Neovisni novinarski portal
29.3.2024.
POVIJEST/SADAŠNJOST / PRAVDOSUĐE
Komemorativni skup SNV-a i Documente u Deringaju: “Treba imati empatije za sve žrtve, za naše sunarodnjake Srbe i za naše sugrađane Hrvate, za sve one koji nisu činili zločine…”,

Komemorativni skup SNV-a i Documente u Deringaju:
“Treba imati empatije za sve žrtve, za naše sunarodnjake Srbe i za naše sugrađane Hrvate, za sve one koji nisu činili zločine…”,

Srpsko narodno vijeće i Documenta organizirali su u Deringaju kod Gračaca komemorativni skup sjećanja na sve žrtve koje su tijekom Oluje, u kolovozu 1995., izgubile život, imovinu, svoj dom i svoj zavičaj. Na komemoraciju nije došao nitko iz Vlade, na što čelnik SNV-a Milorad Pupovac veli “mi nikog ne tjeramo da slijedi naša moralna načela”. Iako je ovaj skup imao i kontraokupljanje za koje se pobrinuo Dražen Keleminec i Autohtona hrvatska stranka prava, nije bilo nikakvih nereda ni incidenata, jer, kako reče glasnogovnik SNV-a Eugen Jakovčić, bili su dovoljno daleko jedni od drugih…

Vesna Teršelič/ Foto: N1

Predsjednik Srpskog narodnog vijeća ( SNV-a ), saborski zastupnik Milorad Pupovac  na komemoraciji je kazao, javlja HRT, da se dostojanstveno prisjećaju svih onih čiji su životi prekinuti nasilno, zločinstvom, kao što je to bio slučaj s više od stotinu Srba tijekom i nakon Oluje na području općine Gračac, kojih se nitko drugi ne bi ni sjetio, ustvrdio je, kao što se nadležna tijela vlasti ne sjećaju svoje pravne odgovornosti za utvrđivanje okolnosti njihova stradanja 1995. godine.

– Tu smo da bi se sjetili sveukupnog stradanja, progonstva, razaranja i ubojstava i stradanja svih, bez obzira na vjeru i naciju, a naročito naših sugrađana Hrvata iz ovog kraja i drugih krajeva Hrvatske i drugih zemalja iz kojih su morali izbjeći i ovdje se naseliti; jer i ta su stradanja jednako vrijedna naše empatije, našeg suosjećanja- rekao je Pupovac, ocjenjujući da je sjećanje važno kako žrtve nacionalizma i mržnje ne bi stvarale stanje trajnog neprijateljstva.

Treba imati empatije za sve žrtve, kazao je, za naše sunarodnjake Srbe i za naše sugrađane Hrvate, za sve one koji nisu činili zločine, treba imati suze i za majke Petrovačke ceste i za žrtve Deringaja i za one u Kijanima i Tomingaju, za žrtve Škabrnje i Široke kule koje nisu stigle ni suzu pustiti prije negoli su ubijene u svojoj kući, u svom zavičaju.

Vesna Teršelić, voditeljica Documente- Centra za suočavanje s prošlošću, i u ovoj je prigodi upozorila na sporo, zakašnjelo procesuiranje ratnih zločina, i propust pravosuđa da utvrdi odgovorne za zločine. Sjetila se i poimenice civilnih žrtava s područja Deringaja i Kijana koje su  ubijene tijekom Oluje.

Na skupu su bili i potpredsjednica Vlade Anja Šimpraga i njezin prethodnk na toj dužnosti, saborski zastupnik Boris Milošević, članovi SDSS-a.

Nasuprot ovom skupu sjećanja, s kojeg je 15-tu godinu za redom u javnost upućena i Izjava sjećanja, održan je i kontraskup Autohtone hrvatske stranke  prava ( A-HSP ) predvođen Draženom Kelemincem, koji je bio regularno prijavljen i odvojen od same komemoracije SNV-a i Documente. Bilo je tu crnih odora, transparenata s eklatantnim govorom mržnje kakvi su bili i održani govori, jer “kontraši” drže da Pupovac i društvo blate Oluju i Domovinski rat i da treba zaustaviti “nezakonito divljanje onih koji su nas  devedesetih godina okupirali, ubijali i pokušali stvoriti Veliku Srbiju”, poručio je, prenosi HRT.

No, prema ocjeni PU zadarske, nije bilo remećenja javnog reda i mira.

Milorad Pupovac

 

Tags: , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI