Neovisni novinarski portal
29.11.2022.
pomoć / PRAVA ZA LJUDE
Hitna je bitna: Djelatnici Hitne pomoći traže beneficirani staž koji im je ukinut u mandatu ministra Hebranga!

Hitna je bitna:
Djelatnici Hitne pomoći traže beneficirani staž koji im je ukinut u mandatu ministra Hebranga!

Među korisnicima beneficiranog radnog staža, kojih je u Hrvatskoj preko 35 tisuća, svoje pravo na skraćeni staž traže i djelatnici hitne medicinske pomoći. Hitno je bitno, poručuju nadajući se da će se njihov glas napokon doovljno daleko čuti. Ministar Vili Beroš ima razumijevanja za njihove zahtjeve, štoviše u tome im daje i punu potporu, ali “samo ne kucajte na moja vrata”, obratite se ministru rada, savjetovao im je…

Zaposleni u Hitnoj nekad su bili “beneficirani”, sve dok im taj status nije ukinut u vrijeme ministra zdravstva Andrije Hebranga, i od tada im više nije vraćen. Danas se od njih čak očekuje, piše N1, da sami izrade elaborat kojim će dokazati punu opravdanost zahtjeva za skraćenim radnim vijekom koji bi podrazumijevao njihovo pravo na odlazak u mirovinu sa 55 godina života. A oni sami, pak, traže donošenje jedinstvenog Zakona o hitnoj pomoći kojim bi bila propisana prava koja danas, nažalost, traže na prosvjednim skupovima i u javnim apelima.

Danas su radna mjesta i zanimanja kojima je osiguran beneficirani staž propisana Zakonom o stažu osiguranja s povećanim trajanjem. A svaka nova intervencija u taj zakon zahtijeva da se za svako pojedinačno radno mjesto za koje se traži takvo pravo i status dostavi stručna dokumentacija u kojoj će biti i podatak o broju ozljeda na radu i bolovanja na svakom pojedinom radnom mjestu koje se nominira za beneficirani staž i to u razdoblju od pet godina, kao i podaci o profesionalnim  oboljenjima u razdoblju od deset godina.

Iznimka, koja je osim ovim Zakonom ( o stažu osiguranja s povećanim trajanjem ), svoje beneficije uredila i posebnim propisima su zaposleni u vojsci, policiji, vatrogasci, pomorci i sl.

U Hrvatskoj beneficirani staž imaju i operni pjevači, ronioci spužvi i koralja, ribari, dimnjačari, monteri dalekovoda, balerine, vozači tramvaja, tkalci na tkalačkim stanovima i drugi, ukupno 35.522 osiguranika sa skraćenim stažem, od kojih je 11.251 osiguranik koji to pravo ostvaruje po posebnim propisima.

Revizija i temeljita analiza zanimanja s posebnim statusom dovela je do ukidanja 43 radna mjesta jer na njima nema zaposlenih radnika, a na 22 radna mjesta je snižen stupanj beneficiranosti jer je utvrđeno da je razvojem tehnologije i zaštite na radu danas znatno smanjen rizik i štetan utjecaj na zdravlje kod nekih zanimanja. No, uvedena su i dva nova zanimanja, voditelj i član kabinske posade zrakoplova koji su u posebnom režimu mirovinskog osiguranja ( beneficija ).

Zašto nema mjesta i za zaposlene u Hitnoj teško je shvatiti, s obzirom na stupanj stresa i opasnosti kojima su dnevno izloženi u svom poslu u kojemu je brzina reakcije i pružene pomoći često presudna u spašavanju ljudskih života.

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI