Neovisni novinarski portal
7.12.2023.
demografija / zagrebalije
Udruge najavljuju tužbe zbog ukidanja mjere roditelj -odgojitelj: Markić kaže da očekuju od institucija da ih štite od “samovolje lokalnog šerifa Tomaševića”

Udruge najavljuju tužbe zbog ukidanja mjere roditelj -odgojitelj:
Markić kaže da očekuju od institucija da ih štite od “samovolje lokalnog šerifa Tomaševića”

Dvije udruge- U ime obitelji i Hrvatska udruga roditelja odgojitelja- te jedna Građanska inicijativa- U djeci je budućnost – najavljuju tužbe zbog ukidanja mjere roditelj-odgojitelj, javlja N1. Idućeg tjedna podižu tri tužbe Visokom upravnom sudu zbog ukidanja mjere, ali, kako sami kažu, ne podižu i šator pred Gradskom upravom u duhu poznate hrvatske šatoraške tradicije, iako su njime prijetili…

Usput, na nišanu im se našao i ministar uprave i pravosuđa Ivan Malenica, za kojeg im nije jasno što to tako važno trenutno radi da je  zahtjev udruga za nadzorom zakonitosti odluke zagrebačke Gradske skupštine delegirao Uredu za demografiju, umjesto da se o njemu sam očituje.

Na konferenciji za novinare, održanoj ispred Ministarstva pravosuđa i uprave, kazali su da će sukcesivno, dan za danom, idućeg tjedna, podnositi zahtjeve za ocjenu zakonitosti Visokom  upravnom sudu, počev od Građanske inicijative “U djeci je budućnost” koja će to učiniti u ponedjeljak, preko udruge “U ime obitelji” koju predvodi Željka Markić a koja kani zahtjev podnijeti u ponedjeljak ili utorak, do Hrvatske udruge roditelja odgojitelja čiji zahtjev sudu stiže u petak. Markić,  tvrdi da knjiga neće stati na tri slova, pa se očekuje da će i neki roditelji odgojitelji tužbe podnijeti i samostalno.

Rade to da bi se, kaže Željka Markić, zaštitili od samovolje lokalnog šerifa, gradonačelnika Tomilava Tomaševića i protuzakonite odluke Grada Zagreba, donesene 9. prosinca 2021. Riječ je zapravo o izmjeni Odluke o novčanoj pomoći za, kako ističu, više od 5800 roditelja odgojitelja koji skrbe za preko 21 tisuću djece, od kojih je šest tisuća vrtićke dobi. Markić očekuje da Ministarstvo uprave ili Ministarstvo obitelji, kako je kazala, kao institucije hrvatskog društva štite svoje građane od “samovolje lokalnog šerifa Tomaševića”.

Smatraju da su efekti sporne odluke višestruko štetni, a “argumenti su brojni, i ukazuju na protuzakonitost te odluke”.

– Temeljno je to da se ne može unatrag ukinuti neka odluka koju je donijela neka institucija. To je već Ustavni sud pokazao prijašnjim odlukama da je to protuustavno i protuzakonito. Imamo brojne odluke koje to već pokazuju – u slučajevima zaštite prava umirovljenika, zaštite prava branitelja itd.- ističe Željka Markić , dok predsjednica Hrvatske udruge roditelja odgojitelja Ana Marija Berbić Lacko naglašava da zahtjev kojeg će predati Visokom upravnom sudu u petak ima za cilj utvrđivanje zakonitosti i poništenje odluke koju je 9. prosinca prošle godine izglasala Gradska skupština.

Iz udruge roditelja- odgojitelja poručuju da ne prihvaćaju uvjete aktualne gradske vlasti i odbijaju s  njima sudjelovati na sastancima jer im izravno i dalje nanose štetu. Napose ne prihvaćaju zaposlenje, jer bi u tom slučaju izgubili pravo koje im pripada ako sud njihov zahtjev prihvati i odluku poništi kao nezakonitu.

Dunja Jeleč, čelnica Građanske inicijative “U djeci je budućnost” u ponedjeljak u podne podnosi sudu skupni zahtjev za ocjenu zakonitosti odluke Grada. Podsjeća i da je to bila demografska mjera i da je bar 50 posto roditelja odgojitelja, obuhvaćenih njome, s troje djece dobilo baš još jedno dijete, te da je mjera u pet godina postigla značajne efekte.

Udruge izražavaju posebno nezadovoljstvo činjenicom da im ni Ministartvo pravosuđa, a ni druge državne institucije, nisu dale očitovanje na spornu odluku, te najavljuju i da će pravdu tražiti pred Ustavnim sudom.

Prema Tomaševićevim riječima, u zadnjih pet godina otkako je mjera uvedena, konstantno se smanjuje broj živorođene djece, ali se smanjuje i broj provorođene i drugorođene djece. Smatra da nije normalno da 15 puta više novca odlazi na mjeru roditelj odgojitelj nego za gradnju novih vrtića. Osim toga, Tomašević tvrdi da ovdje nije riječ o ukidanju, nego reviziji mjere, a i kakva je to mjera, pita se, koja uvodi zabranu zapošljavanja i zabranu upisa djece u vrtiće u 21. stoljeću?!  Ako se zaposle i djecu upišu u vrtić, roditelji odgojitelji  i dalje će, ističe zagrebački gradonačelnik, primati 1000 kuna pomoći.

Izmjenom odluke o novčanoj pomoći za roditelja odgojitelja se pravo na korištenje mjere s 15. godine života skraćuje do 7. godine života djeteta. To znači da korisnicima kojima je dijete za koje se koristi mjeru navršilo sedam godina prestaje novčana potpora s 30. travnjem 2022. Korisnicima kojima je dijete za koje koriste mjeru mlađe od sedam godina, od 1. svibnja 2022. mjesečna naknada se smanjuje četiri puta, na 1000 kuna mjesečno.

Od 2016. Grad Zagreb je na ovu mjeru potrošio 1,8 milijardi kuna, a smatra se da mjera ni približno nije donijela očekivane demografske učinke.

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI