Neovisni novinarski portal
3.12.2023.
pomoć / rat
Milanović odbio Banožićev zahtjev, pa ga ministar optužio za izbjegavanje odgovornosti…

Milanović odbio Banožićev zahtjev, pa ga ministar optužio za izbjegavanje odgovornosti…

Predsjednik Milanović odbio je čak i razmotriti dopis ministra obrane Marija Banožića, a kamoli dati suglasnost za sudjelovanje pripadnika Oružanih snaga RH u misiji Europske unije za vojnu pomoć za potporu Ukrajini ( EUMAM ). Otprilike tako priopćeno je iz Ureda predsjednika, što je rečeni ministar protumačio kao izgovor, a predsjednika optužio da izbjegava svoju odgovornost.

Iz Ureda predsjednika Republike, Zorana Milanovića stiglo je opštirno priopćenje u kojem stoji:

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović zaprimio je dopis ministra obrane kojim se traži njegova prethodna suglasnost na „Nacrt prijedloga odluke Hrvatskog sabora o sudjelovanju pripadnika Oružanih snaga Republike Hrvatske u misiji Europske unije za vojnu pomoć za potporu Ukrajini“ (EU Military Assistance Mission – Ukraine – EUMAM).

S obzirom na opravdano veliki interes hrvatske javnosti za najavljeno sudjelovanje pripadnika OSRH u misiji EU za vojnu pomoć Ukrajini, te istovremeno nejasne i neobrazložene okolnosti sudjelovanja pripadnika OSRH u spomenutoj misiji, Ured Predsjednika Republike obavještava javnost kako je navedeni ministrov dopis nepodoban za postupanje Predsjednika Republike iz sljedećih formalnih i materijalnih razloga:

  1. Predsjedniku Republike obraća se ministar obrane koji niti Ustavom niti Zakonom o obrani nije ovlašten tražiti prethodnu suglasnost Predsjednika Republike. Jedini subjekti koje predviđa Ustav Republike Hrvatske kod donošenja ovakvih odluka su Vlada Republike Hrvatske, Predsjednik Republike Hrvatske i eventualno Hrvatski sabor.
  2. Nacrt Odluke koji je priložen ne navodi konkretno ni aktivnosti koje bi pripadnici Hrvatske vojske provodili u inozemstvu niti djelovanje odnosno aktivnosti koje bi pripadnici Oružanih snaga Ukrajine provodili na teritoriju Republike Hrvatske. Jedino što se navodi u obrazloženju Odluke su opći podaci o samoj misiji EUMAM.
  3. Dostavljeni Nacrt prijedloga Odluke, u dijelu koji se tiče dolaska ukrajinskih vojnika na teritorij Republike Hrvatske, poziva se na članak 7., stavak 3. Ustava Republike Hrvatske koji glasi:

„Oružane snage država saveznica mogu prijeći granicu i ući u Republiku Hrvatsku ili djelovati unutar njezinih granica u skladu sa sklopljenim međunarodnim ugovorima, na temelju odluke Hrvatskoga sabora, koju predlaže Vlada Republike Hrvatske uz prethodnu suglasnost Predsjednika Republike Hrvatske“.

Da bi uopće došla u obzir primjena ove odredbe Ustava, mora se raditi: a) oružanim snagama država saveznica i b) ulasku ili djelovanju takvih snaga u skladu sa sklopljenim međunarodnim ugovorima.

U dopisu koji nam je dostavljen ne navodi se pravna osnova po kojoj je utvrđeno da je Ukrajina država saveznica u smislu ove odredbe Ustava (ne radi se o članici niti jednog saveza čiji je član Republika Hrvatska i članstvom kojim se obvezujemo na pružanje vojne pomoći), niti koji bi to bio međunarodni ugovor temeljem kojeg bi njene oružane snage ušle i/ili djelovale na području Republike Hrvatske.

4 Iz obrazloženja nacrta Odluke proizlazi da hrvatska Vlada planira provoditi obuku ukrajinskih vojnika na području Republike Hrvatske. U tom slučaju, odredba čl. 7. st. 3. Ustava na koju se poziva Nacrt odluke je neprimjenjiva. Naime, Ustavom je izričito uređeno pitanje prelaska granice stranih vojnika za potrebe vježbe i obuke i to odredbom čl. 7. st. 9. Ustava koja glasi:

„Oružane snage država saveznica mogu prijeći granice Republike Hrvatske radi vježbi i obuke u okviru međunarodnih organizacija kojima je Republika Hrvatska pristupila ili pristupa na temelju međunarodnih ugovora te radi pružanja humanitarne pomoći, na temelju odluke Vlade Republike Hrvatske uz prethodnu suglasnost Predsjednika Republike Hrvatske“.

Dakle, ako se radi o vježbi ili obuci ukrajinskih vojnika na području Republike Hrvatske, jedina ustavna podloga za donošenje odluke o tome može biti odredba čl. 7. st. 9. Ustava Republike Hrvatske kojom se ta pitanja konkretno uređuju, a ne opća odredba čl. 7. st. 3. Ustava.

Predsjednik Republike smatra kako iz gore navedenih razloga nisu stečeni uvjeti da uopće uzme u razmatranje navedeni dopis ministra obrane, a radi donošenja odluke o davanju ili nedavanju prethodne suglasnosti”, kaže se na kraju priopćenja iz Ureda predsjednika.

Predsjednikovu odbijenicu ministar Banožić nije najbolje primio. Napominje kako za donošenje odluke treba dvotrećinska većina u Saboru, pa ne vidi, kaže, razloga zašto je predsjednik Milanović to odbacio kao mogućnost, jer besmisleno je dovoditi u pitanje samu proceduru.

Ja sam pregledao najmanje 4 ili 5 odluka koje su od 2014. godine donesene po istoj proceduri i niti jedna nije bila sporna, niti ona koju je predlagao kao premijer, a niti ona koju je potpisivao 2020. i 2021. godine kao predsjednik RH- rekao je Banožić, dodajući kako taj potez predsjednika vidi kao poligon za izbjegavanje, jer je, veli, vidio da će u Saboru za ovu odluku glasati dvotrećinska većina sklona da se ide u obuku. Uostalom, kaže, i SDP-ov Peđa Grbin je kazao ako zemlje članice EU donesu takvu odluku i oni će je podržati, a zemlje članice su odluku donijele, pa očekujem da će to učiniti i naši zastupnici.

Radi se samo o Milanovićevom izbjegavanju odgovornosti, tvrdi Banožić, a izgovara se na proceduralne stvari koje ne postoje.

Na pitanje jesu li ukrajinske oružane snage saveznice ili potpisnice zajedničkih međudržavnih ugovora, za koje Ustav predviđa takav oblik pomoći, ministar Banožić odgovara kako su potpisnice mira još od 1994.

A što kaže na Milanovićev navod da je njegov dopis bio nepodoban za postupanje po PRH-u, ističe kako je zahtjev upućen na isti način kao i sve dosadašnje odluke od kojih nijedna nije bila sporna. Nema potrebu objavljivati zahtjev, a oni ( Ured predsjendika ) – nek’ objave, kako to i inače rade u duhu kulture objavljivanja dokumenata koji nisu njihovi, kazao je.

Za ministra su stvari vrlo jednostavne, neovisno o otporu predsjednika, nakon odluke Vlade, ide se na Sabor pa neka glasa svatko kako misli da treba- poručuje Banožić.

Što se njega tiče, očekuje da se odluka donese, jer je situacija s ratom u Ukrajini svaki dan sve ozbiljnija, Ukrajini treba pomoći, jer sjećamo se, kaže, kako je bilo nama. Siguran je u dvotrećinsku većinu i potporu zastupnika koji duboko suosjećaju s ukrajinskim narodom , a osim toga, reći će, rat se događa na tlu Europe i može ugroziti ne samo Europu, nego cijeli svijet.

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI