Neovisni novinarski portal
3.10.2022.
hadeze / POLITIKA & KRIMINAL / sabor
“Sabor bez HDZ-a ” : Oporba zatražila ostavke NO Ine, Plenkovića i vlade te nove izbore, jer, ovo je “pitanje života ili smrti”…

“Sabor bez HDZ-a ” :
Oporba zatražila ostavke NO Ine, Plenkovića i vlade te nove izbore, jer, ovo je “pitanje života ili smrti”…

Sabor bez HDZ-a. Teško je i zamisliti da bi se tako nešto moglo kod nas odigrati, ali, eto, i to se dogodilo. U maloj dvorani Hrvatskog sabora sastali su se klubovi oporbenih zastupnika, od ljevice preko centra do desnice. Redom, klub zastupnika Socijaldemokrata, SDP-a, Mosta, Zeleno-lijevog bloka, Domovinskog pokreta, Hrvatskih suverenista, Centra  i GLAS-a, HSS-a i Radničke fronte, IDS-a, Za pravednu Hrvatsku, Fokusa i nezavisnih zastupnika. Jednoglasno su odlučili zatražiti ostavku NO Ine, premijera Plenkovića i njegove vlade te raspisivanje parlamentarnih izbora. Neće dozvoliti da se jednostavno prijeđe preko ove afere, da ona bude tek jedna u nizu i ostaju ujedinjeni do kraja…

Naravno, to je njihovo legitimno pravo, ali njihovi zahtjevi nisu realni, pa bi možda bilo efektnije i po Plenkovićevu družbu dramatičnije da su svi redom u oporbi podnijeli ostavke, napustili svoje saborske fotelje, odbijajući HDZ-u i satelitima davati legitimitet u daljnjoj destrukciji Hrvatske.

Ostavke

Oporbeni zastupnici, s iznimkom Karoline Vidović Krišto, ujedinili su se zbog najnovije afere iz radionice vladajućeg HDZ-a, u kojoj je Ina opljačkana za preko milijardu kuna. Nakon zajedničkog sastanka s kojeg su poslali poruke oštre osude afere u Ini,  donijeli su pet zaključaka u kojima izrijekom pozivaju na odgovornost premijera Plenkovića i njegovu vladu, traže njihove ostavke, kao i ostavku Nadzornog odbora Ine. Ključni Plenkovićev krimen je što nije spriječio kriminal u plinskom poslovanju Ine, što su nadležne institucije pretvorene u politički podobne HDZ-ove instrumente zaštite interesa pojedinaca, kazali su.

U jednom od zaključaka traže da im se do 15. rujna dostave izvješća za prosječne mjesečne prodajne cijene nafte i plina za 2020. , 2021. i 2022., prosječne cijene izvezene nafte i plina po mjesecima s naznakom zemlje u koju se izvozi, prosječne cijene kupljene nafte i plina i prosječne cijene uvezenih naftnih derivata, sve uz naznake zemlje iz koje se uvozi, te napose postotak i iznos naplaćenih koncesija za eksploataciju nafte i plina za 2020. i 2021. Uz to, zatraženo je i izvješće o prosječnoj prodajnoj cijeni nafte i plina na temelju koje se obračunava koncesijska naknada kao i stanju sigurnosti RH u odnosu na očekivane potrebe za energijom.

Ma koliko se radi o politički nekoherentnom društvu, zaključke su donijeli jednoglasno i usput poručili vladajućima da će međusobne razlike maksimalno respektirati, da neće dozvoliti da se afera tek tako zaboravi i bude još jedna u nizu, jer se više nisu spremni miriti s ovakvom situacijom u državi.

Nema razlike između Sanaderovog i Plenkovićevog HDZ-a

Čelnik Reformista Radimir Čačić prizemljio je dijelom raspravu izjavom kako od ostavki neće biti ništa, ali se ipak pridružio svima koji su ocijenili da je na sljedećim izborima nužno resetirati Hrvatsku i da u tom smislu treba poduzeti maksimalan napor.  HDZ je bio i ostao jedna duboko koruptivna i klijentelistička stranka- rekao je, ne tvrdeći da je Plenković jednak Sanaderu, ali, HDZ danas se u potpunosti može poistovjetiti s HDZ-om iz vremena Ive Sanadera, zaključio je Čačić.

Za razliku od njega, Mostov Miro Bulj ocijenio je da je Sanader “mala beba” za Plenkovića, a “hrvatski narod plaća lopovsku maržu”. Njegov šef, Božo Petrov, pak, smatra da je ovo ” vrh sante leda”, jer “mi godišnje kroz korupciju gubimo 60 milijardi, možemo samo nastaviti očekivati afere. Kada USKOK pokuca na vrata, nitko nikoga nije znao, a u vrhu HDZ-a nitko ništa ne zna. Tako izgleda, ali ovaj puta to neće moći proći. Mantra koju HDZ Plenkovića pokušava prodati je da su oni žrtve lopova. Niste vi žrtve lopova, vi ste ih instalirali. Nije njih zaustavila teška situacija ni siromaštvo, oni su krizu i divljanje cijena pokušali iskoristiti da bi povećali profite. Od njih znate što možete očekivati – kazao je Petrov.

Fokusov Dario Zurovec pozvao je premijera da smijeni članove i Uprave i NO Ine, te zatražio i smjenu  ravnatelja Porezne uprave. Sramota je, smatra, da to oni nisu mogli vidjeti. Pozvao je Plenkovića i da smijeni ministra Filipovića, jer, čini se da je bio involviran i u HEP, a onog momenta, vjeruje Zurovec, kad se počne čačkati po HEP-u, svako malo će se oporba morati interventno okupljati.

HDZ je štakor

IDS je zagovarao što hitnije sazivanje tematske sjednice Sabora  i duboku analizu poslovanja Ine kako bi se utvrdilo ima li još takvih štetnih ugovora, poput Škugorovog te da se izvrši pritisak na MOL. Jer, danas Ina, sutra  nešto drugo, sve dok se stvarno ne odluči zaustaviti korupcija, poručio je IDS-ov Emil Daus.

Krešo Beljak ( HSS ) je ustvrdio da je Hrvatska pakao koji je stvorio HDZ.

-Oni su žohari, štakori koji jedu političko tkivo, uništili su nas za milijun stanovnika. Uz sve minuse nitko ne može biti takav kao žohar zvan HDZ. Pozivam vas da razmislite o političkom djelovanju u budućnosti. Štakor je stručnjak za preživljavanje i neće se dati samo tako uništiti. Bez obzira na ideološke razlike, svi zajedno moramo maknuti štakore i stvoriti novu Hrvatsku – rekao je Beljak te dodao:

Putin prijeti, a neki ljudi govore da Hrvatska ima skoro dovoljno svog plina da cijene ne moraju rasti. No to ne može, jer imamo žohara HDZ-a. Premijer radi za 3.500 eura, to je premala plaća, a onda je cijelo vrijeme u iskušenju da svog kuma stavi i da si nadoknadi od mizerije koju dobiva za plaću – zaključio je.

Dalija Orešković ( Centar ) je pozvala kolege da ova inicijativa ne bude tek jednokratna gesta već najava promjene u načinu rada hrvatskih institucija.

– Moramo dokazati da smo bolji od vlasti, a poluprazna sabornica to ne može potvrditi- primijetila je rezignirano.

Plenković je eutanazirao sva antikorupcijska tijela

– Glavni krimen HDZ-a nije pljačka, nego potkopavanje i slabljenje institucija i podrivanje vladavine prava. Zato je Plenković eutanazirao sva ključna antikorupcijska tijela, čemu smo mi svjedočili. Pozivam vas da raspravljamo kako ćemo se boriti protiv korupcije. Kad već zazivamo prijevremene izbore, treba spomenuti da su nam izborne jedinice neustavne, pa neka to bude prvi zakon oko kojeg ćemo se usuglasiti, a neka ga HDZ odbije ako se usudi – dodala je.

Na istom fonu su bili i drugi, pa je tako Anka Mrak Taritaš konstatirala da se kod nas krade tko što stigne, od željeza do milijarde kuna, a sve to kradu od vlastitih građana.

Vesna Vučemilović je kazala kako u Hrvatskoj prirodna bogatstva očigledno služe samo za besramno bogaćenje malog, uskog kruga ljudi, a Marijan Pavliček ( Hrvatski suverenisti ) ocijenio  da ovakav niz afera kakav je proizveo HDZ ne bi izdržala ni bogata Švicarska.

-Hrvatska je zbog svega u sedam godina konstantno u padu što se tiče indeksa korupcije. Ispred nas su jedna Kuba, Butan i Ruanda. Ovakve afere će se nizati jer većina njih neće završiti iza rešetaka – prognozirao je Pavliček.

Za Sandru Benčić ( Možemo! ) temeljno pitanje je zašto premijer mora otići i zašto zbog ovog slučaja treba ići na izbore.

– Ova afera iznosi 729 kuna po svakom kućanstvu, a to su prosječno tri računa za struju. Toliko je zločinačka organizacija ukrala plina. Kao da Vlada nema ništa s time tko je u Upravi Ine. On je zgrožen kako su ti ljudi završili. On je čak i zgrožen kako je moguće da tvrtka od 20.000 kuna temeljnog kapitala može poslovati plinom u Hrvatskoj, kao da nema ništa sa zakonom koji je to omogućio. Kao da Plenković nema ništa s time tko je na čelu HERA-e. Čovjek koji je bio na čelu je izdao tu dozvolu tjedan dana nakon što je izašao iz Remetinca – navela je Benčić te poručila:

– Ako ti ne znaš za to strateško područje koji su akteri i po kojoj cijeni se sve odvija, ti ne možeš biti ni predstavnik stanara, a kamoli premijer.

Nepotizam

Ivan Penava ( DP ) je izračunao da je svakom umirovljeniku ovom aferom izvučeno oko tisuću kuna iz džepa, a od svakog novorođenog djeteta oko 27 tisuća.

-U kontekstu vojske, Hrvatska je izgubila dva najnovija borbena aviona. Primjer nepotizma političke elite na primjeru Janafa ide ovako: Dragan Kovačević pohrani nezakonitih 1,2 milijardi kuna kod Gorana Puklina, supruga Mirele Alerić Puklin zamjenice glavne tužiteljice u DORH-u, a Puklin je i kum Marijana Kapulice koji je savjetnik Plenkoviću. Na mjesto šefa marketinga u Lutriji je postavljen Domagoj Alerić, brat Mirele Alerić Puklin – ilustrirao je Penava nepotizam na najvišim razinama u Hrvatskoj.

Govor mržnje ( ?! )

– Što je to što nas je uspjelo natjerati da se udružimo? To je pljačka kojoj svatko razuman mora reći dosta. Poprimila je tolike razmjere da jedan dan gledamo kako nestaje željezo iz Karlovačke županije, a drugi dan milijuni iz Ine. To sve ima poveznicu HDZ-a. Ovo više nije pitanje etikete, ovo je pitanje života ili smrti. Iz Ine je nestalo najmanje milijardu, a to je samo ono što znamo. Što su onda tek radile prva, druga i treća razina? Ovo je direktno utjecalo na energetsku sigurnost Hrvatske. Umjesto da se plin koristio za potrebe sugrađana, završio je u privatnim rukama. Ovime nije oštećena samo jedna tvrtka, ovime su oštećeni svi građani – kazao je SDP-ov Peđa Grbin, dodajući kako ih sve spaja jedna točka a to je da ne mogu tolerirati kad se krade od građana ove zemlje, i zato oni ( HDZ ) moraju otići.

Da ima savjesti, Plenković bi podnio ostavku jer odgovornost je na njemu, poručio je Grbin.

Ivana Posavec Krivec ( Socijaldemokrati ) šokirana je nonšalantnšću premijera koji je izgleda, toliko navikao da svakodnevno izviru pljačkaši iz HDZ-a  da ga to više i ne iznenađuje. Uvjerena je da HDZ ima vrlo jasnu alternativu u odgovornoj oporbi koja je, kaže, stala u zaštitu interesa hrvatskih građana.

Uoči saborskog okupljanja oporbe Plenković je utvrdio kako oni samo nastoje profitirati na aferi Ina, te poručio da će otkloniti sve oporbene inicijative za destabiliziranje parlamentarne većine i rušenje Vlade, kojem smjeraju.

-Neće nam svaka šuša zalijepiti grijehe nekog drugog- poručio je oponentima.

A u pauzi opozicijskog vijećanja, Branko Bačić, HDZ-ov “glavni kozmetičar” okupljanje oporbe u Saboru nazvao je nesvakidašnjim potezom i lakonski zaključio  da se sve “svelo na govor mržnje”…

No, može li biti veće mržnje spram hrvatskih građana do one koju na gotovo tjednoj razini producira HDZ koruptivnim, kriminalnim aferama na kojima su doslovce doktorirali?

Tags: , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI