Neovisni novinarski portal
29.9.2022.
planet čovjek
Čitaj, ne beri, ne bombardiraj…: ‘Flora Dinare’ – prva knjiga o ugroženom biljnom svijetu planine Dinare

Čitaj, ne beri, ne bombardiraj…:
‘Flora Dinare’ – prva knjiga o ugroženom biljnom svijetu planine Dinare

‘Flora Dinare’ prva je knjiga koja se sustavnije bavi biljnim svijetom uokolo vrha planine Dinare, usput je i prva publikacija vezana uz područje novoproglašenog Parka prirode Dinare. Knjigu  ‘Flora Dinare – 100 značajnih svojti’, koja  će biti predstavljena u srijedu, 15. lipnja u 19 sati na kninskoj tvrđavi, potpisuju sveučilišni profesori Ivica Ljubičić, Sandro Bogdanović, Mihaela Britvec, Dubravka Dujmović Purgar, Ivana Vitasović Kosić i Marko Jelić. O knjizi će tada govoriti recenzentice Vesna Židovec i Ivana Rešetnik te autori Ivica Ljubičić i Sandro Bogdanović.

Kao se pojašnjava, knjiga je napisana na temelju dvogodišnjeg istraživanja flore uz tri planinarske staze koje vode do najvišeg hrvatskog vrha – Sinjala, na 1831 metara. Na istraživanje biljnog svijeta Dinare i pisanje ove knjige, prema riječima Ivice Ljubičića, urednika i autora knjige, potaknula ih je činjenica da je relativno široj populaciji manje poznat podatak o najvišoj hrvatskoj planini, a pogotovo o bogatoj riznici biljnog svijeta koji je na njoj rasprostranjen.

Dinara nije poput ostalih hrvatskih planina detaljno floristički istražena. ‘Flora Dinare’, kako piše izdavač, predstavlja korak prema boljem poznavanju najčešćih i najzanimljivijih biljnih vrsta i podvrsta koje osim na Dinari rastu i na ostalim kamenjarskim i krškim područjima, a i na samim vrhovima planina. Nekima od njih prijeti opasnost od nestanka zbog sabiranja ili devastacije prirodnih staništa, upozurava se.

Namjera autora bila je na papir prenijeti 100 značajnih svojti kao dokaz njihova postojanja na planini Dinari te ujedno apelirati na očuvanje biljne raznolikosti.

-Autor Sandro Bogdanović predstavit će neke od obrađenih biljaka kao što su dinarski rožac, dinarska kokica, glavičasta mlječika, bosanski ljiljan i druge, koje baš zato što su endemične i zaštićene pobuđuju poseban interes. No osim tih jedinstvenih primjeraka, predstavit će i one biljke na koje se često može naići, poput rašeljke koje su zanimljive upravo zbog njihove svakodnevne praktične upotrebe, primjerice u pripremi džemova ili sirupa. Iako ova knjiga predstavlja stručni slikovni vodič kroz biljni svijet pa je stoga proglašena i sveučilišnim priručnikom za studente biotehničkih i prirodnih znanosti, ujedno je namijenjena svim ljubiteljima biljne raznolikosti, botaničarima, planinarima, stručnjacima i amaterima. Prva je to publikacija vezana uz područje novoproglašenog Parka prirode Dinare, uz zanimljiv dizajn koji potpisuje Timy Šarec, pa na taj način predstavlja i suvenir toga kraja za sve ljubitelje prirode, bez potrebe za sabiranjem i ugrožavanjem biljnih vrsta – ističe se.

Inače, ova važna publikacija izlazi nakon gore navedenog proglašenja Parka Prirode Dinara i upozorava na opasnost od gubitka biljnih vrsti o kojima govori. Apsurdno, jedna od najvećih prijetnji biosustavu na Dinari je ista država koja je i ‘službeno’ zaštitila područje Dinare proglasivši je parkom prirode, no istodobni i dalje dopušta i orakticira opsežne vježba gađanja streljivom, bombama i granatama i drugim eksplozivnim tvarima na vojnom poligonu koji zauzima značajni dio planine Dinare, a iza kojega ostaju teško popravljive štete po okoliš, nadzemlje i poduzemlje. Upravo ovih dana je zbog vojnih vježbi zabranjeno kretanje na velikom području Dinare (poveznica na TRIS).

No, dok netko ne shvati besmislenost proglašenja parka prirode na kojem se aktiviraju toksične eksplozivne tvari, a ostaci čahura streljiva, raznih granati i ostaci bombardiranih tenkova ostaju zagađivati okoliš, evo nekoliko podataka o knjzi Flora Dinare kako je predstavljaju na stranicama Agronomskog fakulteta u Zagrebu. 

Umjesto da se biljke beru i bombardiraju, bolje je da se čita o njima…

Knjiga “Flora Dinare – 100 značajnih svojti” je stručni slikovni vodič kroz biljni svijet, napisan na temelju dvogodišnjeg (vegetacijski period 2018. i 2019. godine) istraživanja flore uz tri planinarske staze koje vode do najvišeg hrvatskog vrha Parka prirode Dinara (Sinjal 1831 m n/v). Uglavnom su uzete u obzir značajne biljne svojte koje smo pronašli i determinirali od nižih nadmorskih visina prema vršnom dijelu planinarskih staza koje vode do vrha planine.

Knjiga je namijenjena, prije svega, ljubiteljima i posjetiteljima Parka prirode Dinara, studentima Biotehničkih studija i biologije, botaničarima, planinarima, stručnjacima i amaterima. U knjizi su dati prikazi pronalaska svojti na Dinari (označeno na karti crvenom bojom), ali i pronalasci iste svojte u drugim područjima Hrvatske (označeno na karti plavom bojom) na temelju zabilježenih GPS lokaliteta drugih istraživača preuzetih iz Flora Croatica Database (Nikolić, 2020).

Dinara… (foto TRIS/G. Šimac)

Knjiga je pisana za dobre poznavatelje biljnog svijeta – botaničare, ali je razumljiva i onima koje biljke interesiraju, ali se njima tek usputno susreću. U poglavlju “Botanički pojmovi” dat je kratki opis pojmova koji se pojavljuju u tekstu opisa pojedinih vrsta s ciljem što lakšeg razumijevanja morfoloških karakteristika. Osim toga, slikovito su prikazani osnovni morfološki termini radi lakšega praćenja opisa biljnih svojti – Shematski prikazi morfološke građe generativnih i vegetativnih organa kod kritosjemenjača. Uz svaki morfološki opis pojedine vrste na desnoj strani se nalazi jedna ili više autorskih fotografija iz kojih bi i manje stručni čitatelji mogli prepoznati o kojoj se vrsti radi.

Zahvaljujemo kolegi doc.dr.sc. Marinu Mihaljeviću Žulju (Agronomski fakultet u Zagrebu) na ustupljenim informacijama o korištenju biljnih vrsta za izradu rakije travarice. S obzirom na to da planina Dinara i nije toliko detaljno floristički istražena u odnosu na druge hrvatske planine, a vrlo je zanimljive i bogate bioraznolikosti, odlučili smo se za pisanje ovog priloga o poznavanju flore Dinare koji će zasigurno biti doprinos i poticaj razvoju društvene svijesti i vrijednosti poznavanja biljnog svijeta Dinare, ali i Hrvatske u cjelini.

Tags: , , , , , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI