Neovisni novinarski portal
5.6.2023.
nasilništvo / POLITIKA
“Milijarda ustaje protiv nasilja nad ženama i djevojčicama”: Kako je počelo, femicid bi mogao biti ono što će obilježiti 2022.

“Milijarda ustaje protiv nasilja nad ženama i djevojčicama”:
Kako je počelo, femicid bi mogao biti ono što će obilježiti 2022.

Godina nije ni počela a već su tri žene u Hrvatskoj tragične žrtve nasilja muškaraca. Nastavi li se ovako, ovo bi mogla biti i rekordna godina po toj zastrašujućoj, crnoj statistici. Lani je 14 žena ubijeno od muške ruke. A ženske udruge su i ove godine, deseti put za redom, sudjelovale u globalnoj kampanji “Milijarda ustaje protiv nasilja nad ženama i djevojčicama”, plesnim performansom “Petnaest”, kojim su upozorile da je u Hrvatskoj svakih 15 minuta jedna žena izložena nekom obliku nasilja, najčešće od njihovih partnera i bliskih osoba.

Regionalna koordinatorica kampanje Rada Borić, skrenula je pozornost javnosti na nužnost predane i kontinuirane bore protiv nasilja nad ženama i podizanja svijesti o raširenosti te pojave koja nažalost i dalje uzima maha.
“Milijardu žena u ovom trenutku u svijetu je zlostavljano, a Hrvatska nažalost nije iznimka, ali i milijarda stabala je posječeno, rijeke i šume devastirane”, kazala je na zagrebačkom performansu Borić, pokušavajući povezati dva fenomena: ugrožavanje planete, jedine koju imamo za život čovjeka, i ugrožavanja žena koje su najčešće žrtve nasilja.

Na činjenicu da je kod nas svakih 15 minuta jedna žena izložena nasilju dobrim dijelom utječu presude koje niskom razinom sankcija, i benevolentnim odnosno društva prema zlostavljačima, na određeni način potiču nasilnike. Hrvatska, shodno tomu, na milijun stanovnika ima više ubijenih žena od Francuske. Stoga, poruka je da nema isprike za nasilje, kazala je Borić, prenosi N1.

Na skupu je govorila i pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić koja je ukazala na poraznu, crnu statistiku u Hrvatskoj. Samo u prvih 40 dana ove godine, istaknula je, imamo tri ubijene žene, tri zatočene žene i nekoliko pokušaja ubojstva i prijetnji oružjem, što govori da je femicid nešto čime će 2022. godina biti obilježena- rekla je pravobraniteljica.

Lani je u Hrvatskoj bilo ukupno 30 ubojstava, pri čemu je ubijeno 16 muškaraca i 14 žena. No, u preko 90 posto slučajeva muškarci su ubijali druge muškarce, a spomenutih 14 žena u prošloj godini, također su ubile njima bliske muške osobe, rekla je Ljubičić.

Nažalost, i dalje su kazne za počinitelje preblage. Na uzorku od 1200 presuda, manje od 10 posto je zatvorskih kazni za rodno uvjetovano nasilje, koje se u pravilu sankcionira uvjetnim i novčanim kaznama. Znači li to da život žene vrijedi manje od života muškarca?

Hrvatskom društvu prijeko je potrebno kvalitetno educiranje, preveniranje nasilja i senzibiliziranje javnosti za nultu toleranciju na nasilje, i primjereno sankcioniranje kaznenog djela nasilja nad ženama.

Ništa od toga nije moguće bez involviranosti državnih institucija u borbu protiv nasilja nad ženama, ali ne na retoričkoj i deklarativnoj razini, nego na zakonodavnoj i pravnoj. Nije dovoljno donijeti zakone, pogotovo ako ih se tretira kao alibi države i dokaz njezine borbe protiv nasilja nad ženama. Bitno je da se sa svim svojim institucijama i raspoloživim mehanizmima država pobrine za njihovu dosljednu primjenu.

Poput zagrebačke akcije posvećene borbi protiv nasilja nad ženama, slične su manifestacije održane i u Križevcima, Rijeci, Varaždinu, Slatini, Vukovaru, Bjelovaru…

Ilustracija/Izvor:pixabay.com

 

Tags: , ,

VEZANE VIJESTI