Neovisni novinarski portal
4.10.2023.
POLITIKA
Trenutak u kojem u Osijeku Možemo! objavljue vijest kako siu oslobođeni optužbi da imaju previše žena na listi

Milosrdno pravosuđe:
Možemo! oslobođeno optužbi da ‘imaju previše žena na listi’

Trenutak u kojem u Osijeku Možemo! objavljue vijest kako siu oslobođeni optužbi da imaju previše žena na listi

Možda se sjećate, izvijestili smo o tome 23. studenoga prošle godine na našem portalu, uz napomenu kako vijest nije iz Afganistana: onda kada su iz političke platforme Možemo priopćili kako je protiv njih podignuta prijava državnog odvjetništva osječkome Općinskom sudu zbog prevelike zastupljenosti žena i podzastupljenosti muškaraca na kandidacijskoj listi za osječko Gradsko vijeće. Dok se optužnice protiv HDZ-a podižu radi korupcije, protiv njih se se podižu iz ovakvih razloga, rekli su tada.

Izgleda kako je pravosuđe milosrdno pa ovi iz Možemo! ipak neće biti kažnjeni jer su imali previše žena na listi.

– Općinski sud u Osijeku oslobodio je platformu Možemo! svih optužbi u procesu koji je država pokrenula protiv nas zbog ‘previše’ žena na listi na lokalnim izborima u Osijeku – svečano je objavila  koordinatorica platforme Možemo! i predsjednica saborskog kluba Zeleno-lijevog bloka Sandra Benčić nakon održane glavne rasprave na sudu.

Benčić je istaknula da je sutkinja uvažila sve pravne argumente platforme Možemo!, kao i mišljenje Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova, po kojima je smisao i svrha Zakona o ravnopravnosti spolova osigurati veću zastupljenost podzastupljenog spola u tijelima političke reprezentacije, a u Hrvatskoj su to svakako žene.

-Smisao zakona, kako ga je tumačilo državno odvjetništvo, nikako ne može biti da se, nakon što se formira lista koja ima velik udio žena, umjesto njih traže muškarci koji bi ih zamijenili zaključila je S. Benčić.

Sandra Benčić (foto printscreen N1)

Kao još jednu važnu stvar u ovoj odluci Benčić je istaknula činjenicu da je sutkinja tumačila pojedinačnu pravnu normu u skladu s ostalim odredbama Zakona o ravnopravnosti spolova i svrhom samog Zakona te društvenim kontekstom u kojem su žene još uvijek politički znatno manje reprezentirane od muškaraca.

Ovo je velika pobjeda i za nas i za sve žene u Hrvatskoj. Nastavljamo se boriti za uvjete u kojima žene mogu graditi i karijeru i obiteljski život, u kojima mogu ravnopravno sudjelovati u političkom životu, u kojima svako dijete u Hrvatskoj ima mjesto u vrtiću, a svaki roditelj, bez obzira na spol, ravnotežu između obiteljskog i poslovnog života. Demografske mjere i mjere pomoći obiteljima moraju biti dizajnirane tako da osiguravaju ravnopravnost angažmana oba roditelja i ravnopravnost djece u pristupu javnim uslugama u području predškolskog odgoja i obrazovanja. Mjere koje dugotrajno miču žene s tržišta rada zbog njihove roditeljske uloge i uloge u domaćinstvu produbljuju ekonomski jaz muškaraca i žena, uzrokuju potencijalno trajnu nezaposlenost i rizik od siromaštva u starosti i ne mogu biti dio javnih politika zemalja koje promiču ustavnu i stvarnu ravnopravnost – smatra Benčić.

Platforma Možemo! podsjeća da je jedina stranka koja je na parlamentarnim izborima 2020. na listi imala tzv. zip model po kojem se žene i muškarci izmjenjuju na listi te koja je na listama imala više nositeljica nego nositelja, što u konačnici rezultira većim brojem izabranih žena.

I našom stranačkom strukturom i strukturom izbornih listi želimo uključiti što više žena u tijela političkog odlučivanja, ali i poslati poruku da žene moraju biti u politici i da se stranke moraju više potruditi da ih uključe u politički rad i da budu na višim mjestima na listama – veli  Sandra Benčić.

Kako su istakli, ovaj slučaj je ‘velika pobjeda i za nas i za sve žene u Hrvatskoj’.

Gorka pobjeda, moglo bi se reći, jer u normalnijoj državi nikada ne bi ni došlo do ovakvog sudskog slučaja.

 

Trenutak u kojem u Osijeku Možemo! objavljuje vijest kako su oslobođeni optužbi da imaju previše žena na listi

 

Tags: , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI