Neovisni novinarski portal
28.11.2023.
POLITIKA / rvatska
Vlada bojkotira Milanovićev prijem na Kninskoj tvrđavi: Nema više ni “tvrde kohabitacije”,  samo destrukcija…

Vlada bojkotira Milanovićev prijem na Kninskoj tvrđavi:
Nema više ni “tvrde kohabitacije”, samo destrukcija…

Na tradicionalnom prijemu Predsjednika Republike za ratne zapovjednike, koji se organizira uoči Oluje na Kninskoj tvrđavi, neće biti nijednog ministra hrvatske Vlade. Radom su pozivnice odbili ministri čija ministarstva sudjeluju u organizaicji obilježavanja Oluje, Banožić, Medved i Božinović. Opravdali su se brojnim obvezama, a zapravo je očito da Vlada bojkotira šefa države

Doduše, s ovim prijemom nema ni sloge ni sreće otkako je za predsjednika izabran Zoran Milanović. Jer i lani je na određeni način sabotiran Milanovićev prijem tako što pozivnice umirovljenim generalnima nisu stigle na vrijeme, pa su, kada je to razotkriveno, u posljednjem trenutku generali jurili u Knin, nakon što im je Ured predsjednika osigurao smještaj. Kao da se htjelo spriječiti dolazak umirovljenih generala na prijem i time šefu države dati do znanja da ga ratni zapovjednici Hrvatske vojske ne prihvaćaju. Danas se, kako izgleda, najbolje razumije s njima…

Upravo zbog tog lanjskog slučaja, Ured predsjednika je ove godine samostalno organizirao prijem, na koji su, međutim, unatoč pozivnicama,  odbili doći čak i ministri čiji resori sudjeluju u organizaicji obilježavanja Oluje. Poziv da se pridruže šefu države na prijemu glatko su otklonili i ministar obrane Mario Banožić, i ministar branitelja Tomo Medved, a naposljetku i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović. Opravdali su se brojnim obvezama vezanim uz Oluju, a na predsjednikov prijem će poslati svoje izaslanike.

Inače, tradicionalno su prijem za ratne zapovjednike, na Kninskoj tvrđavi 4. kolovoza navečer, organizirali zajedno Ured predsjendika i MORH. Lani je tako na “Milanovićev prijem” stigao i ministar Banožić. Ove godine, kako izgleda, neće biti baš nitko iz Vlade. Odgovor je to Andreja Plenkovića na kontinuitet sukoba s Pantovčakom, odnosno Zoranom Milanovićem, pa je očigledno u Vladi zaključeno da je bolje predsjednika izbjegavati nego se s njim svađati, i to u takvim važnim obljetničkim prigodama za državu.

Nije problem samo u neistomišljeništvu, problem je prije svega u (ne)kulturi javnog komuniciranja predsjednika i premijera, odnosno pojedinih ministara, koja onemogućava čak i obećanu “tvrdu kohabitaciju”.

A nakon Milanovićevog izbora za predsjednika i inauguracije, pa i kratko nakon nje, činilo se da neće biti tako. Milanović je tada bio iznimno benevolentan u odnosu na Vladu i suradnju s premijerom, pa je čak u intervjuu za Novu TV, Plenkovićevu sintagmu o “tvrdoj kohabitaciji” koja im predstoji pokušao potpuno neutralizirati, otkloniti.

-Možete se nadati konstruktivnosti, a nemojte se nadati s moje strane destruktivnosti. Neću Vladi nabijati rogove, lako je s pozicije predsjednika biti pametan, znam kako to izgleda s druge strane, puno teže-  govorio je na početku svoga mandata aktualni šef države.

Danas, dvije i pol godine poslije, nema ni “tvrde kohabitacije”, ostala je samo i isključivo – destrukcija.

Ilustracija: Milanović i Plenković

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI