Neovisni novinarski portal
29.3.2024.
POVIJEST/SADAŠNJOST
Majke Srebrenice uputile pismo Milanoviću i njegovo osporavanje srebreničkog genocida nazvale “jadnim i bijednim”…

Majke Srebrenice uputile pismo Milanoviću i njegovo osporavanje srebreničkog genocida nazvale “jadnim i bijednim”…

 Iz Udruge “Pokret majki enklava Srebrenica i Žepa”, hrvatskom predsjedniku Zoranu Milanoviću stiglo je kratko, ali iznimno neugodno pismo. Majke Srebrenice, okupljene u spomenutoj udruzi, Milanovićevo osporavanje srebreničkog genocida nazivaju “jadnim  i bijednim”, opetujući svoje protivljenje slanju hrvatskih vojnika u međunarodne vojne misije u BiH.

Na Milanovićeve komentare, koji se čuju ne po prvi put, o zločinačkoj likvidaciji osam tisuća bošnjačkih muškaraca, djece i odraslih, u Srebrenici 1995., majke Srebrenice odgovorile su kratkim pismom upućenim na adresu predsjedničkog ureda na Pantovčaku u kojem kažu :

-Poštovani predsjedniče Republike Hrvatske, jadno je i bijedno da jedan predsjednik države ‘koja je članica svih organizacija, kojih Bosna i Hercegovina nikad neće biti, sebi dozvoli ovakav vokabular-  poručuje se pismom koje potpisuju predsjednica udruge srebreničkih majki Munira Subašić te Murat Tahirović, predsjednik Udruženja žrtava i svjedoka genocida.

-Živi vi nama bili- stoji na kraju njihove poruke hrvatskom predsjedniku Milanoviću.

Dvije spomenute udruge obratile su se zajedničkim pismom i glavnom tajniku UN-a Antoniju Guterresu izražavajući oštro protivljenje zbog najava da bi Hrvatska mogla poslati svoje vojnike ili časnike u međunarodnu vojnu misiju Althea u BiH, gdje bi nadzirali poštivanje Daytonskog sporazuma.

Hrvatska je, naveli su u pismu, bila uključena u rat u BiH, nakon kojega je izbjegavala obvezu procesuiranja počinitelja ratnih zločina.

Hrvatski predsjednik Zoran  Milanović na to kaže da su to “nesuvisla i samoporažavajuća pisma”, napominjući da je protiv njega Tužiteljstvu BiH podnesena kaznena prijava zbog negiranja zločina genocida u Srebrenici. No, Milanović tvrdi da ne niječe “krvave zločine” u Srebrenici, za njega je samo otvoreno pitanje kako ih kvalificirati.

-Tu za mene nije zadnja riječ nekolicine sudaca koji su u tom predmetu sudili. Moram pitati Židove kojih je ubijeno šest milijuna i Tutsije u Ruandi kojih je umlaćeno u mjesec dana 800 tisuća i Srbe kojih je stradalo zajedno sa Židovima i Hrvatima u Jasenovcu na desetine tisuća i pet do šest tisuća mladih muškaraca koji su ubijeni oko Srebrenice u pokušaju da se probiju kroz srpski obruč-  izjavio je s dobrom dozom cinizma Milanović,domećući da mu Tužiteljstvo BiH može samo “puvat”.

Ali, ako smo već kod kaznene prijave, kaže Milanović, pa nije on jedini koji je doveo u pitanje kvalifikaciju genocida u Srebrenici, jer to negira bar još 500 ljudi, među kojima je i Milorad Dodik, pa hrvatskom šefu države nije jasno zbog čega se i njih ne procesuira. Uzgred, poručio je, žao mu je ako su majke Srebrenice, stare žene koje su izgubile svoju djecu, postale dio kampanje koju provode “beskrupulozni unitaristički muljatori iz Sarajeva”, pri čemu je aludirao na Željka Komšića.

Srebreničke majke nisu Milanoviću ostale dužne ni nakon toga, pa su mu samo na Twitter profilu udruge uzvratile da one doista jesu stare žene koje su izgubile svoju djecu, no da je on, Milanović, “fašist koji glumi demokrata”.

Ovakva javna komunikacija, bešćutna i potpuno neprimjerena, hrvatskom predsjedniku sasvim sigurno ne služi na čast.

Tags: , ,

VEZANE VIJESTI