Neovisni novinarski portal
12.7.2024.
zagrebalije
Arhiva: Tomislav Tomašević u vožnji ručnih kolica (foto Facebook/Kitica Kekić)

U Zagrebu naplata sakupljanja otpada ‘po novom’ od 1. srpnja:
‘Ovo je najjeftiniji mogući i socijalno pravedniji sustav’

Arhiva: Tomislav Tomašević u vožnji ručnih kolica (foto Facebook/Kitica Kekić)

Zagrebačka Gradska skupština prihvatila je u četvrtak novi model naplate usluge sakupljanja komunalnog otpada koji se počinje primjenjivati od 1. srpnja, a osim što će cijena usluge imati fiksni i varijabilni dio, uvest će se novčane kazne za nepropisno odlaganje, izvještava Hina.

Prema odluci, od 1. srpnja građani će plaćati fiksnu cijenu za tu uslugu – sva kućanstva plaćat će 45 kuna, dok će poslovni subjekti fiksno plaćati 90 kuna mjesečno. Uz to, svi će morati miješani komunalni otpad odlagati u za to posebno napravljene, službene vrećice obujma 10, 20 i 40 litara. Kupnjom vrećica čije će cijene biti 2, 4 i 8 kuna, građani će utjecati na ukupnu cijenu usluge odvoza komunalnog otpada.

Osim toga, od početka srpnja svi spremnici za komunalni, ali i ostale vrste otpada – papir, plastiku i metal te biootpad, morat će biti pod nadzorom njihovih korisnika – ili u zaključanim boksovima na javnim površinama, ili unutar katastarske čestice korisnika usluge. Također, kako je ranije najavio zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević, u povijesnoj jezgri Zagreba planira se uvođenje podzemnih spremnika.

Arhiva: Tomislav Tomašević u vožnji ručnih kolica (foto Facebook/Kitica Kekić)

Odlukom su propisane i kazne od 500 kuna za kućanstva, a 1000 kuna za poslovne korisnike koji ne budu odlagali otpad prema pravilima. U slučaju da se radi o zajedničkim spremnicima koje koristi više osoba, iznos kazne podijelit će se na sve korisnike ako se kontrolom ne utvrdi odgovornost pojedinca.

Odluka je većinom glasova prihvaćena nakon višesatne rasprave u Skupštini, gdje su oporbeni zastupnici upozoravali na poteškoće u vezi s naplatom otpada prema količini odvojenog komunalnog otpada, načine kontrole odloženog otpada i, naposljetku, raspodjele odgovornosti za nepropisno odvojen otpad.

Ilustracija: Brdo smeća na Jakuševcu u ljetnoj izmaglici, prije požara… (foto TRIS/G. Šimac)

Gradonačelnik Tomislav Tomašević je u završnoj riječi odgovorio na prozivke oporbe, ocijenivši da je novi model naplate socijalno pravedniji od postojećeg.

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI