Neovisni novinarski portal
4.10.2023.
PRAVA ZA LJUDE / zdravlje
Oštar odgovor iz Ljubljane: U potpunosti odbacujemo tendenciozne izjave pojedinaca koji floskulama kriminaliziraju zakonska prava i postupke koji slijede najviše etičke i profesionalne standarde!

Oštar odgovor iz Ljubljane:
U potpunosti odbacujemo tendenciozne izjave pojedinaca koji floskulama kriminaliziraju zakonska prava i postupke koji slijede najviše etičke i profesionalne standarde!

Na opservacije kojima je ravnatelj KBC-a Zagreb Ante Ćoriušić pokušao u slučaju trudnice Mirele Čavajda “obraniti obraz” hrvatskih ginekologa i katastrofalnog zdravstvenog sustava, stigao je oštar odgovor iz Univezitetskog kliničkog centra Ljubljana. U reagiranju koje je potpisao predstojnik Ginekološke klinike Gorazd Kavšek odlučno se odbacuju “tendenciozne izjave pojedinaca koji neprimjerenim floskulama namjerno kriminaliziraju postojeća zakonska prava i postupke koji slijede najviše etičke i profesionalne standarde”, navodi se u izjavi slovenskih kolega.

-Što se tiče zakonskog prava na pobačaj, u Sloveniji se primjenjuje “Zakon o zdravstvenim mjerama u ostvarivanju prava na slobodno odlučivanje o rađanju djece” (u Hrvatskoj je vrlo sličan zakon). U njemu se, među ostalim, koristi izraz “umjetni prekid trudnoće” koji je posljednjih dana vrlo zlorabljen izraz, posebice od strane hrvatskih kolega. U svakom slučaju, svrha ovog zakona nije da se samo tako uredi prekid trudnoće u smislu pokretanja (indukcije) porođaja, nego da se uredi prekid trudnoće u smislu koji dovodi do prekida trudnoće s fetalnom smrću.

U protivnom (ako nije svrha jamčiti prava iz navedenog zakona), ističe se u odgovoru  UKC-a Ljubljana– koje bi bilo stručno opravdanje da bilo tko pokrene vrlo prijevremeni porod u 27. tjednu? Sigurno ne u korist fetusa.

Postupak umjetnog prekida trudnoće, pojašnjava se dalje, bilo u svrhu nemedicinske (do 10 tjedana trudnoće) ili medicinske (od 10 tjedana trudnoće) indikacije, varira ovisno o visini trudnoće. Do 22. tjedna proces rađanja fetusa iz maternice naziva se pobačaj, a nakon 22. tjedna porod. U oba slučaja, međutim, zbog liječničke intervencije! (liječnički zahvat – što god da je) rađa mrtvi fetus. Stoga je tumačenje pojedinih hrvatskih kolega pogrešno i kao takvo stvara dodatno emocionalno opterećenje liječnicima koji provode zahvate, a posebno trudnicama koje se susreću s takvom situacijom.

Prema toj logici- smatraju u UKC-u – zlouporabom profesionalnog koncepta kao što je feticid (čak i u 12. ili 20. tjednu trudnoće), vršimo feticid (fetus umire zbog našeg aktivnog procesa!) u svrhu dnevne politike ili samoisprike zbog nepoštivanja zakonskih prava žena je nepotrebno i štetno.

Također, proces pobačaja u suvremenoj medicini ne traje već duže vrijeme na način kako to nažalost izjavljuju neki hrvatski kolege, poručuju, referirajući se na nedavan istup doktora Ćorušića na HTV-u.

-Ovo je brutalan postupak u kojem se iglom ulazi u maternicu i cilja srce fetusa. Riječ je o ubojstvu nakon kojeg se plod u dijelovima vadi- opisao je dr. Ćorušić nedavno u HTV-ovoj emisiji Otvoreno.

No, liječnici iz Ljubljane napominju da “do 22. tjedna trudnoće u velikoj većini slučajeva lijekovi pokreću pobačaje – pobačaje i izbacivanje fetusa (porođaja) iz maternice, koji tijekom zahvata također umire.

Od 22. tjedna trudnoće najprije injekcijom (najčešće kalijevog klorida) zaustavimo srce ploda (obično hipoma), a zatim se lijekovima pokreću kontrakcije i istisak fetusa (porođaj) iz maternice.

U oba slučaja dolazi do poroda (koji se neznatno razlikuje ovisno o visini trudnoće i veličini fetusa). I kod takvog poroda nudimo sve metode porođaja, uključujući ublažavanje porođajnih bolova- stoji u odgovoru ljubljanskog Univerzitetskog kliničkog centra.

Kolegama u Hrvatskoj poručuju na kraju da u potpunosti odbacuju “tendenciozne izjave pojedinaca koji neprimjerenim floskulama namjerno kriminaliziraju postojeća zakonska prava i postupke koji slijede najviše etičke i profesionalne standarde”.

Dr. Ante Ćorušić (Printscreen Labirint – HRT)

Tags: , ,

VEZANE VIJESTI