Neovisni novinarski portal
13.6.2024.
djeca / dobra vijest
Malci genijalci: 500 djevojčica i dječaka na olimpijadi u mentalnoj matematici i aritmetici

Malci genijalci:
500 djevojčica i dječaka na olimpijadi u mentalnoj matematici i aritmetici

Evo natjecanja i nadmetanja koje baš i neće dobiti veliku pažnju u medijima kao nogomet: Međunarodna olimpijada u mentalnoj aritmetici i mentalnoj matematici okupila je danas u Zagrebu oko 500 dječaka i djevojčica iz Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Austrije, Mađarske te Bosne i Hercegovine, kako javlja HINA. Olimpijada se u organizaciji škole “Malac Genijalac Hrvatska” održava od 12 do 17,30 sati kada slijedi dodjela medalja.

Sudionici, među kojima njih 180 predstavlja Hrvatsku natjecat će se u mentalnoj aritmetici i mentalnoj matematici, priopćili su organizatori.

U disciplini mentalne aritmetike sudjeluju djeca u dobi od 4 do 12 godina i izvode radnje mentalnog računanja, gdje u ograničenom vremenskom periodu, bez ikakvog pomagala, moraju točno riješiti određeni broj zadataka.

Mentalna aritmetika je edukacijski program nastao u Japanu, a temelji se na upotrebi drevne računaljke – abakusa, čijom se vizualizacijom i simulacijom pokreta postiže izvanredno brzo računanje i razvoj kognitivnih vještina kod djece, kao što su koncentracija, logičko i analitičko razmišljanje, pamćenje, vizualizacija i mašta.

U disciplini mentalne matematike sudjeluju djeca u dobi od 10 do 17 godina koja mentalnim putem bez ikakvog pomagala trebaju riješiti složene zadatke poput korjenovanja, kvadriranja, kubiranja, prebacivanja iz dekadskog u binarni kod, te izračunavanja dana za određeni datum i godinu.

Ukupan rezultat ovog mentalnog matematičko-aritmetičkog nadmetanja će sigurno biti pozitivan.

Ilustracija (foto Malac genijalac)

Tags: , ,

VEZANE VIJESTI