Neovisni novinarski portal
8.12.2022.
Vlada / ZDS
Plenković za ustaški pozdrav ZDS u javnom prostoru optužio- Vrhovni sud!?

Plenković za ustaški pozdrav ZDS u javnom prostoru optužio- Vrhovni sud!?

Andrej Plenković je velemajstor za prebacivanje odgovornosti sa svoje Vlade, a  pogotovo sa sebe, na druge. Pogotovo one koji nisu dio njegove stranačke bratije. U slučaju najnovijeg skandala sa dvodnevnim slavljenjem godišnjice ustroja HOS-a, i to baš 10. travnja , na datum uspostave zločinačke NDH, ali ne i datum osnutka HOS-a, kada se klicao ustaški pozdrav Za dom spremni i glorificiralo kvislinšku, fašističku Nezavisnu državu Hrvatsku, Plenkovićeva vlada se debelo osramotila i slanjem na HOS-ovo okupljanje službenog izaslanika koji je na skupu, štoviše, ustvrdio “da nije bilo 10.4.1941., ne bi bilo ni današnje Hrvatske”. Ali, gle vraga, kriv je predsjednik Vrhovnog suda, a ne Vlada ili Sabor koji su amenovali selektivno, iako neustavno, korištenje ustaških simbola i pozrava…!

 Plenković post festum još jednog ustaškog derneka i još jedne skaredne izjave o NDH, “pere ruke” od bilo kakve odgovornosti, ističe kako je riječ o nepromišljenoj izjavi od koje se ministarstvo ( branitelja ) ogradilo, tvrdi da to nije stav Vlade niti bilo koga u Vladi, a što se zabrane pozdrava  ZDS tiče on je,  hladno kaže , već danas suprotan  Ustavu i zakonu, stvar je samo kako se to primjenjuje od strane pojedinih sudova. Na Vrhovnom sudu je da ujednačava sudsku praksu, poručuje.

Što se tiče (ne)interveniranja policije, ovog puta policija nije intervenirala, ali” veliki broj puta dosad jest, a različite su odluke donosili sudovi”. Dakle, Vlada je učinila što je trebala, tvrdi premijer, ali je problem na sudovima. Napose, Vrhovnom sudu na kojem je da ujednačava praksu, a to, sugerira Plenković, ne čini. Dakle, ako imamo problem sa ustaškim pokličem ZDS u javnom prostoru za to je kriv Vrhovni sud ( ?! )

Prozvani predsjednik Vrhovnog suda Radovan Dobronić za RTL je premijeru odgovorio kako smatra da je korištenje tog pozdrava u javnom prostoru pravno i moralno nedopustivo.

Vrhovni sud  RH o tome nije donio nijednu odluku i to stoga što nije bio u prilici odlučivati. Naime, člankom 220. Prekršajnog zakona dana je ovlast  Državnom odvjetniku Republike Hrvatske podići zahtjev za zaštitu zakonitosti  protiv pravomoćnih prekršajnih  odluka. Međutim takvog zahtjeva  Državnog odvjetnika u vezi s  navedenim pitanjem do sada nije bilo- jasan je i precizan Dobronić.

DORH se,pak, očitovao znakovitom izjavom u kojoj se kaže da je “glavna državna odvjetnica ( Zlata Hrvoj Šipek ) utvrdila da nema osnove za podizanje zahtjeva za zaštitu zakonitosti protiv presude Viskog prekršajnog suda oko spornog pokliča”.

Naravno, glavna državna odvjetnica, nakon serije optužnica protiv premijerovih ministara , ne želi dolijevati ulje na vatru još i zahtjevima za zaštitu zakonitosti u povodu javnog klicanja pozdrava fašističke NDH. A očigledno, nije joj prioritet ni da se bavi ujednačavanjem sudske prakse kad je ta “efemerija” u pitanju. Ako ne smeta premijeru, ne smeta ni njoj ni HOS, ni glorificiranje ustaške NDH, ni pozdrav Za dom spremni.  Pokazalo se, naime, da je bolje kad ne čini, nego kad čini i na sebe navlači bijes bogova s Olimpa…

Jasno je da ZDS i dalje nesmetano, uglavnom i nekažnjeno, egzistira u hrvatskom javnom prostoru unatoč zakonima i Ustavu zbog iznimno benevolentnog stava premijera prema tom problemu.  Osim što kukavički, oportunistički izbjegava trajno staviti ustaške pozdrave, simbole i insignije izvan zakona uvođenjem visokih novčanih kazni, jer bi time navukao bijes dobrog dijela svojih stranačkih kolega i prijatelja, Plenković je toliko drzak da čak pokušava svjesno obmanuti javnost plasiranjem pogrešne teze kako su za sve krivi sudovi, i pogotovo Vrhovni sud jer ne radi svoj posao i ne ujednačava praksu.  Iako je Vrhovni sud razvlašćen te ustavne ovlasti, a ona je prenijeta na Državno odvjetništvo. Ali, glavna državna odvjetnica  oko toga ne poduzima ništa, svjesna da je njezin mandat u rukama premijera i vladajuće ( HDZ ) većine u Saboru.

Najteže je shvatiti zastupnike nacionalnih manjina, Pupovca, Kajtazija & com koji u tome, i svemu drugome, kao dio vladajuće većine, HDZ-u i Plenkoviću drže ljestve i u ovoj sramotnoj stvari, na koju bi morali biti posebno senzibilizirani.

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI