Neovisni novinarski portal
3.12.2023.
političarenje / POLITIKA
Boris Miletić napustio IDS, baš u trenutku kad je vodstvo stranke najavilo pokretanje stegovnog postupka protiv njega!

Boris Miletić napustio IDS, baš u trenutku kad je vodstvo stranke najavilo pokretanje stegovnog postupka protiv njega!

Tek što je Predsjedništvo IDS-a objelodanilo da pokreće stegovni potupak protiv Borisa Miletića, nekadašnjeg šefa stranke i aktualnog IDS-ovog župana, Miletić je ekspresno napustio IDS. Zanimljivo je da iz stranke uporno odbijaju kazati koji su to Miletićevi krimeni, te umjesto konkretnih grijeha navode tek “kršenje etičkog kodeksa i Statuta stranke”. Što to konkretno znači, Predsjedništvo više i nema obavezu objašnjavati, jer im je Miletić svojevoljnim izlaskom iz IDS-a pomrsio račune i stegovni postupak učinio deplasiranim.

Predsjednik IDS-a Dalibor Paus izvijestio je novinare da je Predsjedništvo stranke odlučilo pokrenuti stegovni postupak protiv Borisa Miletića, za što je, od 18 prisutnih, podršku dalo njih 17. Samo jedan član Predsjedništva ostao je suzdržan. Odluku su, kazao je Paus, donijeli u teškoj raspravi, ali o meritumu stvari ne može govoriti, jer treba dati priliku Predsjedništvu da čuje sve argumente i donese presudu.

IDS je odlučio da svoj prljavi veš neće rastirati javno,  najvažnije je sačuvati integritet stranke i međusobno poštivanje, jer, smatra Paus, treba voditi računa o tome da su tu radi onih koji su ih izabrali da ih zastupaji i da se bore za njihove interese. Miletiću će dati priliku da se brani pred Predsjedništvom i iznese svoje viđenje stvari, rekao je šef IDS-a. Miletić je član IDS-a i za njega vrijede ista pravila kao i za svakog drugog člana, bez obzira na funkciju,  naglasio je Paus. Dapače, njegova je odgovornost i veća upravo zbog funkcije koju obnaša.

Nije Paus stigao ni zaključiti konferenciju za novinare, a već je stigla vijest o tome da je Boris Miletić istupio iz IDS-a.

“Temeljem članka 9. i 10. Statuta IDS-a s današnjim danom 5. veljače 2022. godine istupam iz IDS-a”, napisao je istarski župan u objavi na društvenim mrežama.

Miletić je time, nakon 26 godina, prestao biti član IDS-a, stranke čiji je bio predsjednik, a trenutno je IDS-ov župan Istarske županije. Tu njegovu poziciju stranka ne dovodi u pitanje, izabran je na neposrednim izborima, voljom birača, i ta funkcija nije u vezi sa stegovnim postupkom, objasnio je i Paus.

Za Hinu je Miletić izjavio kako mu je žao što sve ovo gleda u vlastitoj stranci, ali, poručio je, neće nikada popustiti ni odustati od obrane interesa građana Istre koji su ga izabrali.

Navodno je povod za pokretanje stegovnog postupka protiv Miletića bio njegovo autokratsko vođenje stranke, no, Miletić nije više na čelu IDS-a,  pa se time teško može objasniti odluka Predsjendištva . Spekuliralo se i da iza svega stoji Ivan Jakovčić, ali je to Paus izrijekom demantirao.

Nije Miletić prvi koji je svojoj stranci uskratio “zadovoljstvo” da mu “sudi” i da ga eventualno izbacuje iz članstva. Učinio je to nedavno i Hrvoje Zekanović, dočim je stranka, Hrvatski suverenisti, najavila pokretanje stegovnog postupka protiv njega zbog žestokog istupa u Saboru i prozivanja kolega radi necijepljenja.

No, za Zekanovića je jasno što mu je presudilo. Za Miletića javnost o razlozima zasad ništa ne zna. S obzirom da je riječ o stranci koja tri desetljeća upravlja Istrom, koja je svojevrsna inačica regionalnog HDZ-a s “ljudskijim licem”, teško je razumjeti da se taje razlozi za ovakav dramatičan razlaz Miletića i IDS-a u kojem je bio 26 godina.

B. Miletić – foto N1

Tags: , ,

VEZANE VIJESTI