Neovisni novinarski portal
2.2.2023.
bih / izborište / predsjednik RH
Zoran Milanović o rezultatima izbora u BiH : “Fijasko, sramota, spomenik hrvatske pasivnosti i traljavosti”

Zoran Milanović o rezultatima izbora u BiH :
“Fijasko, sramota, spomenik hrvatske pasivnosti i traljavosti”

O fijasku, sramoti, kokodakanju, štakorskim igricama i visokom međunarodnom predstavniku u BiH, Christianu Schmidtu, u kontekstu nedjeljnih izbora u susjednoj državi, nadugo i naširoko je govorio novinarima i u utorak predsjednik  Zoran Milanović. Strastvenije i vehementnije negoli smo ikad čuli Franju Tuđmana da govori o BiH, iako je upravo on rodonačelnik politike “svehrvatskog  jedinstva”. No, poput onih vjernika koji bi htjeli biti veći katolici od Pape, tako i Milanović, već neko vrijeme, pokušava biti veći Tuđman i od samog Tuđmana. Nekmoli Plenkovića…

Izborne rezultate u BiH ocijenio je “fijaskom, sramotom, spomenikom hrvatske pasivnosti i traljavosti”, te podsjetio da HDZ nije isto što i hrvatski narod. Na činjenicu da je Željko Komšić ponovo izabran za hrvatskog predstavnika u Predsjedništvu BiH, kao i dosad glasovima Bošnjaka a ne Hrvata, kazao je i kako već godinu i pol dana pokušava vikati na sav glas o tome, jer je, tvrdi, bilo sasvim jasno da postoje planovi za marginaliziranje Hrvata; uporno se, naglašava, ne provodi odluka Ustavnog suda u slučaju Ljubić.

-Ako Plenković želi biti zaslužan za to, neka bude. Što je napravio Schmidt? On je zadnji dan donio neku odluku kojom je kao spasio Hrvate. Nigdje u tim odlukama nema reference na slučaj Ljubić, jer ako se na to referira, onda moraš maknuti Komšića– rekao je Milanović, posebno naglašavajući kako Plenković s tim potezom Schmidta nema nikakve veze. A naposljetku, to je, veli, jedno veliko, drsko, bezobrazno ništa! Katastrofa za hrvatsku vanjsku politiku, a da je Vlada RH radila svoj posao taj se problem mogao riješiti, smatra. No, HDZ je kako reče, “prikupio orahe, zimnicu, fermentirano voće, to će trajati neko vrijeme”. Ako u sljedeće četiri godine Zagreb ne stane iza prava Hrvata kao konstitutivnog naroda u BiH, Hrvata tamo neće ni biti- uvjeren je.

Komšiću nije na pobjedi čestitao, pa taj, veli, čak ne može ni doći tamo gdje žive Hrvati, kamoli da bi mu oni dali svoje glasove na izborima, ali je čestitao Denisu Bećiroviću koji je teško porazio Bakira Izetbegovića i Željki Cvijanović, predstavnici Srba u tročlanom Predsjedništvu BiH.

Milanović ne osporava da je bio blizak s Komšićem i suportirao ga u kampanji zapaljivim govorima, ali je, napominje, prije deset godina nagovarao Lagumdžiju da se kandidira, što se ovaj nije usudio bojeći se poraza. Za razliku od Bećirovića koji je jednom poražen, ali se nije dao uplašiti pa je drugi put pobijedio.

Hrvatski predsjednik smatra da su Hrvati u BiH pokazali slabost, atrofiju, sve zahvaljujući Plenkoviću i “njegovim trbuhozborcima”.

Na Mostovu inicijativu, pak, da se Komšića proglasi personom non grata u Hrvatskoj, kaže da se s tim u supstanci slaže. No, nije li i sam nepoželjan u Sarajevu, što ga valjda u neku ruku čini  Komšićevim “supatnikom”, a ne neprijateljem…

Plenković o izjavama šefa države: Njegov je kredibilitet nula, zato cijelo vrijeme radi štetu…

-Kad je netko teško poražen na vanjskopolitičkom polju, onda traži bilo što da bude u situaciji da me pitate o nebitnim temama. Prava tema je da je štetio borbi za interese Hrvata u BiH, činio je sve da bi ugrozio strateške ciljeve Hrvatske. Schmidt je unatoč njemu pomogao Hrvatima u BiH. Zar nije mjesecima izricao tlapnje da je Rusija jaka i da je ne treba dirati? Ni hrvatski mediji više to ne primjećuju nego se bave efemernim pitalicama. Te nebuloze su jako štetne i njih bi trebalo temeljito analizirati. No, mislim da 90 posto aktera koji se razumiju u politiku, jasno su pokazali čija se politika isplatila i čija je bila uspješna- komentirao je Plenković izjave šefa države.

– Cijela njegova priča naknadne pameti je sramotna i licemjerna. Tko je on da nam danas tumači što se trebalo učiniti za BiH, on koji je išao kod Komšića u kampanju protiv hrvatskih kandidata. Njegov je kredibilitet nula, zato cijelo vrijeme radi štetu- žestoko će Plenković.

Tags: ,

VEZANE VIJESTI