Neovisni novinarski portal
28.11.2023.
kriminal biznis politika
Arena   (foto TRIS/G. Šimac

Možemo! Pula o sedam dana glazbenog festivala usred grada, u areni…:
Komunalni horor

Arena (foto TRIS/G. Šimac

Politička platforma Možemo! Pula se oglasila o aktualnom glazbenom festivalu koji se čitav tjedan održava u areni, pulskom i svjetskom povijesnom spomeniku nulte kategorije, i to bez ikakve naknade, kako se ističe.

-Sedam dana plesne glazbe u svakodnevnom trajanju od 18 do 2-4 sata ujutro gdje se, prema riječima organizatora, očekuje i oko 10.000 posjetitelja. Građanima je obećan povratak života u centar grada – a umjesto da se stvaraju preduvjeti za život u njemu, od njega se radi frankensteinovo čudovište i forsiranim sadržajima se još više tjera stanovnike iz njega. Starogradska jezgra tako ljeti postaje turistificirani resort, komunalni horor, a zimi društvena pustinja. Ovdje se posebno misli na sedmodnevni festival EDM glazbe u sklopu Pula Music Weeka koji je započeo sinoć. Manifestaciju smatramo problematičnom iz više razloga i tražimo od organizatora ali i od gradske uprave odgovore na sljedeća pitanja… – vele u Možemo! Pula pa nabrajaju pitanja.

Pula

-Zašto je događaj planiran usred ionako intenzivne turističke sezone, od 30. 6 do 06.7.? Zašto je dopušteno da to bude lokacija u centru grada? Zašto se nisu koristile lokacije koje su prostorno prigodnije za tako veliku manifestaciju? (Punta Christo, Muzil) Koji još grad u Hrvatskoj i Europi i svijetu dopušta ovakve manifestacije u najužoj gradskoj jezgri, u razdoblju koji je ionako opterećen velikim priljevom turista? Primjerice, Exit u Novom Sadu je na Petrovaradinskoj tvrđavi, Ultra u Splitu je bila na Poljudu (i to samo dva dana!), a sada su sve manifestacije na udaljenoj gradskoj plaži Žnjan.Jesu li napravljene studije koje govore o pozitivnim i negativnim posljedicama ovakve manifestacije za grad i kvalitetu života u gradu? Ako nisu, na osnovu čega se može tvrditi da ovakvi događaji imaju višestruke benefite za gospodarski i društveni život grada? Imaju li građani u okolici Arene pravo tražiti odštetu zbog narušavanja kvalitete života? Ako imaju, je li gradska uprava to izravno i jasno komunicirala, kao što ih putem letaka uvjerava da sedam dana buke i prostornog nereda u suštini znači da će im život biti bolji? Hoće li sutra gradska uprava imati žalopojke o pustom gradu i raditi inicijative “dođi u grad”, a izravno je odgovorna za potencijalno daljnje raseljavanje i odumiranje gradske jezgre ovakvim manifestacijama? Poruka ovakvih sadržaja je “otiđi iz grada”. Podsjećamo da ovo nije jednokratni događaj jer je Sporazum potpisan na 10 godina! Zašto pročelnica za kulturu, zajedno s gradonačelnikom, govori kako nam “može biti čast” da smo domaćini ovakve manifestacije kada ne postoje nikakvi uvjerljivi argumenti i dokazi da je riječ o sadržaju koji osnažuje društveni i kulturni život grada, već upravo suprotno, može ga u potpunosti dokrajčiti?  Zašto gradska jezgra ne bi bilo obogaćena kulturnim sadržajima od lokalne zajednice za lokalnu zajednicu, a turisti su dobrodošli gosti i da na taj način žive naš život, umjesto da mi u svom gradu moramo živjeti njihov? Zašto su javne površine: Trg Ozad Arene, okolica Arene, parkirališta Karolina i Mandrač, Valerijin park, Park Nimfej, Park Franje Josipa I., Riva (cijeli parking Carinski gat) te naravno i sama Arena ustupljeni bez ikakve naknade! Zašto grad snosi troškove energenata, te troškova čišćenja Arene do iznosa od 100.000,00 kn? -postavili su brojna pitanja, a sad treba vidjeti hoće li itko na njih odgovoriti, na čelu s gradonačelnikom Filipom Zoričićem.

Arena (foto TRIS/G. Šimac

Nakon dvije godine protupandemijskih restrikcija, kažu u Možemo! Pula, svakako je lijepo vidjeti da se društveni i kulturni život vraća u  svakodnevicu, bilo da je riječ o gastronomskim manifestacijama, festivalima različitih sadržaja i karakteristika, ili o koncertima, izložbama i drugim sadržajima takvog tipa.

-Međutim ti sadržaji mogu biti upitne vrijednosti ukoliko stvaraju veliki problem za lokalno stanovništvo i ukoliko naprežu ionako ograničenu lokalnu infrastrukturu i njezine resurse, a javne površine i parkirališta ustupaju organizatoru bez ikakve naknade! Možemo! se uvijek zalaže za turizam koji je odgovoran prema svojoj sredini i svojim građanima i koji u središte razvoja stavlja građane i njihove potrebe, a ne kratkoročne i uskogrudne interese privatnih investitora. Ne zaboravimo da je za vrijeme festivala na snazi i kontroverzan ugovor s privatnom zaštitarskom službom, koja obavlja posao koji bi trebale obavljati javne službe, a koji sadrži klauzulu o tajnosti. Mogli bi dalje još nabrajati, no vjerujemo da ovo kvalitetno sažima probleme na koje će naići naši sugrađani. Društveni život DA, kulturni život DA, festivali i koncerti DA, turizam DA – ali onaj koji je odgovoran i koji uključuje lokalnu zajednicu i njezine potrebe. Suštinski, ovo što nam se predstavlja kao super program je pretvaranje Pule u još jednu kulisu i destinaciju na obali, a ako sumnjate u posljedice koje iza toga dolaze, pogledajte samo kako danas izgledaju središta Dubrovnika, Splita ili Zadra. . zaključuju u Možemo! Pula

Arhiva: PFF (foto TRIS/G. Šimac

Tags: , ,

VEZANE VIJESTI