Neovisni novinarski portal
2.2.2023.
(NE)RED / EU / pomoć / rat
Hoće li Hrvatska biti domaćin za obuku ukrajinskih vojnika?Ako se pita Milanovića- neće, ali tko pita Milanovića…

Hoće li Hrvatska biti domaćin za obuku ukrajinskih vojnika?Ako se pita Milanovića- neće, ali tko pita Milanovića…

Hoće li Hrvatska biti zemlja domaćin za obuku ukrajinskih vojnika, kako to kao mogućnost spominje i Politico? Ako se pita hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića, kao vrhovnog zapovjednika Oružanih snaga- neće! Još u utorak Milanović je izjavio da  će biti protiv ideje da se u Hrvatskoj obučavaju vojnici iz Ukrajine, jer smatra da to rat dovodi u Hrvatsku, a za to nema potrebe. Odmah je dospio na naslovnice ruskih novina koje sa zadovoljstvom  citiraju čvrstu izjavu hrvatskog predsjednika. No, kod kuće je izazvao podjele, ali i zgražanje premijera Plenkovića, na što je šef države u srijedu odgovorio da se radi o šaki šarlatana koja se samo želi nekome svidjeti…

Ne podržavam tu ideju zato što ne podržavam upetljavanje Hrvatske u ovaj rat više nego što treba. Korektni smo, solidarni i to je to. Dalje od toga ne. Kao vrhovni zapovjednik neću to odobriti. Nisam čuo za prijedlog, ali unaprijed kažem to mi se ne sviđa, to je dovođenje rata u Hrvatsku- sukus je ( sporne) izjave predsjednika Milanovića.

S druge strane, kazao je, sve što se namjerava donirati Ukrajini, u smislu pomoći i solidarnosti, na to nema utjecaja, jer radi se o materijalnim sredstvima a o raspolaganju s njima odlučuje Vlada. To je spreman podržati, rekao je, ali samo ako se zna da ćemo dobiti zamjenska sredstva.

Hrvatska obrana je na prvom mjestu, onda dugo ništa, onda NATO i onda ostali- poručio je Milanović.

Njegova je izjava isprovocirala premijera Plenkovića  koji se žestoko obrušio na Milanovića čijim je reagiranjem, kako je rekao, zgrožen., a još više izjavama njegovih trabanata po Saboru.

Govoreći na Vladi o obuci ukrajinskih vojnika u Hrvatskoj, Plenković je kazao da su poslali poruku Vrhovnoj Radi i da će Ukrajini i dalje davati snažnu podršku. Posebno je izrazio zadovoljstvo što će prvi parlamentarni sastanak Krimske platforme biti održan upravo u Zgarebu, u NSK-u, na kojemu će biti predsjednik Sabora, Gordan Jandroković, Ruslan Stefančuk, Nancy Pelosi…” To Hrvatsku”, tvrdi Plenković, “pozicionira gdje smo u kontekstu kršenja ljudskih prava”.

-Volio bih da se hrvatska javnost prisjeti da hrvatska država odlukama Vlade vojno podržava Ukrajinu već mjesecima. Ako je to netko od ovih sabotera i proruskih političara u Hrvatskoj zaboravio, volio bih da to osvijesti. Drugo, treba malo pojasniti o čemu se radi. EU je u procesu osnivanja misije pomoći Ukrajini. Ministar Grlić Radman je s još 20 drugih ministara izrazio spremnost da sudjeluje u obuci ukrajinskih vojnika. Uz RH još je 12 zemalja izrazilo spremnost da ta obuka bude na njihovu teritoriju- ustvrdio je Plenković zgražajući se nad Milanovićevom izjavom.

Koliko ga je zasmetala reakcija predsjednika Republike, još i više se užasava izjava njegovih, kako reče, “trabanata po Saboru koji iskazuju svoje proruske stavove”.

-Ovdje se ne radi ni o kakvom ulasku Hrvatske u ratu, ni o kakvom dolasku rata u Hrvatsku, radi se o politici Hrvatske u okviru širih aktivnosti kroz misiju pomoći treniranja instruktora- kazao je Plenković, podsjećajući kako dok on govori u Radi a dronovi kamikaze padaju po Kijevu, “začuđena ekipa koja nije bila spremna dignuti ruku za deklaraciju o Ukrajini prije 24. veljače nego tek kasnije i danas se iščuđava. To su činjenice. I zato je važno da Hrvatska, baš Hrvatska, koja bolje nego itko razumije što se događa u Ukrajini, bude na pravoj strani. Vlada će uvijek biti na pravoj strani i povijesti i prava i morala- poručio je premijer diskvalificirajući proruskim etiketama sve koji se usude govoriti drugačije.

Tko su Milanovićevi trabanti koji po Saboru promiču svoje proruske stavove? Premijer je vjerojatno mislio na zastupnika Socijaldemokrata Franka Vidovića, inače predsjednika saborskog Odbora za obranu, koji je za N1  obrazložio svoj stav, blizak Milanovićevom.

-Prijedlog je donesen na sastanku ministara vanjskih poslova EU. Dakle, naš ministar se prije toga trebao naći i dogovoriti s onim tko sukreira vanjsku politiku, a to je predsjednik RH. On je otišao vani, nešto dogovorio i sad nas stavlja pred svršen čin. To je- smatra Vidović– potpuno pogrešno jer je Hrvatska turistička zemlja, mi ne prodajemo samo ljepote Jadrana, ljepote naših otoka, hotela i smještaja, nego prodajemo i sigurnost i trebamo u prvom redu voditi računa o sebi. Dakle, kad znamo da je takva situacija, onda stojimo u četvrtom redu u kojem i jesmo zemljopisno od Ukrajine, i ne guramo se nikako u prvi red, nema potrebe za tim. Ali, ukoliko će sve države članice EU i NATO-a sudjelovati, onda sam za to da sudjeluje i Hrvatska. A kako vidim neće, pa ne nalazim razloga za to- rekao je ( trabant) Vidović.

Inače, prema pisanju Politica, na sastanku ministara vanjskih poslova zemalja članica EU u ponedjeljak je dogovoreno pokretanje vojne obuke za 15 tisuća ukrajinskih vojnika na tlu EU. Države koje će sudjelovati u toj misiji dobit će refundaciju za kupnju oružja za Ukrajinu i to u iznosu od oko pola milijarde eura.

Za sada su Poljska i Njemačka najspremnije preuzeti ulogu domaćina , a blizu toj odluci je i Slovačka, dok je Francuska već dogovorila plan obuke za oko dvije tisuće ukrajinskih vojnika.  Govori se i o sklonosti baltičkih zemalja da sudjeluju i dadu svoj doprinos obuci, a kao mogući domaćin, javio je Politico, spominjala se i Hrvatska.

To se, očito, dogovaralo mimo znanja i konzultiranja hrvatskog predsjednika, a kako se čini Vlada nema namjeru ni dalje osvrtati se na stavove Zorana Milanovića. O tome svjedoči i izjava iz MORH-a  u kojoj se kaže:

Hrvatska vojska kontinuirano provodi vlastite obuke. U okviru postojećih obuka spremni smo primiti strane polaznike, a sve sukladno planovima i zakonskim procedurama.”

Pa bilo šefu države pravo ili krivo…

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI