Neovisni novinarski portal
29.3.2024.
rat
Rusi slave pripajanje ukrajinskog teritorija, a SAD poručuju da nikada neće priznati rusku aneksiju!

Rusi slave pripajanje ukrajinskog teritorija, a SAD poručuju da nikada neće priznati rusku aneksiju!

Predsjednik Rusije, Vladimir Putin, u petak je, kako se i očekivalo nakon provedenog referenduma, proglasio aneksiju još četiri okupirane ukrajinske pokrajine Ruskoj Federaciji. S velikog slavlja okupljenoj masi je poručio: “Te regije su sada Rusija, i to zauvijek!”, što je dočekano ovacijama. No, zapadni svijet ovo prisilno pripajanje teritorija druge države ne priznaje, NATO poručuje da će nastaviti s potporom Ukrajini u obrani od ruske agresije, istodobno pozivajući Putina da okonča rat. No, u Rusiji se, unatoč prosvjedima i izbjegavanju mobilizacije, slavi Velika Rusija i prijeti Trećim svjetskim ratom…

Američki predsjednik Joe Biden smatra da potezi ruskog vođe Vladimira Putina  pokazuju “da se muči”, ali SAD, izjavio je,  nikada neće priznati anektirane teritorije kao dio Rusije.

Govoreći o curenju ruskog plina iz plinovoda Sjeverni tok 1 i 2, Biden vjeruje i da su oštećenja plinovoda Sjeverni tok 1 i 2  “namjerni čin sabotaže”, te najavljuje, zajedno sa saveznicima, istražiti što se tu događa. Putinu je poslao tvrdu, jasnu poruku da je “SAD spreman braniti svaki centimetar teritorija NATO-a”. Putin, pak, uzvraća da će braniti pripojeni teritorij Ukrajine svim sredstvima, u čemu u SAD-u prepoznaju opasne prijetnje ruskog lidera cijelom svijetu.

A dok Putin, nakon Krima, nastavlja anketirati ukrajinski teritorij, Ukrajina je i službeno podnijela zahtjev za članstvo u NATO-u. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski ne gubi optimizam, nastavlja se ukrajinska protuofenziva na istoku i vjeruje u skoro oslobođenje Limana u pokrajini Donjeck.

-Moramo osloboditi cijelu našu zemlju, a to će biti najbolji dokaz da međunarodno pravo i ljudske vrijednosti ne može prekršiti niti jedna teroristička država, pa ni tako drska kao Rusija–  poručuje Zelenski.

Bivši predsjednik Rusije, Dmitri Medvedev ukrajinski zahtjev za brzim ulaskom u NATO tumači kao zahtjev Kijeva da se ubrza početak Trećeg svjetskog rata, kako je napisao na Telegramu.

Ukrajinske snage nastavljaju napredovati na istoku, u regiji Donjeck, na što Rusi odgovaraju brutalnom silom, ne birajući metu, pa je, kako javljaju strane agencije, u Zaporižju napadnut humanitarni konvoj, a broj žrtava popeo se na 30.

Rusija je u petak stavila veto na usvajanje rezolucije Vijeća sigurnosti kojom se osuđuje aneksija četiriju ukrajinskih regija, a Kina i još tri države članice ( Indija, Brazil i Gabon ) su bile suzdržane. Protiv rezolucije je glasala samo Rusija!

Rezolucijom se pozivaju sve zemlje članice UN-a da ne priznaju aneksiju ukrajinskog teritorija i promijenjeni status četiriju ukrajinskih regija, dok se od Rusije zahtijeva da povuče svoje vojne snage s okupiranog područja.

Svijet i dalje strahuje od eskalacije rata u Ukrajini i ruske prijetnje upotrebom nuklearnog oružja. Putinove “olake riječi o nuklearnom oružju vrhunac su neodgovornosti i to je nešto što shvaćamo vrlo ozbiljno”, izjavio je američki državni tajnik Antony Blinken, što je i razumljivo kada se zna da Putin kontrolira najveći svjetski nuklearni arsenal , uključujući  novu generaciju hipersoničnog oružja i deset puta više taktičkog nuklearnog oružja od zapada.

         Izvor: Sputnik/Sergei Karpukhin/Pool via REUTERS
Tags: , , , , , ,

VEZANE VIJESTI