Neovisni novinarski portal
4.10.2023.
crkve
Nadbiskup Uzinić i hrvatski pravovjerni katolici: Izljevi mržnje prema nadbiskupu zbog zagovora ljubavi i prihvaćanja drugačijih…

Nadbiskup Uzinić i hrvatski pravovjerni katolici:
Izljevi mržnje prema nadbiskupu zbog zagovora ljubavi i prihvaćanja drugačijih…

Riječki svećenik Kristijan Zeba odbio je krstiti dijete lezbijskom paru, javno tvrdeći da je njegova savjest čista i da smatra kako je postupio na jedini ispravan način. Na svom Facebook profilu slučaj je opisao i od svojih fb-prijatelja zatražio mišljenje. Doduše, pozvao je da se pritom ne koriste ružne riječi, pogrde i vrijeđanja. S druge strane, riječki nadbiskup koadjutor Mate Uzinić, zamjerio je Zebi na takvom isključivom i odbojnom stavu, podsjetio ga da bi glavno obilježje Crkve trebalo biti prihvaćanje i izrazio želju da upozna lezbijski par i njihovo dijete kojem je onemogućeno primanje svetog sakramenta. I to je bilo dovoljno da krene žestoka polemika i salve pogrda na Uzinićev račun…

Nadbiskup Uzinić, koji je inače nadređen Zebi, zamjerio je župniku što je priču lezbijskog para s kojim je razgovarao o krštenju, obznanio, čime je izigrao njihovo povjerenje. Osim toga, župnika je podsjetio da bi glavno obilježje Crkve moralo biti prihvaćanje, a ne odbijanje.

-Župnik je preko posrednika dobio zamolbu dviju ženskih osoba koje su sklopile životno partnerstvo i koje su željele krstiti dijete koje je jedna od njih začela umjetnom oplodnjom- naveo je u svom priopćenju povodom ovog slučaja nadbiskup.

-Odgovoreno im je- nastavlja- da krštenje djeteta nije moguće, i to iz razloga što se radi o istospolnoj zajednici. Ta činjenica po sebi nije bila dovoljna za odbijanje krštenja djeteta- ocjenjuje Uzinić u priopćenju za medije.

-Želio bih, zbog toga, sve nas, a osobito one koji sebi tako olako dozvoljavaju uvrede drugih i drugačijih, podsjetiti da bi obilježje Crkve trebalo biti prihvaćanje. Znak tog prihvaćanja su gostoljubivost, otvorenost i dobrodošlica- ističe nadbiskup Uzinić, prenosi Index.hr, napominjući da bi se volio upoznati s lezbijskim parom i njihovim djetetom.

A kako su hrvatski katolici često “veći katolici od Pape”, ovo je javno obraćanje jednog od najcjenjenijih nadbiskupa u hrvatskoj Crkvi, izazvalo žestoku polemiku, podijeljena mišljenja, ali nažalost i nevjerojatne izljeve mržnje praćene salvama uvreda na račun Uzinića.

Neslaganje s nečijim mišljenjem svakako ne može biti razlog za takve ispade i tolike pogrde upućene nadbiskupu, i to od deklariranih vjernika. Neki su ga, piše Index, nazivali Sotonom i ubačenim agentom koji podriva Katoličku crkvu, a dobar dio komentara izrazito je homofoban. Ispostavlja se da je kod onih koji bi u duhu vjere trebali demonstrirati ljubav i praštanje, blagonaklonost spram drugih i drugačijih, jer svi smo mi, kako Crkva propovijeda, stvoreni na sliku i priliku Boga, puno više mržnje negoli ljubavi. Golema količina bijesa, isključivosti i mržnje prema svima, pa i crkvenim velikodostojnicima, koji ne dijele njihovu, često novostečenu, pravovjernost, svakako nije na čast ni Crkvi ni vjernicima.

Kakvi su to katolici, kakvi su to vjernici koji mole boga da ih od nadbiskupa Uzinića spasi ( kako, da ga uzme s ovog svijeta? ), koji ga nazivaju Sotoninim slugom, “dnom dna“, podlim heretikom? Onaj koji širi ljubav i razumijevanje, koji okuplja i prihvaća za njih je vrijedan prezira. U što ti ljudi zapravo vjeruju- u moć Crkve ili snagu vjere?

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI