Neovisni novinarski portal
8.12.2023.
'rvatska / hrvatska do dublina
Porezna uprava krenula u oporezivanje naših “inozemaca”: Mnogi poručuju da će se prije odreći hrvatskog državljanstva nego dopustiti da im zavlače ruku u njihov džep!

Porezna uprava krenula u oporezivanje naših “inozemaca”:
Mnogi poručuju da će se prije odreći hrvatskog državljanstva nego dopustiti da im zavlače ruku u njihov džep!

Porezna uprava (PU) uputila je u utorak poziv građanima rezidentima Republike Hrvatske na dobrovoljnu prijavu inozemnih primitaka, s obzirom da je uočeno da određeni broj građana nije ispunio tu obvezu. Inače, oko 120 tisuća građana godišnje prijavi 6- 7 milijardi kuna inozemnih primitaka, a u Poreznoj upravi tvrde da obvezu prijave ima bar još njih 200 tisuća, od kojih mnogi ne znaju što im je činiti, piše HRT.

-Pozivaju se građani rezidenti Republike Hrvatske koji su ostvarili inozemne primitke (primjerice plaće, mirovine, drugi dohodak, kamate na štednju, dividende i dr.) u ovoj ili ranijim godinama, a do sada ih nisu prijavili Poreznoj upravi RH, da to učine prije zaprimanja službenog poziva- objavila je Porezna uprava na svojoj internetskoj stranici koncem prosinca prošle godine,  a onda poziv opetovala posredstvom medija koncem tjedna. Jer, u međudržavnoj razmjeni poreznih tijela RH i drugih država o primicima hrvatskih rezidenata primijećeno je da neki od njih nisu prijavili svoje inozemne prihode.

Iz Porezne uprave upozoravaju da se inozemni primici moraju prijaviti u Hrvatskoj bez obzira je li u inozemstvu porez već plaćen i neovisno o tome hoće li u Hrvatskoj uopće postojati obveza plaćanja poreza (?! )

Izuzetak od obveze prijave inozemnih primitaka su umirovljenici, građani i rezidenti RH, koji mirovine primaju iz Kanade, Kine, Luksemburga, Sjeverne Makedonije, Maroka, Mauricijusa, Njemačke, Omana, Poljske i San Marina.

Zanimljivo je da hrvatska Porezna uprava vabi one koji bi dobrovoljno prijavili inozemni primitak naglašavanjem kako im neće biti obračunate kamate niti izrečene novčane kazne za nepravodobno prijavljivanje inozemnih primitaka. Svi obrasci za prijave građanima su dostupni, napominju iz Porezne uprave, na internetskim stranicama te institucije, a  za dodatne upute građani se mogu javiti i u pozivni centar PU.

Otvaranjem tržišta rada nakon hrvatskog ulaska u EU, mnogi su građani iselili trbuhom za kruhom, a posebno je, kako navodi HRT, popularno postalo njegovati stare i nemoćne u inozemstvu za solidan novac za naše prilike. U Austriji njegovateljice zarađuju do 11 tisuća eura, a toliki je tamo iznos neoporezivog osobnog dohotka. Njegovateljice su prve postale meta poreznika, koji njihove kompletne zarade odmah pretvaraju u kune i oporezuju po hrvatskim zakonima, na što je upozorio i sindikat radnika migranata.

U sličnoj situaciji našili su se i hrvatski iseljenici  koji su odjavili prebivalište u Hrvatskoj, ali se nisu odjavili i na poreznoj upravi. Neki od njih su iz Hrvatske dobili rješenje o poreznom dugu i do 160 tisuća kuna!

Takvi su zakoni, apsolutno prilagođeni za sve okolnosti, kako ih nitko ne bi mogao zaobići. Mnogi se žale da je to dvostruko plaćanje poreza, jer ako su već platili na svoje prihode porez u zemlji u kojoj danas žive, nije korektno da im i Hrvatska, u kojoj su nekad živjeli, naplaćuje dodatni porez. Porezna uprava, međutim, opovrgava da se radi o dvostrukom oporezivanju, nego, tvrde, riječ je o plaćanju razlike poreza na dohodak do iznosa obveze koju bi trebao platiti svaki hrvatski rezident. .

O tome tko je porezni rezident a tko nije odlučuje Porezna uprava. Onaj tko jest, dužan je po odlasku iz Hrvatske prijaviti ukupni svjetski dohodak, neovisno o tome je li i koliko poreza platio u inozemstvu, a PU u Hrvatskoj utvrđuje rješenjem tko mora platiti dodatni porez na dohodak, a tko ne mora.

Oni koji u Hrvatskoj imaju nekretnine, ostvaruju primanja od najma imovine, koriste zdravstveno osiguranje ( koje je u pravilu povoljnije od inozemnog ), ostvaruju životni interes u Hrvatskoj i dužni su prijaviti primanja i plaćati porez. No, često se obveza plaćanja poreza automatizmom primjenjuje na sve one  koji se nisu odjavili iz poreznog sustava, mada su već porezni obveznici drugih zemalja.

Poziv hrvatske Porezne uprave svim našim radnicima u inozemstvu da prijave inozemni dohodak, izazvao je pravu paniku, ali i revolt, među njima. Mnoge je to samo dodatno nagnalo da povuku cijele obitelji sa sobom i trajno napuste Hrvatsku.

Ima i onih kod kojih je ova “porezna prijetnja” izazvala takvo ogorčenje da su poručili da će se odmah odreći hrvatskog državljanstva ukoliko im država prepuna uhljeba, i nakon odlaska iz Hrvatske, bude gurala ruku u njihov džep. Uzet će, kažu, državljanstvo zemlje u kojoj danas žive, ali neće dozvoliti nikome u Hrvatskoj da živi na njihovoj grbači, Uostalom, i otišli su zbog politike kakva se vodi kod kuće, a sad ih se, iako više ne žive u Hrvatskoj, želi porezno oderati. E neće!, poručuju.

Tags: , ,

VEZANE VIJESTI