Neovisni novinarski portal
28.9.2022.
brda i planine / POLITIKA
HGSS – Stanica Šibenik: Karta je karta – novi turističko-planinarski zemljovid NP „Krka“

HGSS – Stanica Šibenik:
Karta je karta – novi turističko-planinarski zemljovid NP „Krka“

Predstavljen je novi turističko-planinarski zemljovid NP „Krka“, tj. pregledna karta prirodnih i kulturnopovijesnih vrijednosti, pješačkih staza i biciklističkih ruta unutar i uokolo nacionalnog parka uz rijeku Krku, a koju su priredili članovi Hrvatske gorske službe spašavanja – Stanice Šibenik

Osim što donosi detaljan prikaz šireg područja NP „Krka“, na zemljovidu su ucrtane sve poučno-pješačke staze i vidikovci, te najduže biciklističke rute koje prolaze kroz NP „Krka“ , vele u NP Krka.

– Staze u NP ‘Krka’ su markirane, uređene i sigurne, a najviše nas se dojmilo što svaka ima svoju povijest. S kolegom Momirom Karabuvom proveli smo devedeset sati u obilasku terena i dodatnih četrdeset u obradi podataka. Izuzetno smo sretni i zahvalni što smo mogli uživati u otkrivanju ljepota Krke“, istaknula je Antonija Mihaljević, dugogodišnja članica HGSS-a.

Zemljovid NP „Krka“ nastao je u sklopu programa „Kartografija HGSS-a“.

-Izrada zemljovida dio je preventivnih aktivnosti koje pridonose povećanju sigurnosti kretanja i boljoj komunikaciji među dionicima koji sudjeluju u akcijama pretrage terena i spašavanja unesrećenih. Za bazu podataka, uz tiskane zemljovide važni su i oni digitalni jer se mogu ažurirati u realnom vremenurekla je Jasmina Benčić Martinjak, voditeljica Odjela za kartografiju HGSS-a.

-I mi, koji smo smatrali da relativno dobro poznajemo područje rijeke Krke, bili smo iznenađeni brojem staza koje su pogodne za obilazak. Iako smo svi manje više okrenuti digitalnim platformama, karta je ipak nezamjenjiva. Karta je karta – ustvrdio je HGSS-ovac Momir Karabuva. 

Kako je već poznato, Hrvatska gorska služba spašavanja volonterska je udruga osnovana 1950. godine u cilju sprječavanja nesreća i organiziranja akcija traganja i spašavanja.

Izravna smo podrška ekipama Zavoda za hitnu medicinu na područjima kojima ne mogu pristupiti“, kazao je Luka Dubravica, pročelnik HGSS – Stanice Šibenik, i nastavio: „U Republici Hrvatskoj ustrojeno je dvadeset i pet stanica s ukupno tisuću članova koji volontiraju za opće dobro i djeluju u sklopu Civilne zaštite. Ponosni smo što možemo odgovoriti na sve potrebe hrvatskih i stranih državljana.“

Turističko-planinarski zemljovid Nacionalnog parka „Krka“ nastao je u suradnji Hrvatske gorske službe spašavanja – Stanice Šibenik, Hrvatske turističke zajednice, turističkih zajednica Šibensko-kninske županije, grada Knina i grada Drniša i Javne ustanove „Nacionalni park Krka“. Novi turističko-planinarski zemljovid se može kupiti u suvenirnicama Nacionalnog parka „Krka“.

Tags: , , , , , ,

VEZANE VIJESTI