Neovisni novinarski portal
12.7.2024.
sindikat novinara hrvatske
Studenti i studentice novinarstva uključuju se Sindikat novinara Hrvatske

Studenti i studentice novinarstva uključuju se Sindikat novinara Hrvatske

Sindikat novinara Hrvatske izvještava kako su se u posljednje vrijeme u sindikalno članstvo priključili i mladi, posebice studenti i studentice novinarstva, te i dalje pozivaju mlade da se učlane u sindikat. U vremenima kada su radnička prava za mnoge, pogotovo mlađe generacije, nepoznat pojam, ovo je dobra vijest. Prenosimo poziv i obrazloženje SNH-a u nastavku:

“Naš se obrazovni sustav ne dotiče riječi rad. Rad nije dio hrvatskih škola – niti praktični rad, niti znanje o radničkim pravima, niti o domaćinstvu. Stoga ne treba čuditi zašto nema ideje o radništvu i radničkim pravima.” Boris Jokić

U Sindikat novinara Hrvatske uključuju se studenti i studentice novinarstva i mladi novinari i novinarke koji tek ulaze na medijsko tržište rada. Zato smo odlučili formirati Odbor za mlade putem kojeg će naši novi članovi i članice u borbu za svoja novinarska i radnička prava.

Pozivamo vas da se pridružite i podsjećamo:

Zašto da se učlanim iako sam student/studentica?

Glavna zadaća sindikata jest borba za radna prava. Usprkos prevladavajućem iskustvu – da studentski ugovor ne osigurava poštivanje radnih prava – Zakon o obavljanju studentskih poslova obuhvaća i obvezuje posrednike u ovom obliku zapošljavanja na zaštitu prava koja sljeduju iz ovog Zakona: (čl.9.(8) Posrednik je dužan zaštititi izvođača i pružiti mu pravnu pomoć i zaštitu u vezi s ostvarivanjem svih prava iz ugovora.) Učlanjivanjem u sindikat počinjete štititi svoja radna prava od prvog dana. Naime, poslodavci u svim granama jako vole rad na studentski ugovor, jer na njega ne plaćaju doprinose, poreze i prireze, budući da osiguranje za studente pokriva država. Zbog toga su skloni koristiti studentski rad i tamo gdje je dopušteno, i tamo gdje je nedopušteno. Studentski rad se također ponekad zna koristiti za isplaćivanje osoba koje nisu radile na studentski ugovor, niti su studenti, naravno uz minimalnu naknadu za studenta posrednika. Također, studentski rad koristi se i tamo gdje bi po zakonima trebalo postojati stalno radno mjesto, pa se stoga zapravo koristi kao prikrivanje radnih odnosa. Budući da na pravosuđe u Hrvatskoj ne možete računati da će vas zaštititi, jedina funkcionalna alternativa je sindikat, koji je tu da u teškim situacijama osigura za vas i pravnu a ponekad i socijalnu pomoć. U situaciji globalne pandemije, i svih olakšica koje je država privremeno uvela za rad, poslodavci su često ignorirali studentska radna prava te radnim studentima krivo objašnjavali da nemaju pravo ni na kakve naknade. Studentski centri koji su izdali ugovore imaju pravnu obavezu zaštitit studente radnike, što u pravilu ne rade. Stoga je još jedina adresa na koju se možete obratiti za zaštitu svojih prava ostao Sindikat.

Sindikat nije samo platforma za zaštitu vlastitih radnih prava. On je isto tako i jedna profesionalna mreža u kojoj se novinari okupljaju. Novinarstvo je jedna od najdruželjubivijih struka uopće, stoga druženje podrazumijeva i kolanje informacija, osigurava vam da budete dio novinarske struke i prije nego pronađete posao i daje vam niz insajderskih pogleda i kontakata na to kako industrija realno funkcionira. SNH je tu da pomogne studentima koji žele raditi u medijima da im olakša snalaženje u medijskom prostoru i samim time i karijerno samousmjeravanje. Sindikat također može pomoći članovima da pristupe teško dostupnim informacijama o industriji ili kontaktiraju druge članove za nastavu, seminare, diplomske radove, disertacije. Studentski članovi također imaju punopravni članski pristup sadržaju web stranice ograničen na članove.

 Što mi Sindikat novinara Hrvatske nudi?

Početak rada u medijima nije lak, SNH je tu da pomogne. Studenti novinarstva i srodnih smjerova mogu se učlaniti u sindikat kao studenti.

Studenti mogu osnovati svoju Odbor za mlade u sklopu kojega mogu graditi važne zagovaračke politike za mlade novinare, organizirati tribine, aktivnosti za mlađe, širiti informacije o sindikatu među svojim kolegama, povezivati kolege, umrežavati se.

Članstvo u sindikatu i vaša SNH iskaznica važan su početak vaše karijere u medijima. Početak u novinarstvu može biti težak, konkurencija je velika – poslodavci brzo iskorištavaju nove novinare koji se ne znaju uvijek obraniti ili postaviti. Svoje interese na poslu morate zaštititi, što je vještina koja mladim novinarima jako nedostaje. Na fakultetu nas nitko ne pripremi za iskorištavanje koje dolazi sa prvim poslovima poslije fakulteta. Početak u novinarstvu može biti tako težak i nepodnošljiv da mnogo ljudi odustane od struke i nikad se ne vrati u nju, što u konačnici šteti i kvaliteti same struke. Za početak je važno da znate svoja prava, a mi smo tu da vam pružimo pomoć, damo snagu, znanja i vještine da ih zaštite. Vaš početak u novinarstvu, ujedno je vaš stav, a on će uvelike odrediti smjer vaše karijere.

Studentsko članstvo traje koliko i sam studij, bilo da se radi o preddiplomskom, diplomskom, postdiplomskom ili dodatnoj edukaciji. Nakon toga, možete se učlaniti kao redovni član. Vaše članstvo u SNH vaša je putovnica za karijeru u industriji – ako imate problema na poslu, sindikat će vam pomoći, od savjeta i zastupanja do pravne podrške i stručnog usavršavanja.

 Nudi li sindikat kakve povlastice i dodatna usavršavanja?

Kao član SNH imat ćete pristup nizu mogućnosti i prednosti. Dobivaju prilika za upoznavanje I povezivanje s novinarima i novinarkama iz brojnih redakcija u našoj zemlji, susjednih zemalja i općenito zemalja EU. Takva mreža industrijskih poznanstava osigurava studentima koji se učlane u SNH komparativnu prednost pred kolegama koji nisu iskoristili sindikat za poslovno umrežavanje u konačnici lakšu zapošljivost. Sindikat nudi pristup edukacijama, treninzima i brojnim drugim aktivnostima u čijoj organizaciji sudjeluje SNH. Kroz sudjelovanje u sindikatu možete brže i jednostavnije doći o informacija i savjeta potrebnih za razvoj karijere. Dobivate mogućnost aktivnog oblikovanja medijske industrije tako što imate kanal putem kojega možete dati svoj glas, razviti svoje ideje i predlagati aktivnosti i kampanje SNH-a (o pitanjima u rasponu od zaštite radničkih prava, jednake plaće, zaštite novinara, slobode govora, zaštite izvora, raznolikosti u medijima, problem online zlostavljanja, tužbi, napada na novinare, pa sve do izgradnje zakonodavnih okvira).

Naša je borba zajednička. Kad se mi umirovimo ostat će samo vaša. Priključite se i pomozite da se izborimo za kvalitetno novinarstvo; bolje zapošljavanje; veća radna prava, uključujući plaću, bolje radne uvjete, zdravstvenu zaštitu i pravo na odmor. Zajedno se borimo za sindikalnu i novinarsku etiku. Zalažemo se za kraj svih oblika nejednakosti i diskriminacija na poslu. Potičemo raznolikost medija i zagovaramo javnu funkciju medija. Borimo se za poštenu plaću za sve, uključujući pripravnike kao i za onemogućavanje besplatnog rada. Ove stvari vašu generaciju pogađaju više nego starije: novi i nesigurni oblici radi postali su norma za neke novinare. Prekarni oblik rada ušao je u medije u prethodnoj generaciji i osakatio struku. Smanjio je plaće, uveo honorare koji su povremeni, privremeni i ne osiguravaju mirovinu. Prekarni oblici rada prebacili su veliki teret proizvodnje vijesti na novinare istovremeno razbijajući naša radna i socijalna prava u paramparčad. Razina prava u novinarstvu, plaće, honorari, pa i kvaliteta struke vidno je degradirala u posljednjih 30 godina, a posebno je to vidljivo u posljednjih 15-ak godina. Ovaj štetan proces smo počeli zaustavljati prije desetak godina, no bez da osigurano generacijsku borbu, u ovome ne možemo uspjeti. Stvar koju treba imati na umu je da se sadašnje generacije bore za bolju budućnost mlađih, stoga je sudjelovanje onih koji će punopravnim novinarima tek postati od presudne važnosti za budućnost i kvalitetu novinarstva u Hrvatskoj.

A što je zapravo sindikat?

Sindikat je organizacija radnika koja se bori za poštivanje i poboljšavanje radnih odnosa i čija je zadaća kontinuirana borba za sve bolje radne uvjete. Sindikati su treći vrh trokuta takozvanog socijalnog dijaloga te su ovlašteni za pregovore sa poslodavcima i državom o uvjetima rada, plaći i zaštiti na radu.

Kako sindikat djeluje?

Sindikat novinara Hrvatske okuplja brojne novinare i novinarke, povezujemo se s medijskim stručnjacima i stručnjacima za radno pravo, funkcioniramo kao stabilna organizacija već više od trideset godina te aktivno i progresivno prilagođavamo svoj rad vremenu u kojem djelujemo. Tako smo u pandemiji zajedno sa Hrvatskim novinarskim društvom izborili znatna socijalna i ekonomska prava za novinare, kao i status nužnih djelatnosti koji nam je omogućavao da se u epidemiji “normalno” krećemo i obavljamo svoj posao.

SNH djeluje proaktivno i progresivno. To znači da mi ne čekamo da se neki problem dogodi, nego smo se izvježbali predviđati probleme koji slijede iz određenih vanjskih okolnosti na koje ne možemo utjecati i onda djelovati preventivno. Djelujemo na različite načine: prema poslodavcima i mrežama vlasti djelujemo jasno artikulirajući svoje zahtjeve s obzirom na poziciju koju novinarstvo ima u društvu, pritom se služimo dostupnim sindikalnim metodama, od kojih je posljednja javna artikulacija nezadovoljstva u obliku prosvjeda i drugih sličnih metoda. Prema članovima djelujemo tako da podižemo njihovu vrijednost, omogućivši im dodatna sindikalna obrazovanja, usavršavanja i vještine. Prema novinarima koji nisu članovi također djelujemo utoliko što se sva prava (zakonska ali i socio-ekonomska) koja osiguramo od vlasti i poslodavaca, primjenjuju na cijelu industriju, ne samo na naše članove. U suradnji sa Hrvatskim novinarskim društvom također sudjelujemo u podizanju kvalitete struke i rješavanju brojnih drugih strukovnih problema. U suradnji sa međunarodnim sektorskim organizacijama i institucijama osiguravamo međunarodnu prisutnost hrvatske medijske scene, organiziramo brojne edukacije, tribine, aktivnosti, implementiramo brojne projekte od kojih neki i zapošljavaju naše članove. Na primjer, prisustvovanjem na sastancima lokalnih podružnica možete saznati što se događa u lokalnim medijima i zatražili savjet. Studenti-članovi također mogu prisustvovati događajima i konferencijama koje organizira sindikat, što je sjajan način za uspostavljanje kontakata i umrežavanje koje vam znatno povećava mogućnost zapošljavanja u sektoru. Sindikat osigurava gostujuće govornike na mnogim novinarskim i drugim tečajevima diljem Europske unije. Članovi studenata mogu kontaktirati sindikat za govornike na događaju koji organiziraju studenti ili predložiti svojim predavačima da dovedu gostujućeg govornika.

SNH  je glas za novinare i novinarstvo – promičući bolja prava na radu i zalažući se za slobodu medija i etičko novinarstvo.

Ispunite anketu: https://docs.google.com/forms/d/14pgGFOLw7hnMxspSES6eYI8rgZtYccTo86HjcE3DCig/viewform?edit_requested=true

Pridružite se Sindikatu novinara Hrvatske. Na stranici je pristupnica koju ispunjenu trebate vratiti na sinoh@hnd.hr 

Tags:

VEZANE VIJESTI