Neovisni novinarski portal
28.9.2022.
hrvatsko novinarsko društvo / POLITIKA
Službeni Zagreb uz neviđene mjere dočekao turskog diktatora Erdogana: Milanović ga nazvao velikim, dragim prijateljem, a HND i Maja Sever pokazali da nisu vi u Hrvatskoj oduševljeni njegovim dolaskom…

Službeni Zagreb uz neviđene mjere dočekao turskog diktatora Erdogana:
Milanović ga nazvao velikim, dragim prijateljem, a HND i Maja Sever pokazali da nisu vi u Hrvatskoj oduševljeni njegovim dolaskom…

Zagreb je u četvrtak, pod dosad neviđenim sigurnosnim mjerama,  dočekao turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, koji je u Hrvatsku stigao, nakon posjeta BiH i Srbiji. I dok ga njegov domaćin, hrvatski predsjednik Zoran Milanović, naziva velikim i dragim prijateljem,  Hrvatsko novinarsko društvo smatra ponižavajućim da službeni Zagreb prima uz sve državničke počasti i pompu predsjednika države čiji režim sustavno, despotski guši slobode medija, proganja i zatvara novinare. Upravo stoga, predsjednica Europske federacije novinara i Sindikata novinara Hrvatske, Maja Sever, dočekala je Erdogana s posebno isprintanim plakatom koji su joj poslali kolege iz International Press Institutea s kojeg se poručuje: ” Free Turkey Journalist”.

Erdogan je u Hrvatsku stigao na poziv predsjednika Milanovića, a na Pantovčaku su obavili razgovor iza zatvorenih vrata. Razgovaralo se o ratu u Ukrajini, ali i situaicji u BiH te promjeni izbornog zakona u susjednoj državi oko čega dva predsjednika ne dijele isto mišljenje. Turski predsjednik je u Sisku otvorio novi islamski centar s džamijom, a pritom su dvojica šefova država razmijenila komplimente koji nadilaze standardno diplomatsko komuniciranje. U najmanju ruku od Milanovića bi se očekivalo nešto više suzdržanosti u odnosu na jednog osvjedočeno dikatatorskog šefa države.

Veliki demokrat, Zoran Milanović u svom je govoru istaknuo da mu je Erdogan veliki prijatelj, da su dva naroda kroz povijest bila razdvojena, ali je izrazio nadu da će “nas ovo danas ujediniti”. “To je most i između Hrvatske i BiH“, rekao je Milanović koji nije propustio priliku Erdoganu uručiti i odlikovanje. Ni turski predsjednik nije ostao dužan hrvatskom, pa je ocijenio da je Hrvatska primjer zemlje u Europi i svijetu u pogledu slobode, blagostanja, poštovanja i prava muslimana.

-Ova sloboda ne odnosi se samo na našu muslimansku braću, nego i druge vjere i kulture u Hrvatskoj- izjavio je Erdogan koji u svojoj zemlji slobodu smatra pravom i privilegijom koja pripada samo apologetima njegovog režima.

Da svi u Hrvatskoj nisu oduševljeni njegovim dolaskom, turskom predsjedniku je pokazala na osobit način predsjednica Europske federacije novinara i Sindikata novinara Hrvatske, Maja Sever koja je jasno kazala da ovo nije dolazak europskog demokratskog političara.

-Moramo upozoriti- kazala je- da dušom i tijelom protestiramo protiv njegovog dolaska i  nadati se da će predstavnici službene Hrvatske reći nešto o tome na Pantovčaku. Najmanje što bi mogli je podsjetiti na 38 zatvorenih novinara u Turskoj i podsjetiti na ono što razne organizacije upozoravaju cijelo vrijeme. Čovjek koji sjedi za stolom s hrvatskim predsjednikom je sustavni gušitelj sloboda medija, novinarstva i ljudskih prava- rekla je za N1 Sever koja je turskog predsjednika u Zagrebu dočekala transparentom International Press Institutea s kojeg se apelira za slobodu zatočenih turskih novinara ( “Free Turkey Journalist” ). Time je, kaže, pokazala da u Zagrebu ipak postoji netko tko ne plješće oduševljeno ovom državničkom posjetu.

Uoči Erdoganovog službenog posjeta Hrvatskoj, Hrvatsko novinarsko društvo objavilo je priopćenje u kojem poražavajućom smatra činjenicu da u Hrvatsku dolazi turski predsjednik Recep Erdogan, despot. HND drži neprihvatljivim da se s takvim čovjekom susreću najviši predstavnici Republike Hrvatske. Štoviše, Erdogan dolazi u Hrvatsku na poziv hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića, a sastat će se i s premijerom Andrejem Plenkovićem.

-Sumnjamo da će kod moćnog turskog vladara hrvatski predstavnici protestirati ili mu bar prigovoriti zbog progona novinara i novinarki u Turskoj i gušenja svih glasova koji upozoravaju na njegov nedemokratski način vladanja-  procjenjuju u HND-u, jer, kako će primijetiti, ovo, nažalost, “nije prvi put da Erdogan dolazi u Hrvatsku i da ga službeni Zagreb srdačno dočekuje poput voljenog vođe”.

-Možda i zbog toga što bi mnogi domaći političari vrlo rado htjeli, poput turskog predsjednika, novinare staviti pod kontrolu zbog kritičkih izrečene riječi- navodi se u priopćenju koje za Izvršni odbor HND-a potpisuje predsjednik Društva Hrvoje Zovko.

Zovko opaža i da se hrvatski političari, vjerojatno ne zamaraju previše izvješćima organizacija poput Amnesty Internationala, “koji sustavno bilježi surov način vladanja turskog predsjednika”.

-Sa žaljenjem konstatiramo kako time pokazuju da ih demokratski standardi zapravo i ne zanimaju- kaže se na kraju priopćenja Hrvatskog novinarskog društva.

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI