Neovisni novinarski portal
22.7.2024.
predsjednik RH / Vojska
Nastavlja se “rat” Pantovčaka i šefa MORH-a: Milanović optužio ministra da i dalje šikanira vojni vrh, a Banožić uzvratio da se predsjednik vodi Titovom “nemojte se držati zakona kao pijan plota”…

Nastavlja se “rat” Pantovčaka i šefa MORH-a:
Milanović optužio ministra da i dalje šikanira vojni vrh, a Banožić uzvratio da se predsjednik vodi Titovom “nemojte se držati zakona kao pijan plota”…

Otvorena je nova runda “rata” između predsjednika Zorana Milanovića i ministra obrane Maria Banožića. Iz Ureda predsjednika Republike u srijedu je stiglo prioćenje u kojem se ministra Banožića optužuje da nastavlja sustavno šikanirati vojni vrh i sve veći broj vojnika kojima i dalje uskraćuje isplatu pripadajućih materijalnih prava za zakonito obavljene zadaće, čime ugrožava djelovanje OSRH. Iz MORH-a su odmah uzvratili kontraoptužbama, prozivajući Milanovića da nije ulagao u HV, iako je to mogao…

U priopćenju iz Ureda predsjednika, kojeg potpisuje glasnogovornik Nikola Jelić, stoji:

“I nakon što je izvanredni inspekcijski nadzor, kojega je pokrenuo sam ministar, utvrdio kako Glavni stožer OSRH i načelnik Glavnog stožera nisu postupali protivno zakonu u pružanju potpore Uredu predsjednika Republike, taj isti ministar opet je optužio admirala Roberta Hranja da postupa protivno Zakonu o obrani jer je pružio potporu Uredu predsjednika Republike slanjem vojnika na ceremoniju polaganja vijenca povodom obilježavanja 30. godišnjice ukopa hrvatskih branitelja poginulih u Kusonjama (5. veljače 2022.) i slanjem vojnika na ceremoniju polaganja vijenca na obilježavanju 30. godišnjice osnutka 2. Topničkog diviziona Đakovo kod Spomen obilježja hrvatskim braniteljima u Đakovu (5. veljače 2022.).

Umjesto da objavi zapisnike Inspektorata obrane – kao što je to više puta tražio i Predsjednik Republike – koji potvrđuju kako Glavni stožer OSRH ne postupa protivno zakonu kada pruža potporu Uredu predsjednika Republike, ministar obrane nastavio je svoje prljavo političko djelovanje koje je započeo, vidimo sada, još kao ministar državne imovine. Napokon je jasno i zbog čega ne želi javnosti otkriti zapisnike Inspektorata obrane: taj ministar specijaliziran za lov u mutnom otkrio bi da sada zloupotrebljava hrvatske zakone na štetu Hrvatske vojske kao što je ranije zloupotrebljavao zakone na štetu državne imovine.

U svojoj jadnoj namjeri da si dade na važnosti koju nema ni po Ustavu, niti po zakonu – a pogotovo nema po sposobnostima – ministar je slanjem gotovo 200 spomenutih dopisa načelniku Glavnog stožera bezuspješno pokušao ispolitizirati i zastrašiti vojni vrh. Ni u jednom dopisu, međutim, ministar se ne poziva, jer se ne može pozvati, na određenu zakonsku odredbu budući da nema takve koja bi njemu dala za pravo. Utvrdio je to, uostalom, i Inspektorat obrane kojega je ministar bezuspješno instruirao.

A koliko je nedosljedan sam sebi u svojim muljanima vidi se iz sljedeće činjenice: nakon što je dobio nalaz Inspektorata obrane, Banožić je u siječnju prestao slati svoje dopise i prestao optuživati vojni vrh za nezakonito pružanje potpore Uredu predsjednika Republike. Sedam zapovjedi načelnika Glavnog stožera kojima se pruža potpora Uredu predsjednika Republike, koje su izdane nakon dostave zaključaka Inspektorata obrane, nisu mu bile sporne.

A onda se ovoga tjedna ministar valjda uplašio da prestaje biti koristan šefu, pa je opet počeo slati dopise Glavnom stožeru. Računajući na potporu svoga šefa, predsjednika Vlade Andreja Plenkovića – kojemu je zaštita nesposobnih i korumpiranih ministara svakodnevni posao – Banožić si je opet umislio da može zastrašiti vojni vrh slanjem šikanoznih dopisa iz kojih se vidi kako niti razumije Zakon o obrani, niti mu je stalo do poštivanja zakona.

Da mu poštivanje zakona nije osobina svjedočimo od početka njegovog političkog djelovanja: čim se dočepao upravljanja državnom imovinom, Banožić si je sredio korištenje jednog od najvećih stanova u državnom portfelju, iako nije imao pravo na njega. Lovac u mutnom nije tu stao, pa se iz ministra državne imovine brzo prometnuo u dilera državne imovine kojim bi se pozabavio i DORH, da nije na kratkoj Plenkovićevoj uzici. Umjesto da državi osigura naplatu za korištenje državnih prostora, zahvaljujući ministru država je izgubila milijune zbog neplaćene najamnine.

Samo takav valjda mogao je biti nagrađen mjestom ministra obrane s kojega je nastavio lukrativno tumačenje i korištenje zakona. Ne znajući što je zadaća i uloga Hrvatske vojske, posuđivao je besplatno raketnu topovnjaču HRM-a, koristio vojne avione kao osobnu taxi službu, a vojnu mehanizaciju za osobnu promidžbu po svojoj izbornoj jedinici.

Iako je teško reći što je najgore što taj nesposobni ministar radi, nasrtajem na vojni vrh i hrvatske vojnike prešao je granicu na kojoj ga čeka polaganje računa. Zakonom propisanu isplatu materijalnih prava, nakon pripadnika Počasno zaštitne bojne, sada tatovski uskraćuje i vojnicima HRZ-a, Zapovjedništva za potporu i Pukovnije vojne policije. Hrvatski vojnici izvršili su svoje zadaće – pružajući potporu Uredu predsjednika Republike – prema zakonu i moraju biti plaćeni za to. U posve jasnom i argumentiranom dopisu, objasnio mu je to i načelnik Glavnog stožera koji nepismenom Banožiću mora gotovo pa nacrtati kako provedba zadaća koje obavlja Vojna policija, na primjer, ne može biti uvjetovana nikakvim prethodnim suglasnostima.

Načelnik Glavnog stožera učinio je sve da objasni ministru zakone i pozvao ga je da hrvatskim vojnicima isplati sve neisplaćene naknade, sada već više od 33 tisuće kuna, koje im je ministar nezakonito, njemu svojstveno, zapravo oteo. Jednako tako, objasnio mu je kako Glavni stožer ne postupa suprotno Zakonu o obrani prilikom donošenja zapovijedi o pružanju potpore Oružanih snaga RH Predsjedniku Republike i Vrhovnom zapovjedniku OSRH jer je i izvanredni inspekcijski nadzor utvrdio kako nema nepravilnosti u postupanju Glavnog stožera OSRH. Bilo je to jasno svakom pismenom, osim ministru obrane, i ranije jer Zakon o obrani je jasan.

Ministrovi dopisi načelniku Glavnog stožera – kojima sebe uporno želi ugurati u zapovjedni lanac – nakon svega mogu se tumačiti ne više samo kao nepoznavanje i zloupotreba zakona, već kao politička agresija na ustavni poredak i Hrvatsku vojsku. Ministrov pokušaj da se ograniči ustavna ovlast Predsjednika Republike kao Vrhovnog zapovjednika OSRH, omalovažavanje načelnika Glavnog stožera i šikaniranje hrvatskih vojnika nepopravljivo šteti funkcioniranju zapovjednog lanca, unosi nemir u Hrvatsku vojsku i ugrožava normalno djelovanje Oružanih snaga RH.

Vodeći brigu o funkcioniranju Oružanih snaga RH i štiteći Hrvatsku vojsku od ministrove nesposobnosti i politizacije, Predsjednik Republike više je puta upozorio i predsjednika Vlade na njegovo štetočinsko djelovanje. Budući da se predsjednik Vlade oglušio na svaki argument i nastavlja štititi svog, po svemu što vidimo, ne samo nesposobnog već i za korupciju osumnjičenog ministra, sva odgovornost za izglednu štetu u Hrvatskoj vojsci bit će na Andreju Plenkoviću”, poručuje se u priopćenju s Pantovčaka

Banožić i Hranj na svečanom dočeku helikoptera u dijelovima (foto HTV)

MORH je ovog puta bio ekspeditivan u obrani “časti i ugleda” svoga ministra. Evo što su odgovorili na priopćenje s Pantovčaka:

“Priopćenje koje je objavio Ured predsjednika Republike Hrvatske dana 9. veljače 2022. ‘Ministar obrane nastavlja šikanirati vojni vrh i hrvatske vojnike čime ugrožava djelovanje Oružanih snaga RH’ ponovno je pokazalo koliko je Predsjednik Republike opsjednut ministrom obrane.

Zlonamjerne su i neistinite tvrdnje Zorana Milanovića u kojima ističe kako ministar obrane Mario Banožić nastavlja šikanirati vojni vrh i hrvatske vojnike te ugrožava djelovanje Oružanih snaga Republike Hrvatske.

Ministru Banožiću na prvom je mjestu dobrobit svakog pripadnika Hrvatske vojske i u postupanju se vodi isključivo zakonom. Nezakonita postupanja prakticira Predsjednik Republike koji zaobilazi i ne poštuje propisane procedure te time upravo on radi štetu pripadnicima Hrvatske vojske.

Kao što smo više puta naveli isplata naknada ne bi bila sporna da je zahtjev za angažiranjem hrvatskih vojnika došao službenim putem iz Ureda predsjednika Republike Hrvatske u Kabinet ministra obrane što je jedino u skladu sa zakonom.

U ovom slučaju Zakon o obrani upravo provodi ministar obrane, a Predsjednik Republike kao pravi Titov gardista drži se one Titove ‘nemojte se držati zakona kao pijan plota’.

Dok je bio predsjednik Vlade Zoran Milanović imao je priliku ulagati u Hrvatsku vojsku, ali to nije činio, štoviše svojim zanemarivanjem naštetio je Hrvatskoj vojsci. Za razliku od tog vremena, Vlada predsjednika Andreja Plenkovića u Hrvatsku vojsku ulaže više nego što se ikada ulagalo, razvija Oružane snage i drži do standarda hrvatskih vojnika, a ne koristi Hrvatsku vojsku kao svoju privatnu igračku, što radi Milanović.

Kada ministra Banožića javno poziva za dilanje nekretnina, javno pozivamo Milanovića da se očituje o adaptaciji i ulaganju u državnu rezidenciju na Hvaru uoči njegova prvog ljetovanja kao predsjednika, koja je iznosila nekoliko stotina tisuća kuna. Zanimljivo je da Maja Đerek, to nije spomenula u svojim zviždačkim svjedočenjima.

U ovom trenutku ministar obrane ne bi komentirao znakoviti izričaj kojim se Predsjednik koristi nazivajući ga ‘dilerom’. Ostavljamo javnosti da prosudi zašto je termin dilera tako blizak našem Predsjedniku”, navodi se u priopćenju MORH-a.

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI