Neovisni novinarski portal
28.9.2022.
bistra istra
Možemo! Pula: Bliska budućnost donosi još ‘prljavog rublja’ o Lungomareu

Možemo! Pula:
Bliska budućnost donosi još ‘prljavog rublja’ o Lungomareu

Slučaj potencijalne gradnje novog hotelskog kompleksa na području Lungomare, na jednom od najljepših dijelova Pule, i dalje je jedna od najintrigantnijih tema u Istri. Podsjetimo, politička platforma Možemo! Pula je inicirala raspisivanje referenduma na kojemu bi građani Pule odgovorili na pitanje žele li ili ne takvu gradnju u tom dijelu grada, a to je izazvalo političku krizu, budući da se aktualnom gradonačelniku Pule Filipu Zoričiću zamisao o referendumu nije svidjela. U nastavku prenosimo priopćenje Možemo!Pula o ovom slučaju:

Rezultati nedavne ankete koja je provedena u Puli

 

Gradonačelnik Zoričić zatražio je u ožujku 2022. i dobio spis  pretvorbe i privatizacije tvornice cementa Giulio Revelante, kojima su sportsko-rekreacijski centar Valkane i pola šume Lungomare dospjeli u ruke novog vlasnika. Novinar Istra24 je iz istih dokumenata shvatio da je izvršena pretvorba u najmanju ruku sumnjiva. U spisu se, naime, nalazi i jasno pismo šefice Odjela za imovinsko-pravne odnose Hrvatskog fonda za privatizaciju koja predsjednika i potpredsjednika Fonda upozorava da je “uvidom u spis pretvorbe imenovanog poduzeća vidljivo da isti nije obrađivan s imovinsko-pravnog aspekta. Prema podacima iz spisa ne vidi se kako je ušlo u pretvorbu zemljište (pašnjak, šuma, kamenolom) koje prema pozitivnim propisima RH ne može ući u procjenu)”. Radi se o važnom mogućem dokazu da je pretvorba izvršena nezakonito. I država i Grad Pula imaju razloga i interesa istražiti zakonitost te pretvorbe i izvanrednim pravnim lijekom, eventualno, utvrditi ništetnost rješenja o pretvorbi u dijelu koji se odnosi na čestice koje su trebale postati vlasništvo države i Grada.

 

Dijelić pulskog Lungomarea

 

Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o šumama  koji je stupio na snagu 16. listopada 1990. godine, propisano je da su šume i šumska zemljišta na području Republike Hrvatske u državnom vlasništvu. Pretvorba društvenog vlasništva na sportskim objektima i drugim nekretninama u društvenom vlasništvu na kojima su pravo korištenja imale sportske organizacije i udruge ili druge pravne osobe (poduzeća, ustanove, radne organizacije) osnovane radi upravljanja sportskim objektima, izvršena je Zakonom o športu iz 1992. kojim navedene nekretnine postaju vlasništvo gradova i općina na čijem se teritoriju nalaze.

Prema tome je šuma na Lungomareu trebala postati državna (uz to je pola šume privatizirano za NULA kuna zajedno sa zemljištem na kojem se nalazio gradski pročistač), a sportsko-rekreacijski centar, Valkane koji obuhvaća stadion i teniske terene, trebao je postati gradsko vlasništvo, pa vrijedi istražiti kako se dogodilo da su dospjeli u vlasništvo cementare.

Međutim, gradonačenik Zoričić, koji je pregledao dokumentaciju, u toj pretvorbi i privatizaciji ne vidi baš ništa sporno (vidi prepisku s građanima na službenom FB profilu F. Zoričića od 25. travnja  https://www.facebook.com/ZoricicFilip ).

Tako da više ne moramo postavljati pitanje čije interese štiti gradonačelnik, to je sada posve jasno – zasigurno ne štiti javni interes. To se dalo naslutiti i iz svih njegovih prijašnjih izjava i aktivnosti povezanih sa slučajem Lungomare.

Druge  izmjene UPU Lungomare  gradonačelnik je pokrenuo samo da bi proširio nogometno igralište, odbivši, zajedno s SDP-om,  naš prijedlog tadašnjim koalicijskim partnerima za proširenje obuhvata izmjena na područje gdje se ima graditi hotel. U tom slučaju se moglo preispitati trenutni “devastacijski” UPU.

Nogometno igralište moglo se i još se uvijek može graditi na Marsovom polju, bez potrebe da se ruši šuma. Na Marsovom polju se mogu izgraditi dva natjecateljska nogometna igrališta sa puno više prostora za svlačionice, tribine i parking. Za to već postoji pravomoćna lokacijska dozvola, ali i obveza Grada prema državi. Uvjet darovanja zemljišta Gradu je bila upravo izgradnja dvaju nogometnih igrališta. Gradonačelnik Zoričić  i dalje inzistira da to bude upravo kraj budućeg hotela i ne dopušta uopće razmatranje drugih jeftinijih i racionalnijih opcija za igralište.

Na javnoj raspravi o 2. izmjenama UPU Lungomare građani su se i uživo i pisanim putem izjasnili protiv proširenja nogometnog igrališta i iskoristili priliku da kažu da su i protiv bilo kakve izgradnje i uništavanja šume na oyoj lokaciji. Gradonačelnik je besramno odbio svih 226 primjedbi građana, vrativši nas u doba kada je na isti način postupao IDS. Kada vam 226 stanovnika Pule kaže da se ne slaže s nekim prijedlogom, ne bi li svaka odgovorna vlast trebala ipak razmisliti o tom svom prijedlogu? Ili barem dati mogućnost građanima da se o tome izjasne na referendumu.

Zoričić nije takva vrsta vlasti. On je po poznatom IDS-ovom običaju sve, ali baš sve, primjedbe građana odbacio, i lupivši šakom po stol poručio: “Bit će kako ja kažem!”. Vrijeme je da i građani lupe šakom o stol na referendumu i kažu – “Bit će kako mi hoćemo!”

Vjerujemo da nam bliska budućnost donosi još  “prljavog rublja” u priči o Lungomareu. Na početku, dok je još postojala koalicijska vlast, Zoričiću smo dostavili sve podatke o sumnjivim događajima povezanima s promjenama urbanističkih planova za Lungomare, no on se o naš apel oglušio i time postao sudionik ovog skandaloznog slučaja.

S poštovanjem,

Možemo! Pula

 

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI