Neovisni novinarski portal
2.2.2023.
POLITIKA & KRIMINAL
Plenković optužuje oporbu da u sprezi s vanjskim neprijateljem pokušava rušiti Vladu: Tko su vanjski neprijatelji, tko stoji iza “ruskih utjecaja” ?

Plenković optužuje oporbu da u sprezi s vanjskim neprijateljem pokušava rušiti Vladu:
Tko su vanjski neprijatelji, tko stoji iza “ruskih utjecaja” ?

Dokle seže afera Ina i koga će sve istraga obuhvatiti, teško je i pretpostaviti, ali svakako zasad ima i svoj  tzv. dalmatinski krak kako su pokazala najnovija uhićenja u ovom slučaju. Ali osim što se šire krakovi “pljačke stoljeća” kako aferu kolokvijalno nazivaju mediji, širi se i krug neprijatelja koji, veli premijer Plenković, vuku konce iz pozadine, a sve s ciljem diskreditacije i na kraju – rušenja HDZ-ove vlasti. No, gle vraga, nisu u pitanju samo unutarnji, domaći neprijatelji, nego bogme i vanjski!  Premijer, izgleda, zna i tko su, sugerira da se radi o nekim”ruskim utjecajima” u redovima oporbe, ali i utjecaju samog predsjednika Zorana Milanovića ( ?! )

Jer, kako znamo, Andrej Plenković je šefa države već i ranije optuživao za rusofilstvo, štoviše i javno ga prozivao da u ratu u Ukrajini zagovara rusku stranu, pa se čak i pitao za koga zapravo radi Zoran Milanović. E, sad ako su neprijatelji vanjski, ako su to neki “ruski utjecaji”, onda ne može biti da nisu povezani i sa samim hrvatskim predsjednikom( ???)

Usput, nije li se u javnosti govorilo da je i HDZ finacijski godinama potpomagan ruskim, pače, “naftnim novcem” ( Gazprom )?

Inače, “dalmatinski krak” afere Ina dobio je taj naziv jer je tvrtka koja je bila upletena u sporne transakcije, EVN, bila zadužena za razvoj plinske mreže i opskrbu plinom nekih dalmatinskih županija. Iz svega proizlazi da je taj krak povezan  s prvom aferom u kojoj je uhićen Damir Škugor & com. , jer je sada uhićeni Stjepan Leko bio Škugorov zamjenik u Ini. No, Leko je u rujnu dobio otkaz, nakon što je uhićen Škugor i provedena interna istraga u Ini.

No, što bi svi ovi Inini insajderi i s njima povezani igrači, da nema “ruskog utjecaja” koji im je asistirao?! Tako bar govori šef Vlade, kojemu silno smeta što oporba aferu izravno povezuje sa HDZ-om, i sugerira kako tragovi vode do samog vrha Vlade, odnosno do njega samoga kao premijera. Neki iz oporbe ( Domovinski pokret ) prognoziraju mu sudbinu Ive Sanadera, a sve to nagnalo je Plenkovića da krajnje zaoštri retoriku i ustvrdi da je cijela priča orkestrirana iz oporbenih redova i potpomognuta vanjskim utjecajima. Koji su to “vanjski utjecaji” premijer ne kaže, no spekulira se da misli na ruske utjecaje u strankama opozicije, ali i na samog predsjednika Milanovića. Što o tome misli šef države,tek ćemo čuti…

Unatoč svim premijerovim diskvalifikacijama i insinuacijama, pa i otvorenim uvredama na račun oporbe, Antikorupcijsko vijeće na čelu s Mostovim Nikolom Grmojom ne odustaje od namjere da aferu Ina i sve njezine aktere istjera na čistac, kako je to u svojoj objavi na Facebooku napisao Grmoja. Stoga su ( nakon Dragana Kovačevića, bivšeg direktora Janafa ) već zakazali novo saslušanje na koje su pozvani bivši članovi Uprave Ine, a ponovljen je poziv i premijeru Plenkoviću i bivšem ministru gospodarstva Ćoriću.

Grmoja poručuje da nema odustajanja bez obzira što je Antikorupcijsko vijeće izloženo udarima sa svih strana i kako je rekao, “zastrašujućim izjavama premijera koji najavljuje istragu nad oporbom zbog Antikorupcijskog vijeća”.

Saslušanje je sazvano za utorak, 18.listopada, a pozvani su članovi Uprave Ine Niko Dalić, Barbara Dorić, Darko Markotić, Ivan Krešić i Davor Mayer, te Plenković i Ćorić. Cilj Vijeća je, kako navodi u objavi na Facebooku Grmoja, rasvijetliti ulogu Vlade u korupciji, ali i veleizdaji, kako kvalificira gašenje sisačke rafinerije i preusmjeravanje hrvatske nafte u Mađarsku na preradu.

Na Plenkovićeve optužbe izrečene na račun oporbe, reagirao je i čelnik SDP-a Peđa Grbin koji je “zgrožen istupima jednog nominalno Europejca, a koji se jučer drznuo najaviti da će na oporbu poslati represivni aparat.”

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI