek bili plemeniti, skromni i jednostavni, osnovne ljudske potrebe. Za to se Hrvatska borila, za to ste se izborili, za to su pali sinovi Kate Šoljić– kazao je Milanović.

Ministar hrvatskih branitelja, potpredsjednik Vlade, Tomo Medved naglasio je kako Kata Šoljić,iako je izgubila četvoricu sinova, nikada nije klonula duhom, ostala je uzor i utjeha majkama koje su tražile svoje sinove nestale u Domovinskom ratu.

-I te majke su i danas naša najveća snaga i poticaj u traganju za našim nestalima, tom najtežem neriješenom pitanju iz Domovinskog rata- rekao je Medved.

Majka Kata kojoj je svaki dan bez sinova bio Veliki petak, vlastitu nevolju nije stavljala na vagu obične čovječanske pravde”, rekla je u ime HAZU-a prof. dr. Mirna Šitum. A u ime obitelji Šoljić, sudionicima svečanosti zahvalila se Marija Šoljić Barišić, kći Kate Šoljić, koje je sve okupljene pozvala na slogu i zajedništvo.

Kako ta “sloga i zajedništvo” izgledaju danas, najbolje je ilustrirao odnos predsjednika Republike, po Ustavu vrhovnog zapovjednika Oružanih snaga i ministra obrane u Plenkovićevoj vladi, Zorana  Milanovića i Marija Banožića. Ni pozdrava, ni pogleda nisu razmijenili…Pozdravljajući se sa svim sudionicima svečanosti, Milanović je ministra Banožića naprosto preskočio kao da je nevidljiv.

Milanović u petak neće biti u koloni sjećanja u Vukovaru. Bit će u Škabrnji. Stoga je počast poginulima u obrani Vukovara odao danas, polaganjem vijenca i paljenjem svijeće na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata i na mjestu masovne grobnice na Ovčari.

U cijeloj Hrvatskoj, u znak sjećanja i poštovanja prema žrtvama, svijetle upaljeni lampioni za žrtve Vukovara i Škabrnje.

Pupovčevi vijenci i Mlinarićeva prijetnja

U Vukovaru je bilo i izaslanstvo srpskih organizacija u Hrvatskoj predvođeno Miloradom Pupovcem, koje je bacanjem vijenaca u Dunav odalo počast svim nestalim i ubijenim Vukovarcima iz 1991., kao i ubijenima na Ovčari i drugim stratištima. Zapalili su i svijeće za sve žrtve rata u vukovarskoj pravoslavnoj crkvi sv. Nikolaja. No, to nije dobro primljeno u Domovinskom pokretu čiji je saborski zastupnik Stipo Mlinarić za N1 gotovo priprijetio da “Pupovčevo bacanje vijenaca u Dunav završen slučaj koji se sljedeće godine neće održati.”

17.11. nitko od Srba nije ubijen u Vukovaru, ne vidimo nijedan razlog zašto bi Pupovac bacao vijenac u Dunav. Kome ga baca? Neka kaže imena i prezimena ubijenih. Koliko ja znam, ljudi su ubijeni na Ovčari, Borovu, tko je ubijen u Dunavu da bi se radio taj performans- rekao je Mlinarić, najavljujući da Vukovarci te “licemjerne i huškačke performance” više neće trpjeti, a mogli bi organizirati i prosvjed protiv toga. Pupovcu, dodao je, nitko ne brani da dođe u kolonu sjećanja ili u Borovo, a ” ovo što radi je samo zato da bi provocirao”.

Vukovar danas (izvor: vlada.gov.hr)

Tags: , ,

VEZANE VIJESTI