Neovisni novinarski portal
19.5.2024.
haerte / MEDIJI / PRIOPĆENJE
Milorad Pupovac je potvrdio da se program HTV-a uređuje izvan Prisavlja, u političkom vrhu…

Milorad Pupovac je potvrdio da se program HTV-a uređuje izvan Prisavlja, u političkom vrhu…

U  intervju tjedniku Nacional, Milorad Pupovac, koalicijski partner HDZ-a i Andreja Plenkovića, na pitanje novinarke Zrinke Vrabec Mojzeš zašto o promoviranju ustašluka na HTV-u, primjerice u TV kalendaru, ne razgovara s premijerom Plenkovićem,  odgovara: “Razgovaramo. Zahvaljujući jednom takvom razgovoru, HTV je emitirao seriju o NDH prof. Hrvoja Klasića.” Dakle, program HTV-a  se uređuje izvan Prisavlja, u političkom vrhu države, zaključuje ogranak HND-a na HTV-u i Povjereništvo SNH pri HRT-u

U priopćenju koje potpisuju predsjednica HND-ovog ogranka na HTV-u Sanja Mikleušević Pavić, i predsjednica Povjereništva SNH pri HRT-u Maja Sever, podsjeća se na Zakon o HRT-u u čijem prvom članku ( opće odredbe ) stoji da je u obavljanju svoje djelatnosti Hrvatska radiotelevizija neovisna o bilo kakvom političkom utjecaju i pritiscima oglašivača.

HND i SNH su tijekom mandata smijenjenog ravnatelja Kazimira Bačića upozoravali na ograničavanje medijskih sloboda, cenzuru, pad profesionalnih standarda, ali i nedopustiv politički utjecaj na program javnog servisa- ističe se u priopćenju i dodaje:

-Međunarodne novinarske organizacije posljednjih su godina često upozoravale na problem političkog uplitanja i pritisaka na javni servis. Reporteri bez granica (RSF) u posljednjem izvještaju naglašavaju kako „i dalje postoji problem Vladinog miješanja u rad Hrvatske radiotelevizije, što ograničava medijsku neovisnost. Jasno je da je HRT pod političkim pritiskom. Interesne skupine pokušavaju utjecati na uređivačku politiku i uplitati se u unutarnju organizaciju- navodi RSF.

-Izjavom u kojoj opisuje dogovor s premijerom Plenkovićem o emitiranju dokumentarne serije o NDH Milorad Pupovac potvrđuje notornu praksu da se program javne radiotelevizije dogovara i uređuje izvan Prisavlja. Naime, da HRT radi neovisno i slobodno, prema načelima struke, ne bi bilo niti potrebe da za emitiranje bunkerirane serije intervenira politički vrh.

Smatramo nužnim upozoriti javnost i na činjenicu da su nakon smjene ravnatelja HRT-a na rukovodećim pozicijama u Informativnom servisu ostali isti ljudi koji su sramotnu i protuzakonitu praksu uređivanja HRT-a iz Vlade kroz godine i godine političke zloupotrebe doveli do samorazumljivog automatizma- poručuje se u priopćenju.

Sudeći po intervjuu koji je dao Nacionalu, napominju, čini nam se da ni gospodin Pupovac nema problem s poltronskom fokusiranošću javnog medija na želje vlasti. Pozivamo ga stoga da objasni javnosti i radnicima HRT-a što bi trebali zaključiti iz ove njegove prisavske pikanterije: Je li nam on to potvrdio postojanje nekog paralelnog uredničkog kolegija koji nije poznat javnosti? Kako gospodin Pupovac, s obzirom na praksu koju je opisao u intervjuu za Nacional, smatra da bi trebali izgledati odnosi između javnog medija, vlasti i zakona Republike Hrvatske?

HND i SNH i ovim povodom pozivaju ministricu kulture i medija Ninu Obuljen Koržinek  da pokrene proces izmjene lošeg Zakona o HRT-u kako bi se ojačala neovisnost javnog servisa- kaže se na kraju priopćenja koje potpisuju Sanja Mikleušević Pavić i Maja Sever.

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI