Neovisni novinarski portal
29.9.2022.
'rvatska / POLITIKA
Ilustracija: Topnička vježba (foto MORH)

Bombe s Dinare:
Zbog vježbi gađanja i bombardiranja pola mjeseca zabrane kretanja po Dinari

Ilustracija: Topnička vježba (foto MORH)

Na planini Dinari, na kojoj se nalazi najviši vrh Hrvatske nadmorski visok 1831 metar, i koja je postala omiljeno odredište planinara i turista iz Hrvatske i svijeta, te koja je nedavno formalno proglašena tzv. ‘Parkom prirode Dinara’, i dalje se održavaju vojne vježbe gađanja iz teškog i lakog naoružanja, te bombardiranja. Zbog toga će i ovoga lipnja, sve od 1. do 15. lipnja, koliko je dosad poznato, biti zabranjeno ili ograničeno kretanje na dijelu planine svima koji nemaju veze s tamnošnjim bombardiranjem i ispaljivanjem streljiva. Mnogi su osudili takvo ‘šizofreno’ djelovanje hrvatske vlasti, koja istovremeno odobrava korištenje visokotoksičnih bojevih sredstava na vrlo osjetljivom krškom području, a usporedno tamo proglašava i park prirode koji znači potrebu strogog očuvanja prirode i biološke raznolikosti, a ne samo izmišljanje novih radnih mjesta za uhljebljivanje politički podobnih.

Treba ponoviti i kako je vidljivo kako se nakon tih vježbi ne uklanjaju ostaci eksplodiranih granata i drugih sredstava, te su uočljive diljem tog vojnog vježbališta, a što svakako ne pogoduje očuvanju prirode, te predstavlja i opasnost po zdravlje ljudi, zagađenje podzemnih vodotokova itd. U svakom slučaju, kako netko ne bi stradao od metka i bombe u trenucima opuštene i bezbrižne šetnje prirodom, evo obavijesti koju su iz MORH-a poslali medijima:

Obavještavamo Vas da će pripadnici Gardijske mehanizirane brigade na vojnom poligonu „Josip Markić“ – Knin u području koje je omeđeno vrhovima: Orljaj tt 494 – Borova glava tt 1082 – Visibaba tt 1125 – Badanj tt 1281 – Jarebičnjak tt 1190 – Vršina tt 1004 i Lanjevac tt 624, tijekom mjeseca LIPNJA 2022., provoditi određene aktivnosti bojevih gađanja naoružanjem kalibra do 122 mm, te koristiti explozivne naprave tijekom uvježbavanja. Molimo Vas da putem medija, a u cilju zaštite i sigurnosti građanstva obavijestite stanovništvo grada Knina i okolnih sela.

  1. ZABRANJENO kretanje isključivo kod vježbovnih aktivnosti i bojevih gađanja

– dana 13. i 14 LIPNJA 2022. u vremenu od09.00 sati do 16.00 sati,

  1. OGRANIČENO kretanje zbog provedbe obuke

– u dane 1., 2., 3., 6., 7., 8., 9.,10.,11.,12. i 15. LIPNJA 2022. u vremenu od 09.00 do 16.00 sati.

Napomena: na području cijelog poligona moguć je nailazak na vojna vozila u pokretu i/ili skupine vojnika, te Vas molimo da obratite pozornost da ne bi došlo do prometnih ili drugih nesreća. Također, oznaka ZABRANJENO odnosi se na zabranu ikakvog ulaska na poligon, a u slučaju boravka u prostoru poligona, isti ŽURNO napustiti.

Molimo, poštovati upozorenja od strane vojnika ili drugih službenih osoba Ministarstva obrane RH.

U slučaju nejasnoća, osoba za kontakt ispred Gardijske mehanizirane brigade je OJI časnik satnik Ivan Aljinović.

tel. 022/ 617 635

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI