Neovisni novinarski portal
11.12.2023.
POVIJEST/SADAŠNJOST / Vukovar
Milanović iz Vukovara : Hrvatska ne zaboravlja svoje heroje

Milanović iz Vukovara :
Hrvatska ne zaboravlja svoje heroje

U povodu 31. obljetnice pogibije ratnih junaka, legendarnog zapovjednika Blage Zadre i Alfreda Hilla, hrvatski predsjednik Zoran Milanović poručio je ispred spomen biste vukovarskom junaku na Trpinjskoj cesti, da Hrvatska ne zaboravlja svoje heroje.”Ne samo zato što je bio hrabar, već zato što je objedinjavao ono što imaju rijetki ljudi, a to je energija koja se pretvara u snagu”, rekao je Milanović u spomen na general bojnika Blagu Zadru koji je za Hrvatsku dao sve, kazao je predsjednik Republike.

-Ovdje je stvorena Hrvatska, koja je nezaustavljivo išla prema svom putu neovisnosti i samostalnosti, ali da nije bilo Vukovara to bi se dogodilo kasnije, a ne ranije, pod lošijim, a ne boljim okolnostima. I zato je žrtva tih ljudi golema i neopisiva- izjavio je Milanović te dodao da je Hrvatska postala država “upravo zahvaljujući takvim ljudima, i ta država je instrument za obranu nacionalnih interesa”. Poručio je i da su pred Hrvatskom brojni izazovi u kojima se treba držati zajedno i zanemariti neke razlike, jer, kako reče, “do ove zemlje jedino je nama stalo, i nikome drugome”.

Osvrnuo se i na odnose sa susjedima, podsjećajući kako je“za prijateljstvo i toleranciju potrebno dvoje”.

-Ako svake godine idem u Jasenovac, u Grubore i Varivode, ne očekujem da se netko klanja, ali da bar korektno namigne hrvatskim žrtvama na Ovčari. To bi bio red, a bez toga reda nema Europe, dobrih odnosa ni razumijevanja- kazao je.

U ime predsjednika Vlade, državni tajnik Ministarstva hrvatskih branitelja Špiro Janović prisjetio se kako je prije 31. godinu Borovo Naselje izgubilo svoga legendarnog zapovjednika, a Hrvatska jednog od svojih heroja Domovinskog rata. na koje sjećanja ne blijede. Svima nam je danas, rekao je, potrebna njegova vizija, patriotizam i snaga.

Obilježavanje obljetnice nastavljeno je mimohodom do mjesta stradanja legendarnog vukovarskog ratnog zapovjednika Blage Zadre.

Vukovar danas (izvor: vlada.gov.hr)


VEZANE VIJESTI