Neovisni novinarski portal
2.2.2023.
'rvatska / HNB / POLITIKA
Impresivna imovinska kartica guvernera HNB-a Borisa Vujčića i “slatki život” na državnim jaslama…

Impresivna imovinska kartica guvernera HNB-a Borisa Vujčića i “slatki život” na državnim jaslama…

Boris Vujčić, guverner Hrvatske narodne banke, za svoju i budućnost svoje obitelji, ne mora brinuti. Kakav god bio epilog afere kojoj se našao u središtu, taj se dobro potkožio i svoju obitelj obilato namirio. Pogledajte samo što je sve u njegovoj friško ažuriranoj imovinskoj kartici navedeno, što je sve to stekao radeći cijeli radni vijek za ( siromašnu, opljačkanu ) državu…

Boris Vujčić (Wikipedia)

Kako piše Index, guverner je u zadnjih godinu dana osjetno povećao imovinu, pa u imovinskoj kartici kod Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, sada, po prvi put, navodi stan u Zagrebu površine 92 kvadrata, čija je vrijednost procijenjena na dva milijuna kuna, garažu i  kuću u Sabunikama kod Zadra čija je vrijednost navodno 1,5 milijuna kuna, a ima i oko 16 tisuća kvadrata livade u Kutini. I sve je to naslijedio od majke…

Bogati guverner HNB-a prijavljuje sada i vrlo solidnu štednju, stečenu u zadnjih godinu dana, a ona iznosi 110.180 eura i 468.506 kuna, ili ukupno 1, 3 milijuna kuna. U kartici prikazuje i primitak od Nagrade Lamfalussy za 2021. u iznosu od  511.020 kuna koju mu je dodijelilo Izvršni odbor Mađarske narodne banke ( MNB ) za “iznimno pojedinačno djelovanje i životno postignuće pojedinaca na međunarodnoj sceni koja utječe na rad središnjih banaka i međunarodnog financijskog sustava općenito”.

Guverner zna zašto radi, kako bi rekli naši ljudi. Znao je što čini i kada je možebitno prodavao dionice banaka čije je poslovanje kao zaposlenik, pače, jedan od direktora HNB-a, bio dužan nadzirati. Zna Vujčić što se i kada isplati. Čovjek je pun k’o brod. Njegova mjesečna plaća iznosi 48.500 kuna, i stalno raste, pa je ovog trenutka duplo veća od premijerove koja je tek nešto iznad 23 tisuće kuna. A gotovo da mu i ne treba, jer vozi službeno auto, tanka gorivo na trošak HNB-a, parkira se na račun HNB-a, putuje na račun HNB-a, ubire skupe inozemne dnevnice, puni osobne račune i plaća mu dođe k’o džeparac.

Zanimljivo je da je Boris Vujčić prvi put popunio imovinsku karticu 2011., kao zamjenik guvernera HNB-a, i tada se pohvalio zamjetno skromnom imovinom, tek zemljištem u Istri i minijaturnim lokalnom od 12 kvadrata u Importane galeriji u Zagrebu. Od tada do nedavno nije, sudeći po imovinskoj kartici, imao ni štednje, ni kuća, ni stanova. Sve je to nagomilao unatrag zadnjih godinu dana. Darovnim ugovorom od majke koja mu poklanja stan od dva milijuna kuna vrijednosti, s pravom doživotnog uživanja, garažu i kuću kod Zadra, per fin i livadu u Kutini

A ni to nije sve. Jer, lani je Vujčić od edukacija zaradio oko 50 tisuća kuna, a primio je i dodatnih 131.503 kune temeljem ugovora  HNB-om na ime korištenja službenog automobila i parkinga, sve troškove, dakle, i gorivo, podmiruje HNB, uplaćene premije životnog i dobrovoljnog mirovinskog osiguranja i što li sve taj ne dobiva u ime svoga pregalačkog rada u Hrvatskoj narodnoj banci.

Zaslužio je, jer kad ga hrvatski građani suočeni s udarom inflacije i dramatičnog rasta cijena pitaju za savjet, on im spremno izlazi u susret s genijalnom idejom da kupuju jeftinije, da prate po trgovačkim lancima cijene i biraju one u kojima je jeftinije ( ?! ) Inače, hrvatski građani toga se ne bi dosjetili, nije im  nužno, pa bi kupovali odreda, makar i po najvećim cijenama . Ali, zar nije zadaća HNB-a provedba politike zaštite potrošača, njihove informiranosti i edukacije kao preduvjeta za povjerenje potrošača u institucije čijim se uslugama koriste, što pridonosi stabilnosti i razvoju financijskog sustava u cjelini ( tako HNB sama piše o sebi ! ).

Boris Vujčić je karijeru započeo kao asistent na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu 1989., imenovan je direktorom Direkcije za istraživanja Hrvatske narodne banke. 1996., potom je 1997. postao docent na zagrebačkom Ekonomskome fakultetu, a izvanredni profesor 2003.. Zahvaljujući Fulbrightovoj stipendiji koju je dobio 1994./1995. doktorski studij je pohađao na Odsjeku za ekonomiju Michigan State Universityja  u SAD-u. Godinu dana poslije angažiran je u Bruxellesu u Europskoj komisiji najprije kao pripravnik, a potom i kao vanjski suradnik za monetarne poslove ( 1995-/96. ).

Od 1996. do 2000. bio je na poziciji direktora Direkcije za istraživanje HNB-a, a onda ga je , u srpnju 2000. Sabor imenovao za zamjenika guvernera i na toj funkciji ostaje do 2012. kada postaje guverner.

Nisu ga ni nagrade zaobilazile. Publikacija GlobalMarkets proglasila ga je najboljim guvernerom u srednjoj i istočnoj Europi 2018., a časopis The Banker guvernerom godine ( 2018. ), da bi 2021. od Mađarske narodne banke dobio je Nagradu Lamfalussy, međunarodno priznanje za ukupnu karijeru, ali s posebnim naglaskom na zasluge za uspješno hrvatsko EU-integriranje. Trenutno obnaša drugi šestogodišnji guvernerski mandat.

Ostavlja dojam osobe koja se vrlo ugodno osjeća u ulozi pripadnika zagrebačke elite, dapače, imponira mu da ga se tretira kao celebrityja. Klasičan je primjerak bonvivana stasalog na državnim jaslama. I kao direktor u HNB-u, i kao zamjenik, a potom i guverner Hrvatske narodne banke, činilo se da više računa vodi o interesima banaka koje po funkciji treba nadgledati, nego građana u čijoj bi zaštiti HNB morao prioritetno biti.

Primjerice, slučaj sa kreditima u švicarskim francima pokazao je da mu interes građana nije prvi na pameti, jer da jest HNB bi na vrijeme reagirao i do “slučaja franak” ne bi ni došlo.  Nije se kao guverner iskazao ni u recentnoj aferi s minusima na računima građana. Naprotiv, reagirao je tek kada se otkrilo da su banke manipulirale s prešutnim minusima. Suspektna je i njegova uloga u aferi Borg i vladinoj operaciji “spašavanja Agrokora”. U vrijeme žustrog stvaranja Lex Agrokora, razmjenjivao je e-mailove s lešinarskim fondom Knighthead koji je na kraju postao jedan od vlasnika Agrokora. Osim što ga sporni mailovi ozbiljno kompromitiraju već sami po sebi, pitanje je i je li Vujčić dilao povlaštene informacije i ogriješio se o zakone.

Njegov je životni moto “ne talasaj”, iznimno je politički prilagodljiv, i odan svakoj vlasti koja će njegovo održanje na vrhu HNB-a podržati, a bajke o neovisnosti i samostalnosti HNB-a mogu objesiti mačku o rep.  Sama činjenica da se guverner bira voljom vladajuće većine u Saboru, čini ga ovisnim. Koliko god je svojevremeno kotirao kao Milanovićev, danas je očito Plenkovićev čovjek, s kojim intenzivno surađuje u pripremama za uvođenje eura, a govori se da ga čeka i vrlo zanimljiva međunarodna karijera ( navodno, u Europskoj središnjoj banci ) .

Kako god, Boris Vujčić se uvijek napajao iz javnog novca, od države, odnosno poreznih obveznika. Mi smo izvor njegovog “slatkog života” i stup njegove karijere…

 


VEZANE VIJESTI