Neovisni novinarski portal
26.2.2024.
MDF / šibenik / šibenik zna
Završen 62. MDF : Međunarodni dječji festival u Šibeniku je najljepša slika djetinjstva…

Završen 62. MDF :
Međunarodni dječji festival u Šibeniku je najljepša slika djetinjstva…

Dječji zbor Zdravo maleni i Istarsko narodno kazalište iz Pule, predstavom “Beskrilci u oblacima”, zatvorili su ovogodišnji, 62. Međunarodni festival djeteta u Šibeniku.  Nakon dva tjedna igre i zabave za djecu i odrasle, puno smijeha, predstava, filmova, crtanja, šaranja i padanja, čarobno lipanjako druženje na šibenskim pozornicama, trgovima, skalama i kalama- završeno je. Impresivna bilanca 62. MDF-a je gotovo 140 programa, 300 izvedbi, tisuću djece u radionicama, akteri iz devet europskih zemalja …

Svaki od 14 dana sa sobom  je donio neke nove dječje radosti, ispisao nove najljepše stranice dnevnika dječjeg odrastanja, roditeljima izmamio najponosnije osmijehe.

Ili, kako to reče prilikom zatvaranja MDF-a šibensko-kninski župan Marko Jelić :

-Bio bih nepošten kad ne bih čestitao svim ovim dobrim ljudima u organizaciji Festivala. Odradili ste divan, krasan repertoar, izdržali ste puno. Znam da ste se umorili. Zahvaljujem se i  građanima Šibenika, svim ljudima u gradu koji čini biser naše županije. Festival je nakon dvije godine prošao u divnom tonu, nije bilo epidemioloških mjera. Iznimno sam sretan, nadam se da ste i vi.  Igrali ste se, zabavljali i vidimo se iduće godine u još većem broju i s puno novih igara’- poručio je s ljetne pozornice Jelić.

Najzahvalnija publika na svijetu, bilo pred daskama koje život znače u Hrvatskom narodnom kazalištu u Šibeniku, na ljetnoj pozornici s katedralom svetog Jakova iza leđa, na Poljani ispred najboljih uličnih izvođača koje Lijepa naša ima, bilo kao glavni likovi radioničkog programa krojenog prema njihovim interesima, bilo kao izvođači na pozornicama koje će im obilježiti djetinjstvo i izgraditi ih u osobe kakve tek trebaju postati, jednako je zaslužna za MDF kao i njegovi izravni izvođači i organizatori.

Jer, Međunarodni dječji festival više je od dvotjedne zabave s početka ljeta. Ono je učenje, igranje, druženje, odrastanje, plakanje i smijanje. Festival su neka nova znanja, prijateljstva, ljubavi i odrastanje. MDF je najljepša slika djetinjstva. Tu se roditelji uče opuštenosti gledajući potomke kako postaju najbolja verzija sebe.

MDF je- ocijenit će festivalski insajderi- profesionalno usavršavanje i pokazivanje, prenošenje stečenog znanja generacijama koje dolaze. Ove godine Festival su bili Mario Kovač, Damir Urban, Davor Gobac, Olja Savičević Ivančević,  Petra Radin, Dinka Jeričević, Irena Bralić, Tisja Kljaković Braić, Anamarija Asanović, Marija Pajić, Ria Trdin, Saša Cei, Dubravka Švob, Igor Rudan, Antonija Blaće, Mila Elegović, Darija Knez Rukavina,  Ana Vukšić, Ivana Bakal, Jadranka Lacković, Željko Šturlić, Nadana Jelić, Lena Lekše, Karolina Hotkova, Honza Prihoda, Milan Bukovac, Dijana Nazor Čorda, Nik Titanik, Manuela Pauk, Nikolina Hrga i mnogi drugi koji su pod svoje primili tisuće djece dijeleći s njima prostor i vrijeme za prenošenje znanja.

Sve u svemu, svaka kap znoja uložena u ovogodišnje izdanje MDF-a, isplatila se. A Festival u Šibeniku nije dvotjedni, nego cjelogodišnji posao, cjeloživotna ljubav.

Otvorila ga je predstava ‘Napokon orkestar’ Petre Radin u izvedbi  Zagrebačke filharmonije, namijenski rađena za MDF, dok je za Program trgova i ulica pod paskom Marija Kovača angažirao najbolje ulične artiste i pozvao ih da kreiraju sadržaje za Šibenik.

-Mislim da možemo biti zadovoljni s onim što smo uspjeli kao organizatori pružiti našoj publici, našoj djeci. Uspjeli smo realizirati praktički sve programe koje smo planirali. Dogodilo se otkazivanje gostiju iz Španjolske, ali sve ostalo smo uspjeli- zadovoljno je na kraju ovogodišnje črobne fesitavalske priče konstatirao Jakov Bilić, ravnatelj Hrvatskog narodnog kazališta u Šibeniku pod čijim se okriljem Festival održava, a uz pomoć sponzora, pokrovitelja, donatora, malih i velikih  pojedinaca i tvrtki koji su pružili najviše što su mogli.

Sad je vrijeme za stvaranje nove čarolije za novih 14 dana 2023. godine!

Tags: , ,

VEZANE VIJESTI