Neovisni novinarski portal
4.10.2023.
GRAĐANI / građani u akciji!
Pobjeda građana u Hrvatskoj?: Prikupljeno 11.918 potpisa za referendum za pulski Lungomare

Pobjeda građana u Hrvatskoj?:
Prikupljeno 11.918 potpisa za referendum za pulski Lungomare

Za hrvatske prilike rijedak događaj: građani Pule se zasad uspješno bore protiv namjere da se zbog privatnih interesa uzrupira i zlouporabi jedan od najznačajnijih priobalnih zelenih dijelova Pule, Lungomare. Naime, predstavnici Inicijative “Referendum za Lungomare“ predali su u ponedjeljak u pulskoj Gradskoj palači kutije s 11.918 potpisa građana za raspisivanje referenduma.

“Zahtijevamo da se referendum održi 9. listopada”, rekao je novinarima predstavnik Inicijative Aleksej Orel nakon čega je sa suradnicima Gradu Puli predao šest kutija s 11.918 prikupljenih potpisa Puljana.

Trošak akcije, izvijestili su članovi Inicijative iznosio je 75 tisuća kuna, od čega su najviše stajali zakup lokacija od Grada (12.400 kuna) i objave u dnevnom tisku (5.400 kuna).

“Dobili smo ogromnu podršku naših studenata Puležana koji studiraju u drugim gradovima kao i ljudi koji dio godine žive u Puli. Sigurno će na referendum izaći puno, puno više ljudi”, rekla je članica Inicijative Ivana Nataša Turković.

Desetak predstavnika Inicijative pred Komunalnom palačom dočekala je predsjednica Gradskog vijeća Dušica Radojčić.

Grad Pula prema proceduri ima rok od 30 dana za predaju potpisa Ministarstvu uprave koje u roku od 60 dana treba donijeti obvezujuće mišljenje o referendumu. Potom Gradsko vijeće ima rok od 30 za donošenje odluke za raspisivanje referenduma, a nakon objave odluke u tisku slijedi referendum.

Inicijativa traži izmjenu Generalnog urbanističkog plana Grada Pule kojom želi zaustaviti najavljenu izgradnju hotela na šetalištu Lungomare, na dijelu pulske obale.

-Prikupljenih 11.918 potpisa Puljana predstavljaju deset posto više od propisanog broja potrebnih potpisa, radi čega su u inicijativi uvjereni da će proći predstojeću službenu verifikaciju u nadležnom ministarstvu. Zašto nijedna politička opcija u Gradskom vijeću Grada Pule nije podržala referendum koji je predložila platforma pulskog Možemo!? Lobiraju li gradski vijećnici za tajkune? Jesu li pretvorba i privatizacija šumice i sportskih zemljišta bile legalne? Hoće li Pula i Puljani biti zaslužni za pokretanje i održavanje drugog lokalnog referenduma u povijesti Hrvatske. – piše portal Istra 24. 

U nastavku je videoprilog  Istre24 o ovom slučaju:

Tags: , ,

VEZANE VIJESTI