Neovisni novinarski portal
7.12.2023.
potres / zagrebalije
Dvije godine je trebalo da se zgrada poruši, iako je bila “sigurnosni problem”, a koliko će trebati da se izgradi?

Dvije godine je trebalo da se zgrada poruši, iako je bila “sigurnosni problem”, a koliko će trebati da se izgradi?

Subota, 19. ožujka 2022., gotovo je povijesni datum. Počelo je rušenje jedne od u potresu najteže oštećenih zgrada u centru Zagreba, na uglu Đorđićeve i Petrinjske ulice. I kao da je život stao, i kao da nema važnije vijesti od te koja kasni čak dvije godine! Zagrebački dogradonačelnik Luka Korlaet trenutak rušenja objekta koji je dvije godine ugrožavao sigurnost građana, dočekuje riječima: “Moramo se naoružati strpljenjem”. Zaboga, zar to strpljenje nije, poslije dvije godine čekanja, potpuno potrošeno, a dogradonačelnik poziva na naoružavanje strpljenjem, kao da je jučer bio potres, pa moramo znati da se preko noći sanacija i obnova ne mogu obaviti. Nije li prošlo više od sedam stotina noći od potresa?

Korlaet ponavlja staru tezu bivšeg ministra graditeljstva, Darka Horvata, o kompliciranim imovinsko-pravnim odnosima,  na koje se dvije godine “vadio” neuspješni Plenkovićev ministar, mirne savjesti odgađajući početak obnove.

I sad, evo, opet čujemo da su imovinski odnosi razlog zbog kojega je potresom uništena zgrada na uglu Đorđićeve i Petrinjske, kako kažu- simbol zagrebačkog potresa- dvije godine prijetila prolaznicima, i samo sreći treba zahvaliti da se nije dogodila i kakva teška nesreća.

Ugao Petrinjske i Đorđićeve ulice (foto TRIS/G. Šimac)

-Problem ove zgrade nije bio na Gradu nego na neriješenim imovinsko-pravnim odnosima koji su spriječili i ranije uklanjanje ove zgrade- pozvao se na Horvatov argument Korlaet, sretan da se napokon iz centra grada miče “ovaj sigurnosni problem”.

Najavio je, kako piše Zagreb. info, plan Cjelovite obnove, dokument koji bi idućeg tjedna trebao ugledati svjetlo dana, a sadrži , kaže Korlaet, prijedloge i kako obnoviti Zagreb i kako riješiti imovinsko-pravne odnose. Dio ovog programa, koji se također rađao dvije godine, bit će i prijedlozi za obnovu privatnih kuća čiji su vlasnici nakon dvije godine čekanja izgubili svaku nadu.

Spektakularno rušenje zgrade koja simbolizira početak stvarne obnove u potresom devastiranom Zagrebu, i čišćenje ruševina, trajat će nekoliko dana, pa će do kasno navečer u nedjelju taj dio grada biti zatvoren za promet i osiguran.

Foto: Zagreb.info

Prije rušenja. Neuporabljivo (foto TRIS/G. Šimac)

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI