Neovisni novinarski portal
12.7.2024.
političarenje / županija
Vijećnici Županijske skupštine šibensko-kninske ne mare za “aferu bordel”, ali bogme ni za pomoć u požaru stradalima u Zatonu i Raslini…

Vijećnici Županijske skupštine šibensko-kninske ne mare za “aferu bordel”, ali bogme ni za pomoć u požaru stradalima u Zatonu i Raslini…

U Vodicama je u petak, 22.srpnja, zasjedala Skupština Šibensko-kninske županije i mimo svih očekivanja, nije se ni bavila, a ni zabavljala, “slučajem bordel” i ponašanjem njihovog dojučerašnjeg kolege Tonija Turčinova koji je post festum otkrića njegovog starog grijeha ( iz 2019. ), posjeta klagenfurtskom bordelu gdje je račune plaćao općinskom a ne privatnom karticom, dobrovoljno odstupio s dužnosti  županijskog vijećnika. I ostao načelnik općine. Vijećnici su pokazali visok stupanj solidarnosti s bivšim kolegom, ali ne i s postradalim stanovništvom Zatona i Rasline koji su u nedavnom požaru izgubili i kuće i maslinike, vinograde, životinje i svoja poljoprivredna dobra. Nisu podržali županov prijedlog rebalansa proračuna kojim se osigurava pomoć stradalnicima u požaru…

Dakle, o “aferi bordel” tek uzgred, na kraju “aktualca” HDZ-ov vijećnik Nediljko Dujić provokativno je priupitao predsjedavajućeg kani li Županija za neke vijećnike organizirati studijsko putovanje u Austriju. I to je bilo sve izravno i neizravno od spomena friškog skandala koji je nadišao lokalne granice i interes. Iako, bilo je povoda, jer Skupština je na dnevnom redu imala i Etički kodeks koji je, međutim, usvojen umalo pa – jednoglasno!

Oko kodeksa ponašanja u Županijskoj skupštini, ali i izvan nje, kad je riječ o vijećnicima, nije bilo puno prepucavanja, tek nekoliko dobronamjernih ili manje dobronamjernih opaski vijećnika, bez posebne namjere da isprovociraju ozbiljniju raspravu.

Sanja Radin Mačukat ( NL SP ) je izrazila nadu da će se usvajanjem ovog kodeksa neprimjerena ponašanja u Skupštini, kakvih je dosad bilo i previše, promijeniti, mada, kazala je, “svatko je od nas taj kodeks morao već imati u sebi”.

HDZ-ova vijećnica Tanja Radić Lakoš dvoji kako će se usvajanje kodeksa odraziti na predsjednika ŽS Stipu Petrinu koji se, kako je rekla, često ponašao “poput uspaljenog lososa”, izazivao zgražanje ne samo vijećnika nego i javnosti, a upravo su kolegice u Skupštini, ustvrdila je, bile najčešća meta njegovih uvreda.

Petrina se s tom kritikom, naravno, nije složio, HDZ-ovoj je vijećnici uzvratio kako nju nikad nije uvrijedio, iako se ona pridružila upravo skupini ljudi koji od 2009. njega sustavno vrijeđaju i naglavce izbacuju sa skupštine.

-Ponašam se s kurvama kurvanjski, s gospodom gospodski, a posebnu gadost osjećam prema onima koji mijenjaju političke skupine – rekao je Petrina.

Nediljko Dujić ( HDZ ) je podržao kodeks, ali nije propustio reći kako je svima jasno da će “pravila ponašanja” prvi kršiti predsjednik ŽS Petrina, pa nije uputno da baš on HDZ-ove vijećnike, smatra Dujić, časti pogrdama i uvredama.

Inače, “skupštinari” su na stol dobili nove tablete  koji su odmah kod njih pobudili sumnju u možebitno županovo pogodovanje. Jer, tablete su Županiji isporučili iz tvrtke Nano Company čiji je vlasnik Luciano Grmovšek,  insinuiralo se, u vrlo dobrim odnosima sa županom Markom Jelićem. No, na sumnje je župan odgovorio kratko i jasno: – Sve je tu po zakonu i transparentno…

No, lako za sav taj skupštinski “folklor”, ali kad je na red došao rebalans proračuna pokazalo se pravo stanje stvari i odnosa u županiji. Jer, župan za svoj prijedlog rebalansa nije dobio natpolovičnu većinu svih vijećnika, što je kod njega izazvalo revolt. Vijećnicima je otvoreno dao do znanja da su odbijanjem rebalansa zapravo odbili novčano pomoći ljudima u Zatonu i Raslini kojima su u recentnom požaru izgorjele kuće, i  za koje je županija predvidjela interventnu pomoć od 500 tisuća kuna.

A kako zapravo vijećnici shvaćaju netom usvojeni etički kodeks pokazuje i reakcija HDZ-ovca Dujića koji je županu replicirao opaskom da oni ( HDZ ) ne sudjeluju u vlasti, pa nije na njima da podupiru županove prijedloge, jer, oni su – oporba. Još je gora reakcija “dotepenke” u HDZ Radić Lakoš koja je Jelićev istup nazvala sramotnim i proglasila ga “propalim drvosječom” jer taj samo zna “piliti naopako”…

Tako je to kod nas, pozicija i opozicija ne mogu se dogovoriti čak ni oko tako elementarnih, humanitarnih pitanja kao što je pomoć stradalima u požaru. Kakav kodeks može pomoći takvim ljudima?!

Tags: , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI