Neovisni novinarski portal
4.10.2023.
MUP / zagrebalije
Tri dojave o postavljenim bombama u zagrebačkim šoping centrima, srećom- lažne

Tri dojave o postavljenim bombama u zagrebačkim šoping centrima, srećom- lažne

Sve češći “omiljeni kriminalni hobi” nepoznatih “šaljivaca” u Hrvatskoj su, očito, dojave o podmetnutim bombama, u pravilu gdje se okuplja velik broj ljudi kako bi prijetnja bila tim strašnija. Nedjeljno jutro za zagrebačku policiju bilo je iznimno aktivno i intenzivno: U samo pola sata stigle su dojave o postavljenim bombama u čak tri šoping centra! Tek što su sva tri potpuno evakuirana,  a kako pirotehničari nisu pronašli nikakvu eksplozivnu napravu, ponovo otvorena, stigla je nova dojava o navodnoj bombi u zagrebačkom Arena centru.

Počelo je s dojavom o bombama u City Centru East, potom u Garden Mallu u Dubravi i Family Mallu na Jankomiru, javlja N1, pozivajući se na informacije  iz PU zagrebačke.

Eksplozivne naprave nisu pronađene, zaposlenici su se nakon pregleda vratili na posao, a policajci i pirotehničari požurili su u Arena centar radi nove alarmantne dojave koja je također rezultirala evakuacijom. No, oko 13 sati zapolenici su se vratili na svoja radna mjesta i centar je natavio s radom.

Iz PU zagrebačke oglasili su se kratkom informacijom u kojoj se navodi da je u jutarnjim satima ova Uprava u vrlo kratkom razdoblju, u samo pola sata, zaprimila više dojava o postavljenoj eksplozivnoj napravi u nekoliko trgovačkih centara na zagrebačkom području. Policija je još jednom u svom priopćenju naglasila  društvenu odgovornost i samozaštitu te pozvala građane da ukoliko primijete bilo što sumnjivo, a što se može povezati s ovim dojavama,  obrate policiji.

Nažalost, nisu ovo ni prve ni zadnje dojave takve vrste, no u zadnje vrijeme su postale iznimno učestale u cijeloj regiji, od Zagreba i Splita, preko Beograda do Sarajeva. Kao “mete” se navode škole, trgovački centri, zgrade sudova, bolnice, prijevozna sredstva, ugostiteljsko-zabavni objekti, sije se strah i panika među građanima i vodi pravi rat opasnim porukama koje su zasad, srećom, mahom lažne.

Prema podacima koje je prije 20-ak dana objavila N1 televizija, u prva četiri mjesec ove godine bilo je devet anonimnih dojava o postavljenim bombama, a s obzirom da je trend nastavljen i tijekom svibnja i lipnja, ta se brojka popela na bar 15-ak. No, unatoč tome što nam se čini kako je broj dojava dramatično porastao, policija tvrdi da je na razini prethodnih godina. Primjerice, u 2021. ih je bilo čak 27,  godinu prije, 2020.  svega 10, a 2018.  čak 28, itd.

Iz Ministarstva unutarnjih poslova napominju da tko lažno obavijesti policiju ili drugu službu koja osigurava red i pruža pomoć o događaju koji iziskuje hitno djelovanje službe, čini kazneno djelo za koje je propisana kazna zatvora do 3 godine.

Sva je sreća da su dojave uglavnom lažne, no, nijedna se ne prima olako, svaku policija temeljito provjerava što zahtijeva značajno angažiranje profesionalnih kapaciteta i iziskuje nemale troškove. No, najgore je od svega što se radi o patologiji, o neodgovornosti, iracionalnim postupcima potaknutim dominantno psihijatrijskim razlozima pasivno agresivnih tipova.

Zagrebački gradonačelnik, Tomislav Tomašević na dojave o postavljenim bombama u trgovačkim centrima , izjavio je kako, pokažu li se lažnim, očekuje da se utvrdi počinitelj, da se privede i drastično kazni. Građanima je poručio da se ne trebaju bojati, prenosi N1.

Tags: , ,

VEZANE VIJESTI