Neovisni novinarski portal
13.8.2022.
bože oprosti
Gradačačka bizarnost: “Groblje za mješovite brakove”

Gradačačka bizarnost:
“Groblje za mješovite brakove”

Svijet je doista postao netolerantno i isključivo mjesto u kojem se ljudska vrsta stratificira na sve moguće načine i po svim mogućim kriterijima. Podjele su postale način života. Ipak, takvu bizarnost koja je ovih dana zabilježena na mjesnom groblju u Gradačcu ( BiH ) gdje je “ničim izazvana”, na dijelu rezerviranom za ukop ateista ( ? ), osvanula tabla s natpisom “Mjesto za ukop građana iz mješovitih brakova”, e, to još nismo vidjeli.

S N1 televizije su o spornoj tabli razgovarali s glavnim imamom u Gradačcu Nusretom evenfijom Kurjakovićem koji, međutim, tvrdi, da se radi o samoinicijativnom, samovoljnom činu radnika mjesnog groblja koji je zadužen za njegovo održavanje. No, tabla je, dočim je zamijećena, odmah uklonjena i neće biti vraćena, izjavio je Kurjaković.

-To je naš radnik koji uređuje mezarluke (grobovi prema muslimanskim propisima op.a.) nepažnjom postavio tu. Službe Medžlisa su, čim su ploču primijetile, uklonile. Nema je više. Ploča više ne postoji. Nije bilo loše namjere našeg radnika, koji se inače odlično bavi uređivanjem mezarluka- objasnio je za N1 Kurjaković, silno se trudeći incident opravdati i podvesti pod puku nepromišljenost radnika. Što je, realno, teško vjerovati, jer da bi netko tko održava groblje bez konzultiranja s odgovornim osobama poduzeo takvu inicijativu, naručio i postavio tablu, to je pak malo vjerojatno.

Samom Kurjakoviću najvažnije je, izgleda, da je ova diskriminatorna, segregacijska tabla uklonjena i što se njega tiče nema više ni razloga da se o tome govori. Ali, netko je očigledno mislio da takva tabla ima smisla, i čak ako je provokacija, govori nešto o stanju svijesti i tolerancije u gradačačkom kraju.

Za razliku od imama Kurjakovića koji je siguran da neimenovani grobarski radnik nije imao nikakve loše namjere, gradonačelnik Gradačca Edis Dervišagić osudio je, u izjavi za N1, postavljanje kontroverzne ploče i, zanimljivo, najavio razgovor s benevolentnim Kurjakovićem. Očigledno ne baš slučajno s njim…

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI