Neovisni novinarski portal
24.4.2024.
IZDVOJENO
Preminula Ankica Tuđman

Preminula Ankica Tuđman

U 97. godini života preminula je Ankica Tuđman, supruga prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana.

Ankica Tuđman je rođena u Zagrebu, u srpnju 1926.. U proljeće 1944. , piše Jutarnji list, odlazi u partizane gdje upoznaje Franju Tuđmana i samo godinu dana kasnije, po završetku Drugog svjetskog rata, u svibnju 1945. udaje se za njega.

Ankica i Franjo Tuđman imali su troje djece, sinove Miroslava i Stjepana, te kći Nevenku .

U hrvatskoj javnosti, osim kao supruga hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana, Ankica Tuđman će ostati upamćena i po “slučaju Lepej”, u kojem je diskreditirana zbog tajnog računa na kojem je imala 210 tisuća njemačkih maraka i 15 tisuća dolara, a koje predsjednik Tuđman nije prijavio u imovinskoj kartici. Od tog vremena datira i čuvena, nakaradna teza o tome kako novac nije imovina …

Jedna od prvih hrvatskih zviždačica, bankovna službenica Ankica Lepej, 1998. je razotkrila tajni račun Ankice Tuđman u Zagrebačkoj banci koji su Tuđmanovi prikrili od javnosti. Zbog tog  otkrića je ostala bez posla, cijela njezina obitelj prošla je pravu kalvariju, a protiv nje je pokrenut i kazneni postupak.

Sve okolnosti ovog slučaja, i sve što je zbog njega doživjela, Ankica Lepej je objavila u svojoj knjizi  “Istina-savjest iznad bankarske tajne”, koja je ostala kao podsjetnik na vrijeme izrazito autoritarne, neprikosnoveneTuđmanove vladavine i na jedan od najvećih skandala iz tog vremena.

Ankica Lepej je čin svoje građanske hrabosti  skupo platila, ali se do kraja života nije nikad pokajala što je o tome zviždala.

Tags: , ,

VEZANE VIJESTI