Neovisni novinarski portal
12.7.2024.
POLITIKA / PROSVJED / zdravlje
Veliki prosvjed mladih liječnika ispred Ministarstva zdravstva: Ovo nije antivladin skup nego apel mladosti koja želi ostati raditi u Hrvatskoj!

Veliki prosvjed mladih liječnika ispred Ministarstva zdravstva:
Ovo nije antivladin skup nego apel mladosti koja želi ostati raditi u Hrvatskoj!

Stotine mladih liječnika, specijalizanata i studenata u subotu je prosvjedovalo ispred Ministarstva zdravstva nezadovoljni svojim statusim, uvjetima rada i funkcioniranjem sustava zdravstva kojeg, smatraju, treba hitno reformirati kao i sustav specijalizacija i koeficijenata. Prosvjed je održan pod motom “Izliječimo zdravstvo zajedno”, a organizirala ga je Inicijativa mladih liječnika koji, na čelu s Marinom Smilovićem, poručuju ministru Berošu da im je dosta riječi, da žele djela i to odmah. Očigledno, voda je liječnicima došla do grla…

-Želimo djela, a ne riječi. I to već danas. Ne želimo da dođe do toga da nas nema tko liječiti. Školovali smo se da bismo pomagali ljudima, to nam je cilj. Naš pacijent treba biti u fokusu našeg posla, ne da mu posvetimo 2,5 minute vremena- čulo se na prosvjedu, javlja N1. Mladi liječnici tvrde da je cijeli sustav zastario, da je edukacija specijalizanata neadekvatna, da su prisiljeni na prekovremeni rad i robovlasničke ugovore, te neodgodivo žele pregovarati o svojim pravima.

U Ministarstvu ih je primila državna tajnica, no nakon nekog vremena pojavio se i ministar Vili Beroš čije se ime zazivalo s prosvjeda.

Prosvjednici su stigli su pred Ministarstvo iz  većine županija, kao i iz većine zagrebačkih bolnica, bili su tu i predstavnici liječničkih udruga kao i vodstvo Komore i liječničkog sindikata, udruga za promicanje prava pacijenata i pravnika u zdravstvu, naposljetku i predstvnici Studentskog zbora medicinskih fakulteta u Zagrebu i Rijeci, koji su stali iza prosvjednika i podržali ih u njihovim zahtjevima.

Krešimir Luetić, predsjednik Hrvatske liječničke komore izjavio je da su zahtjevi prosvjednika opravdani i pozvao na dijalog, kojem nema alternative.

Renata Čulinović Čaić, predsjednica Hrvatskog liječničkog sindikata naglasila je kako se ne radi o antivladinom skupu nego apelu mladosti koja želi ostati raditi u Hrvatskoj.

Mladi liječnici godišnje odrađuju gotovo 500 prekovremenih sati, a njihov je položaj i sustavu neodgovarajuć kao i njihove plaće, zbog čega 11 posto specijalizanata planira iduće godine otići iz Hrvatske, upozorili su iz Hrvatske liječničke komore.

Prosvjed je uspio već samim time što je za 3.listopada zakazan u Ministarstvu sastanak s predstavnicima Inicijative mladih liječnika. Ministar Beroš, međutim, smatra da se reforma zdravstvenog sustava ne može rješavati prosvjedom na ulici, a Inicijativi mlaidh liječnika zamjerio je što su najprije zakazali prosvjed, a tek potom zatražili da ih u Ministarstvu prime na razgovor o njihovim zahtjevima. Smatra prosvjed ishitrenim istrčavanjem mladih liječnika koji žele da ih se čuje ( ?!)

Nakon  sastanka s predstavnicima Inicijative zaslužne za subotnji prosvjed, Ministarstvo se oglasilo priopćenjem. Evo što u njemu stoji, što o svemu kaže ministar Beroš:

-O reformi zdravstva i načinima na koje rješavati nagomilane probleme u našem zdravstvenom sustavu razgovaramo sa svim dionicima, od komora i strukovnih udruga liječnika te zdravstvenog osoblja do udruga pacijenata. Danas smo otvorili vrata dijalogu i s predstavnicima Inicijative mladih liječnika čije zahtjeve podržavamo, ali ne i način njihova rješavanja prosvjedom’- ističe ministar zdravstva Vili Beroš koji je sa suradnicima, obavio razgovor s predstavnicima Inicijative kao organiziratorom prosvjeda u Zagrebu.

Inicijativa mladih liječnika, nezadovoljna brzinom reformskih promjena u hrvatskom zdravstvenom sustavu, posebno položajem mladih liječnika na početku karijere, već ranije je u medijima najavila protestni skup kojim žele ukazati na potrebu bržeg rješavanja nagomilanih problema u zdravstvu. Po dobivanju zahtjeva, Ministarstvo zdravstva obavijestilo je Inicijativu kako je pripremljen termin za sastanak 3. listopada 2022. godine na kojem bi se otvoreno i argumentirano razgovaralo o svim pitanjima koja tište ne samo mlade liječnike već i sve druge dionike sustava, od zaposlenika do pacijenata te u izravnom dijalogu zajednički pronalaziti rješenja utemeljena na stručnim ocjenama, objektivnim organizacijskim, kadrovskim i financijskim mogućnostima zdravstvenog sustava, države i društva, koja bi bila ugrađena u prijedloge zakonskih izmjena koje slijede.

Ministar zdravstva Vili Beroš smatra da je većina pitanja koja u javnosti apostrofira Inicijativa mladih liječnika već u postupku rješavanja osiguravanjem zakonskih pretpostavki. Naime, pripremljeni su prijedlozi izmjena u Zakonu o zdravstvenoj zaštiti i Zakonu o obveznom zdravstvenom osiguranju o kojima bi se u skorašnjoj javnoj raspravi trebali izjasniti svi dionici zdravstvenog sustava, ali i građani kao korisnici usluga. Upravo je to prigoda da svi, pa i Inicijativa mladih liječnika, dodatno iznesu svoje prijedloge za koje smatraju da nude bolja rješenja od predloženih. Isto vrijedi i za novi Pravilnik o specijalističkom usavršavanju doktora medicine iz lipnja ove godine, koji djelom daje odgovore na primjedbe mladih liječnika. U svim navedenim aktivnostima aktivno su sudjelovale određene strukovne organizacije i udruge čiji predstavnici su bili aktivni sudionici prosvjeda, a i od njih očekujemo institucionalnu konstruktivnu suradnju.

-Samo otvorena rasprava s konkretnim prijedlozima može nas odvesti korak naprijed prema učinkovitijem zdravstvenom sustavu- ističe Beroš napominjući da uspjeh reforme ovisi o svima u društvu, a ne samo o prijedlozima ministra i Ministarstva zdravstva.

-Zadnjih mjeseci intenzivno razgovaramo s mnogim strukovnim organizacijama i udrugama o svim otvorenim pitanjima i drago mi je što je Inicijativa mladih liječnika, koji bi sutra trebali biti nositelji hrvatskog zdravstvenog sustava, prihvatila dijalog u konstruktivnom ozračju. Predstavnici Inicijative ugodno su me iznenadili svojom zrelošću i rezoniranjem na sastanku te imam vjeru u njihov aktivan doprinos- poručio je ministar Beroš, nakon razgovora s prosvjendicima, ali uz opasku da se zdravstvena reforma ne može rješavati prosvjedima na ulici.

Izvor: N1/ Ivana Kopčić
Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI