Neovisni novinarski portal
2.2.2023.
šibensko-kninski kutak
Skupština Šibensko-kninske županije o krađi dva milijuna kuna iz Bolnice: Krive su “rupe u sustavu”, a taj novac “vjerojatno više nećemo vidjeti”…

Skupština Šibensko-kninske županije o krađi dva milijuna kuna iz Bolnice:
Krive su “rupe u sustavu”, a taj novac “vjerojatno više nećemo vidjeti”…

Top tema “aktualca” u petak održane Županijske skupštine  bila je krađa dva milijuna kuna iz Opće bolnice Šibenik, koju je, kako se sumnja, počinio jedan 31-godišnji bolnički zaposlenik. Priču je, prenosi ŠibenikIn, aktualizirao nezavisni  vijećnik Florijan Žižić, ali mu župan Marko Jelić o tom slučaju nije rekao puno više od one standardne: Istraga je u tijeku.

Župan Jelić vjeruje da je do otuđenja dva milijuna kuna iz Bolnice došlo zbog slučajnih rupa u sustavu koje su nastale odlaskom u mirovinu  nekih bolničkih službenika zaduženih za financije, odnosno na bolovanje. Tako je sustav ostao bez kontrole što je jedan dobro upućeni djelatnik Bolnice, očito ne strahujući od posljedica, zloupotrijebio i  ukrao, kako se sumnja, dva milijuna kuna bolničkog novca. Jelić drži da svoj dio odgovornosti za ovu krađu ide i na račun bankovnog poslovanja( banka je morala primijetiti što se događa ), ali nakon otkrića krađe Bolnica je, tvrdi župan, poduzela sve potrebne mjere, a očekuje se da će i policija obaviti svoje.

Nimalo neuobičajeno, o slučaju milijunske krađe u Šibenskoj bolnici, zamjenica župana Iris Ukić Kotarac ima “izdvojeno mišljenje”. Podsjetila je vijećnike Županijske skupštine da je Nezavisna lista Stipe Petrine, iz čijih redova i sama dolazi, odmah nakon promjene vlasti u županiji predlagala da se obavi neovisna financijska revizija u svim uredima, ustanovama, kompletnoj županijskoj upravi. Njihov prijedlog nije prihvaćen, obavljena je unutarnja revizija, a da je bila vanjska, neovisna, možda bi se problem u sustavu na vrijeme uočio i krađa spriječila. Ovako, smatra Ukić Kotarac, ta dva milijuna ukradenih kuna “vjerojatno više nećemo vidjeti”.

Iz redova HDZ-a ( Marko Parat) čula se i svojevrsna sumnja u objektivnost kriterija po kojima se dodjeljuju sredstva lokalnim jedinicama samouprave za izradu projektne dokumentacije, insinuirajući kako je taj novac rezerviran za one koji podupiru aktualnu vlast. No, župan Jelić nije se time dao smesti, pa je brzo odgovorio vijećniku da se kao gradonačelnik Knina, što je bio prije izbora za župana, nije baš nauživao financijskih potpora iz županijskog proračuna dok je njime po svojoj volji i prioritetima disponirao HDZ..

A ako je o kriterijima za dodjelu sredstava županije riječ, temeljni kriteriji su, kako reče pročelnica Upravnog odjela za zaštitu okoliša, prostorno uređenje, gradnju i komunalne poslove Sanja Slavica  Matešić, stupanj razvijenosti općina i broj korisnika projekta, čime se želi postići financijska ujednačenost općina koje nisu sposobne samostalno financirati projektnu dokumentaciju.

Čulo se još i da bi strategija obrazovanja u županiji mogla biti usvojena tek u idućoj proračunskoj godini, da je Šibensko-kninsku županiju u zadnjih deset godina napustilo 13 tisuća stanovnika, dijelom zbog ekonomskih razloga, a dijelom i zbog toga što diploma šibenskog Veleučilišta, kako misli dožupanica Ukić Kotarac, vrlo malo vrijedi. Previše je uhljeba, kaže dožupanica, kadrovira se stranački i politički, “po babi i stričevima”, a u takvom okruženju deplasirano je govoriti o obrazovnoj strategiji.

Župan Marko Jelić vijećnicima nije mogao precizno reći kada će biti raspisan natječaj za izbor novih pročenika u županiji, što nije ni čudno s obzirom da je sa sadašnjim v.d. pročelnicima očigledno zadovoljan, pa mu se u izbor novih ne žuri.

Nezavisna vijećnica Lidija Slavić otvorila je pitanje sjedišta budućeg Parka prirode Dinara, i od župana saznala kako i jedan grad u susjednoj županiji aspirira na sjedište Parka iako u u procesu dobivanja toga statusa ni na koji način nije sudjelovao. Najveći teret iznijela je, uz županiju i državu, općina Kijevo, pa mnogi smatraju da je sasvim prirodno da dobiju i sjedište budućeg Parka. No, kako veli župan, to sad više nije stručno nego političko pitanje…

Šibenska bolnica (Foto: Tris/H. Pavić)

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI